Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Spreekbeurt Chocola

Spreekbeurt Chocola :

 

Onderwerpjes:

 1. Waarom gekozen.
 2. Hoe wordt chocola gemaakt.
 3. Soorten chocola.
 4. Geschiedenis van chocola.
 5. Cacaoboom en cacaovrucht.
 6. Weetjes.
 7. Vragen.

 

 

Alle plaatjes die in deze spreekbeurt voorkomen moet je er zelf via Google even bijzoeken.

1 Waarom het onderwerp Chocola gekozen :

Ik heb het onderwerp gekozen omdat ik het een leuk en lekker onderwerp vind.

En ik wou er wel wat meer over weten.

 

2 Hoe wordt chocola gemaakt :

Chocola wordt gemaakt van cacaobonen, uit die bonen kun je grote brokken harde cacao halen. Daarvan maken ze cacaopoeder, als dat klaar is wordt er suiker, melkpoeder en cacaoboter in gedaan. Het is dan heel nog heel modderig daarom wordt het fijngemalen in een warme mengmachine. Daarna gaat het in warme bakken van 50 graden Celsius. Dan wordt het in vormen gegoten bijvoorbeeld : repen of letters.Als er noten of iets anders in moet doen ze dat voor dat ze het in gaan gieten. Dan wordt de lucht in de chocola er op een lopende band uitgetild. Witte chocola wordt alleen van cacaoboter gemaakt, en niet van cacaopoeder.  Daarna kan de chocola afkoelen, als chocola is afkoelt gaat het iets krimpen, dus chocola is altijd kleiner dan het gemaakt is.

 

3 Soorten chocola :

Er zijn 3 standaard chocola soorten: puur, melk en wit. Als je allergisch voor chocola bent, mag je wel witte chocola. Dat komt omdat in witte chocola geen cacaopoeder in zit. Ingrediënten: – pure chocola: cacaopoeder, cacaoboter en suiker.

– melkchocola: cacaopoeder, cacaoboter, suiker en melkpoeder.

– witte chocola: cacaoboter, suiker en melkpoeder.

Je hebt ook chocola met nootjes, rozijnen of iets anders. Drank komt vaak voor in bonbons. Van chocola kan je heel veel maken bijv.: hagelslag, chocopasta, vlokken, chocomel, ijs, chocoladevla,  paashazen, paaseitjes, chocoladepepernoten, chocolade letters, koekjes, bonbons, mars, M&M’s, twix, loin, snicker, kitkat, bros en zo, after eight en er is nog veel meer.

 

4 Geschiedenis van Chocola :

Columbus is de genen die chocola heeft ontdekt. In zijn reis naar India kwam hij uit op Amerika. Daar is ook de chocola vandaan gekomen. Columbus was dus ook de eerste die chocolademelk dronk. In de chocolademelk zat toen nog geen suiker, niet zo lekker dus. Vroeger werd er alleen maar chocolademelk gedronken, chocola eten deden ze toen nog niet. In Amerika werd er ook gehandeld met cacaobonen. Columbus merkte toen dat er ook valse cacaobonen waren. Die bonen zagen er wel gewoon uit als cacaobonen, maar de cacao was er uit gehaald. Daarvoor hadden ze klei in de bonen gedaan. Rond 1650 ontstonden er ook chocoladehuizen, daar werd gehandeld met kostbare cacaobonen. Pas in 1900 was de prijs zo gedaald dat ook gewone mensen chocolademelk konden drinken. Na de tocht van Columbus nam hij wat cacaobonen mee naar Europa. De koning(en zijn familie)uit Spanje vonden de chocolademelk toen zo lekker dat ze het recept geheim wilde houden. Pas 100 jaar later kreeg een Italiaanse kok het te pakken. Toen die kok het recept een paar jaar had werd het verspreid door heel Europa. Nu word het heel veel gedronken.

 

5 Cacaoboom en cacaovrucht :

De cacaoboon groeit niet in Europa, alleen in Amerika, Afrika en in een heel klein gebied in Azië. De cacaovrucht in moeilijk om te plukken, omdat de cacaoboom heel kwetsbaar is. Ze hebben lange, dunne takken. Daarom worden ze tussen sterke en hoge bomen geplant. Die bomen vangen dan de wind op, want cacaobomen kunnen daar niet tegen. Een cacaovrucht lijkt veel op een in elkaar gedrukte komkommer. Ze zijn geel, rood of oranje. Cacaovruchten kunnen niet geplukt worden, omdat je niet in de cacaobomen kunt klimmen. Daar zijn de bomen te kwetsbaar voor. Het duurt ongeveer 8 maanden voor dat de cacaovrucht rijp is. Als de cacaovrucht rijp is wordt hij (voorzichtig)met lange messen afgesneden.  Na elke keer dat er een cacaovrucht is afgesneden, moet het mes heel goed schoon gemaakt worden. Dat moet om planten ziektes te voorkomen. In 1 cacaovrucht zitten 30 tot 50 cacaobonen. Als de vrucht van de bomen zijn gehaald, snijden ze de vrucht open. Daaruit worden de cacaobonen gehaald.

