Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Spreekbeurt over Groente

Groente, mijn spreekbeurt gaat over groente.

Groente bestaat in verschillende vormen, smaken en kleuren.

Groente is gezond en je word er niet dik van. In groenten zitten veel voedingsstoffen die je nodig hebt. Als je per dag drie scheppen groente eet, krijg je genoeg vitamines binnen. Vitamines helpen je om gezond te blijven. In elke groente zitten andere gezonde voedingsstoffen. Daarom moet je veel verschillende soorten eten. Niet elke dag bloemkool, maar ook eens rode kool of spinazie.

Het deel van een plant dat je kunt eten, noemen we groente. Van sommige planten eten we de bladeren, en van anderen de wortels. Er zijn verschillende soorten groenten:

  • Bladgroenten: spinazie, sla
  • Stengelgroenten: prei, asperges
  • Wortel: wortelen, aardappel
  • Koolsoorten; bloemkool, broccoli, boerenkool
  • Peulvruchten; doperwtjes, sperziebonen
  • Vruchten: tomaten, paprika, komkommer

Niet alle groente is groen. Paprika’s zijn er in 4 kleuren (groen, rood, geel, oranje). Tomaten zijn rood. Komkommers zijn groen, wortelen oranje en ga zo maar door
Als de groenten van het land of uit de kassen rijp zijn, worden ze geoogst. Veel groenten blijven in Nederland. Ze worden in de supermarkt verkocht. Maar er wordt ook veel Nederlandse groente geëxporteerd. Dat wil zeggen dat ze in het buitenland verkocht worden.

rode paprika

Rode Paprika, lekker en gezond!

Het vervoer van de groente gaat per boot of vliegtuig. Groenten die snel schimmelen, moeten snel worden vervoerd.
Met andere groenten hoeft dat niet. Andersom koopt Nederland ook groenten in het buitenland. Dat heet importeren. In de supermarkt kun je op de verpakking van groenten zien waar ze vandaan komen.

Veel groenten zijn pas eetbaar als je ze kookt .Groenten die ongekookt gegeten worden, worden rauwkost genoemd. Sommige groente kun je gekookt en rauw eten.

Wie weet er een te noemen? (antwoord: wortel, bloemkool, paprika)

 

smoesjes om geen groente te eten

1. Groente is duur

De prijs van verse groente is soms duur (bijvoorbeeld in de winter). Als verse groente duur is, kun je beter diepvriesgroente en groente uit blik of glas kopen. Diepvriesgroente is net zo goed als verse groente. Er zitten evenveel voedingsstoffen in. Diepvriesgroente is meteen na de oogst ingevroren. Daardoor gaan er geen vitamines meer verloren.
Verder is zelf snijden en schillen goedkoper dan voorgesneden groente.

Groente van het seizoen zijn ook goedkoop.
Sommige mensen vinden groente duur, terwijl ze wel veel geld uitgeven aan ongezond eten zoals chips en snoep.

2. Groente klaarmaken kost veel tijd

Niet iedereen houdt van koken of heeft daar altijd tijd voor. Je moet het wassen, schillen of schoonmaken. Je kunt ook voorgesneden groenten kopen kopen. Die kunnen zo in de pan. Ook groenten uit de diepvries of uit een pot zijn makkelijk en meestal ook niet duur.

3. Groente schimmelt snel

Groente bevat de meeste vitamines als het vers. Als je groente langer bewaart, in de winkel of in de koelkast, wordt de vitamine C minder. Ook bij het schillen en snijden van groente gaat vitamine C verloren. De celstructuur raakt beschadigd en de vitamine C lekt eruit
Voorgesneden groente uit de winkel kun je daarom beter niet te lang bewaren. Maar er zijn genoeg groenten die wel een tijd goed blijven: paprika, bloemkool, wortelen. Bij groente uit glas, blik of diepvries is de houdbaarheid al helemaal geen probleem.
Groente die snel schimmelt, moet je het eerste opeten.

