Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Spreekbeurt over Chocola

Inleiding Chocola

We hebben chocolade gekozen omdat we allemaal dol zijn op chocolade. En we dachten dat je er makkelijk veel informatie over konden vinden. En dat klopt ook wel. We willen graag weten of je serieus verslaafd kan worden aan chocolade, en hoe chocolade nou precies gemaakt wordt.

Soorten chocolade

pure chocolade

Pure chocolade bestaat uit : cacaopoeder, cacaoboter en suiker. pure chocola is beter voor je dan witte, praline en melkchocolade. Pure chocolade verkleint de kans op dementie, dat is een ziekte waarbij je snel dingen vergeet, vooral oudere mensen hebben daar last van. Ook helpt het volgens sommige onderzoeken voor hoestklachten. en het kan zelfs een hartaanval voorkomen! Voordat iedereen massaal aan de pure chocola gaat, er zit nog steeds suiker en vet in, dus je kan er nog steeds dik van worden. en let op dat er 50 tot 60 procent cacao in moet zitten. Extra pure chocola is nóg beter dan gewone pure chocolade. In extra pure chocolade zit 60 tot 80 procent cacao. Toch jammer dat veel mensen niet van pure chocolade houden…

melkchocolade

Melkchocolade bestaat uit : cacaopoeder, cacaoboter, suiker en melkpoeder. Er zit meer suiker in dan pure chocolade, daardoor is het ook minder gezond. In melkchocolade zit maar 25 procent cacao. Melkchocolade smelt makkelijker dan pure chocolade. Daarom wordt er met melkchocolade ook vaker gefonduud. En veel mensen vinden melkchocola lekkerder dan pure.

Butterscotch chocolade

Butterscotch is harde karamel. Het wordt niet alleen in chocolade gebruikt, maar ook in likeur, dat is hele sterke drank. Misschien ken je boterbabbelaars,(laat zien) dat zijn ook een soort van karamelsnoepjes, eigenlijk zit dat ook in Butter scotch chocolade, maar dan in hele kleine stukjes. Butterscotch chocolade is bijna altijd melkchocolade.

Hagelslag

De allereerste hagelslag komt uit 1936, en is gemaakt door het merk Venz. In het Vlaams worden ze ook wel ‘’muizenkeuteltjes’’ genoemd. Buiten Nederland, België, Indonesië en Suriname zal je niet zo snel hagelslag vinden. Tenminste, niet als beleg, maar ze kunnen het wel gebruiken als versiering op cake, of taart. Alleen hagelslag die minstens 32% cacao mag zichzelf chocoladehagelslag noemen. Als er minder in zit, wordt het cacaofantasie genoemd. Misschien ken je koetjesrepen, dat is ook cacaofantasie.

Geschiedenis van chocola

Columbus ontdekte chocola. Maar eigenlijk ook weer niet. de Maya’s teelden voor het eerst cacaobomen. Maar na een tijdje veroverden de azteken de plantages van de Maya’s en ze ontdekten dat je er een lekker drankje van kon maken; dat was dus de eerste chocomel! Alleen het smaakte niet zoals wij chocomel nu kennen. Het werd gemengd met chilipeper en vanille en het had een nogal bittere smaak. Ze noemden de drank Xocoalt. Columbus vond het best lekker, wel een beetje bitter. hij nam het mee naar Spanje, en de Spanjaarden vonden ze het ook lekker, maar daar voegde ze er suiker aan toe, waardoor het de chocolademelk van nu werd. In het begin werd het alleen gedronken door rijke mensen. Dit deden ze in zogenaamde chocoladehuizen. Daar praatten ze en dronken ze chocolademelk. In het begin van de 19e eeuw zakte de cacaoprijs in waardoor arme mensen ook chocolademelk konden gaan drinken. In 1728 was daar de eerste chocoladefabriek, in Engeland. Frankrijk en Duitsland volgden in 1760. Zwitserland wordt nu gezien als een groot chocoladeland, maar de eerste chocofabriek daar was er pas in 1820. Maarr…. Wie bedacht de eerste echte chocoreep? Een hollander! Hij ontdekte dat als je cacao boter en cacao poeder bij elkaar doet (en natuurlijk suiker en nog wat ingrediënten) dat je dan vaste chocola krijgt! Dit was wel pure chocola, daarna kwam er pas melkchocola, daarna witte chocola.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>