 

6 Weetjes over chocola :

Wist je dat………

 • Er cacaoboter in lippenbalsem zit dat je lippen tegen de zon beschermt.
 • In de vrije natuur cacaobomen wel 15 meten kunnen worden. En in de plantage maar 4 meter.
 • In chocola een stofje zit waar je vrolijk van wordt.
 • Chocola je geheugen verbetert.
 • Een cacaoboom meer dan 50 jaar oud kan worden.
 • Uit onderzoek melkchocolade de populairste chocola is.
 • Mensen die aan chocola verslaaft zijn vinden pure chocola meestal het lekkerst

 

 

22 comments to Spreekbeurt Chocola

 • het is wel een goede spreekbeurt maar het hoofdstuk de geschiedenis van chocola gaat meer over chocolademelk in plaats van chocola.

 • Roos

  Hoi ik heb veel informatie uit je spreekbeurt gehaald. ik vond die weetjes ook heel leuk. Bedankt voor je informatie

 • Silke

  hallo dit is een hele goede spreekbeurt!!

 • Het is een goeie website maarde geschiedenis gaat meer over chocolademelk

 • Aimèe

  Hoi,
  We moeten op school een presentatie doen.
  Ik werk samen met mijn vriendin.
  En zij wil het over het ver zorg ik een bejaarden tehuis,omdat der moeder daar werkt.
  Maar ik denk dat ze dit ook super vind.
  Mis een paar type foutjes maar pech.
  Gr.Aimèe

 • Kijk eens op http://www.marbon.nl omgeving Breda
  Marbon geeft chocolade workshops al vanaf tienerleeftijd. Ook is er een reiskoffer aanwezig om uitgeleend te kunnen worden (borgsom) voor schoolgaande kinderen voor een spreekbeurt of werkstuk.

 • geen goede info vind ik

 • ik vindt het een goede website omdat het heel goed uitgelegd wordt en dat vind ik heel fijn

 • damla

  het is een goede wepsite

 • ik heb heel veel informatie gehaald bedankt!!!!!

 • julia

  super coole spreekbeurt.
  ik ga het ook over chocola doen
  die weetjes zijn ook heel leuk.

 • mensen de geschiedenis begint met chocolademelk omdat ze chocolade repen eerst niet kenden maar chocolademelk wel

 • bedankt
  was handig
  doei sophie

 • Hoi,
  ik ben bezig met me spreekbeurt voor 07-4-2015…
  Ik vind deze spreekbeurt wel handig voor informatie…
  Maar geschiedenis vind ik moeilijker voor informatie!
  En het gaat hier alleen maar over chocolademelk!

  Das wel weer jammer…
  Maar voor de rest is dit een goeie spreekbeurt !!!!

  DOEIDOEI
  Michelle xxx

 • willeke

  HEEL ERG LEUK☻☺☺☻♥♠
  BEDANKT

 • hiiii ikheb best wel informatie uitgekozen op deze site het is best goed maaarrrrrr duurt dit precies of ongeveer 10 min a.u.b reageeeeeeeeerrrr please hiiiiiiiiiii lala doei

 • iemand

  echt een best goed spreekbeurt

 • heel erg bedankt voor de informatie ik heb er heel veel aan gehad nu hopen op een goed cijfer nogmaals heel erg bedankt groetjes Lotte!!!

 • ik wil zeggen dat de spreekbeurt wat gemaakt is wel goed is maar de geschiedenis gaat over chocolademelk om te drinken en niet over chocola op op te eten… niet drinkennn

 • sorry maar ik vind dit niet goed! je moet het wat beter uitleggen!! vooral de geschiedenis!! die gaat er helemaal niet eens over! en veel typ fouten!!! let daar wat beter op!! ☺

 • Lisa beukenhout

  ik maak een spreekbeurt over van cacao tot chocolade en dit is een erg goede site denk ik toch we zullen het wel zien aan de punten zeg maar lol.

 • Linde en Linda

  ik heb de website nog niet gelezen want ik ben bezig met mijn spreekbeurt over chocolade

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>