4. kinderen lusten geen groente of fruit

Er zijn mensen die zeggen dat ze groente niet zo lekker vinden. Die eten liever koekjes en snoep. Maar er zijn zoveel verschillende soorten groente en fruit dat er altijd wel iets tussen zit wat je lust. Kinderen moeten soms 10 tot 15 keer iets moeten proeven voordat ze aan de smaak gewend zijn. Kinderen moeten dus elke keer weer proberen en proeven.

 

5. Ik kan geen twee ons groente op

Elke dag heb je 2 ons groente nodig. Het is belangrijk dat je iedere dag wat anders eet omdat in elke groente andere vitamines zitten.
Twee ons groente vinden sommige mensen erg veel. Maar alle groente telt mee, bij de warme maaltijd en ook rauwe groente op andere momenten van de dag (bij het brood of tussendoor) zoals kleine tomaatjes, komkommer en worteltjes of radijsjes.
De meeste mensen eten maar de helft van de groente die ze eigenlijk moeten eten.

Het meeste voedsel dat je eet, komt van planten. Je kunt ze zelf verbouwen. Dan krijg je ‘s avonds eten op je bord dat uit je eigen tuin komt. Veel mensen hebben zo’n moestuin als hobby. Ze telen er allerlei soorten groente en fruit, zoals aardappelen, uien, bieten, wortelen, bonen, bessen en aardbeien. Maar niet alle mensen hebben een moestuin. Daar is niet genoeg grond voor. Hun voedsel wordt door boeren en tuinders verbouwd. Die verkopen hun spullen weer aan de supermarkt en de groenteman. Mensen die hun eigen groente verbouwen, hoeven niet voor alles naar de winkel. Ze verbouwen niet om te verkopen, maar gewoon voor zichzelf.

De groente in de supermarkt komen lang niet altijd uit Nederland. Toch groeien er in Nederland ook veel groente die eigenlijk alleen in warme landen voorkomen. Die worden niet in de openlucht gekweekt, maar in kassen. Daar houden een kachel en de zon de planten warm. Grote lampen zorgen voor voldoende licht

Sommige soorten groente kunnen goed tegen regen en kou. Die groeien op het land. Bijvoorbeeld bloemkool. Er zijn ook soorten groente die beter in kassen groeien. Een kas is een groot, glazen gebouw. In een kas kan de boer de temperatuur en het licht zelf regelen. Paprika’s, tomaten en komkommers worden in Nederland het meest gekweekt. In Nederland worden op het land en in kassen samen wel vijftig groentesoorten verbouwd. Sommige groenten groeien uit zaadjes. Andere groenten groeien uit kleine plantjes die een boer koopt bij een kweker.

Kwekers zorgen ervoor dat de planten gezond blijven. Zo kijken ze bijvoorbeeld heel precies of er geen beestjes zijn die de planten en de vruchten opeten. Luizen bijvoorbeeld zuigen sap uit de plant. De plant wordt daardoor zwak. De kweker verdient er dan minder aan. Soms spuit hij daarom met gif. Maar dat is eigenlijk niet erg gezond. Een deel van het gif blijft op de planten zitten. Als je ze opeet, krijg je dus ook wat gif binnen. Daarom gebruiken steeds meer kwekers ook andere middelen. Zulke kwekers hebben een biologisch landbouwbedrijf. Bij biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Dat is dus beter voor het milieu Zij zetten bijvoorbeeld lieveheersbeestjes op de planten. Die zijn dol op luizen. (Luizen zijn slecht want die eten de groente op).

 

groente salade

salade van groenten

Afsluiting

Dit was mijn spreekbeurt over groente.

Ik heb leuke plaatjes van groente die ik jullie op het Digibord kan laten zien.

Kijk goed want de groente is verstopt.

En daarna wil ik jullie nog groente laten proeven (wortel, tomaat, bloemkool).

Zijn er nog vragen?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>