Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Spreekbeurt over lawine

Wat is een lawine eigenlijk?

Een lawine is een grote laag sneeuw die op een helling van een berg naar beneden gaat schuiven, dit kan heel gevaarlijk zijn want je kunt er door bedolven worden.

Op de pistes wordt goed in de gaten gehouden of er kans is op lawines dit is niet altijd het buiten de piste en daarom is het ook gevaarlijker om daar te gaan skiën.

Er zijn verschillen soorten lawines.

Namelijk
– de plaklawine
– de poedersneeuwlawine
– de gletsjerlawine

Ik begin met de laatste, de
Gletsjerlawine
Een gletsjerlawine komt heel snel van een berg met een hoge snelheid en de sneeuwdeeltjes zijn erg vast.

De poedersneeuwlawine wordt vaak veroorzaakt doordat een nieuwe laag poedersneeuw niet op de oude laag sneeuw plakt, Daardoor gaat het snel schuiven en ontstaat er een lawine.

De plaklawine komt doordat de nieuwste laag sneeuw niet plakt op de vorige laag en daardoor begint de schuiven, dit kan heel snel gaan.

Wat kun je doen om je te beschermen tegen een lawine?
Een lawine airbag – dit is een opblaasbare airbag in een rugzak die er voor zorgt dan je niet helemaal onder de sneeuw verdwijnt maar dat je wat ruimte krijgt om te ademen

Een lawine pieper, deze zend een signaal uit waardoor ze je gemakkelijker kunnen vinden onder de sneeuw.

Een dunne opvouwbare stok waarmee ze kunnen vinden onder de sneeuw door ermee in de sneeuw te prikken, dit heet ook wel een sonde.

Een sneeuwschep, dit is een speciale schep omdat het een grotere schep is met een kleine steel die je dus makkelijk mee kunt nemen en waar je snel sneeuw mee kunt scheppen.

Komen er veel mensen om door een lawine?
In De wintersportlanden in Europa komen er gemiddeld zo’n honderd mensen per jaar om door een lawine.

In 2012 overleed Prins Friso doordat hij werd bedolven onder een lawine, daarna was er veel aandacht voor skiën en al de gevaren die het met zich mee kan brengen. Maar er kwam ook aandacht voor skiën op de pistes en het systeem van een airbag in een rugzak en een lawinepieper.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>