Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Spreekbeurt over Kaviaar

Spreekbeurt over Kaviaar

KAVIAAR

Er zijn verschillende soorten kaviaar rode,witte en zwarte.

Eerst de Beluga:

Dit is een vis die erg groot is en de vissen kunnen wel 800 kg wegen. De vis leeft in de Kaspische zee.

Dat ligt in Rusland.

De sevruga:

De sevruga eitjes komen van de een steur die ook in de Kaspische zee leeft. Deze steur komt meer voor. In tegenstelling tot de beluga, hebben de eitjes een heel andere structuur. Als je op de eitjes van de sevruga bijt zullen ze openklappen. Waarom weet ik ook niet.

Zalm eieren:

De meeste van deze eitjes komen van zalmen uit Alaska. Veel mensen vinden dat er geen andere kaviaar gegeten mag worden dan die van de steur en zeggen dat ze die andere kaviaar niet lekker vinden terwijl ze toch nog erg goed zijn van smaak.

AMERIKAANSE STEUR:

Volgens de Amerikanen is de amerikaanse kaviaar bijna even goed als de Russische of Irakese kaviaar. De Amerikaanse kaviaar smaakt alleen veel bitterder dan de originele. De Amerikaanse kaviaar was gedurende de negentiende eeuw zo populair dat je een portie gratis bij een drankje kreeg. Nu is hij niet meer zo populair.

FOREL EIEREN:

De forel eieren zijn iets kleveriger dan de zalm eitjes. Ze zijn lichtrood en in het midden zie je een puntje. De meeste foreleitjes die je hier kan kopen zijn ingevoerd.

KAVIAAR, HET ZWARTE GOUD!

Kaviaar is afkomstig van de steur die nog steeds met veel vissen voorkomt in de Kaspische zee. Met name de Russen en de Iraniers houden zich bezig met de vangsten op de steuren en de productie van kaviaar. De belangrijkste vangsten vinden plaats in het voor- en najaar. De steur komt dan naar ondiepere gedeelten van de Kaspische zee om kuit te schieten. De kaviaarsoorten: We kennen drie basissoorten steuren: SEVRUGA, OSCIETRE EN BELUGA. De verschillende soorten kaviaar zijn genoemd naar de steur waarvan het afkomstig is. De Sevruga kaviaar is licht tot donkergrijs van kleur heeft een relatief kleine korrel (de vis weegt circa 35 kilo en is daarmee de kleinste van de drie) en heeft een sterk gekruid aroma. De Oscietre kaviaar is donkergrijs met een gouden gloed. Op de achtergrond proeft men een zachte notensmaak. De korrel is wat groter omdat het een grotere vis betreft (circa 60 kg). De Beluga is de grootste van de drie. Hij weegt meestal ca 200 kilo. Er zijn uitzonderlijke exemplaren gevangen die wel 1000 kilo wogen. Iedere steur heeft 15% van haar lichaamsgewicht aan kaviaar bij zich. De Beluga kaviaar is donkergrijs van kleur heeft de grootste korrel en heeft een mooie zachtzilte smaak. Welke kaviaar is de beste? Deze vraag kan men eigenlijk niet zo stellen. Het hangt ervan vanaf waar uw voorkeur qua smaak naar uitgaat. Alle kaviaarsoorten worden in diverse kwaliteiten aangeboden..

Radioactieve Kaviaar

De wereldberoemde leverancier van kaviaar. Behoort tot de familie der beenvissen. Komt in de hele wereld voor maar toch voornamelijk in de Kaspische en de Zwarte Zee. Belangrijkste producenten van kaviaar zijn Iran en Rusland en voor een veel kleiner deel China. De grootste steur is de Beluga, die een gewicht kan bereiken van 500 tot 1000 kg. Iets kleiner is de Osiëtra en nog kleiner is de Sevruga. De kaviaaropbrengst is ± 15% van het lichaamsgewicht. De steur is ondanks zijn indrukwekkende gewicht geen roofvis. Hij is een alleseter en eet zelfs planten.

Vroeger het beleg op de boterham van de gewone man, nu culinaire hoogvliegerij.

Kaviaar is de kuit van de steurvis met zout op smaak gebracht. Het zout en dus het water bepaalt een groot stuk de smaak, tevens beinvloeden de kaviaarmakers de smaak door het zoutgehalte aan te passen. Hoe verser de eitjes, hoe beter de kaviaar. Kaviaar wordt zuurstofloos ingeblikt en kan zo koud 3 tot 6 maanden bewaren. In Iran gebeurt in tegenstelling tot Rusland, een heel strenge kwaliteitskontrole, wat de superieure kwaliteit van de Perzische op de Russische kaviaar verklaart. De steur is afkomstig van een ongeveer honderd jaar oude vis en geldt als het nec plus ultra op kaviaargebied.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>