Spreekbeurt over de Verenigde Staten van Amerika

Noord Amerika

De

Verenigde Staten

Van

Noord Amerika

Door:

Celine Clarisse (7a)

Inhoud:

Inleiding:*

Hoofdstuk 1:*
De ligging van de Verenigde Staten (VS)*

De regeringsvorm*

De bevolking*

Hoofdstuk 2:*

De topografie*

Hoofdstuk 3:*
Geschiedenis*

Het volkslied*
Hoofdstuk 4*
Middelen van bestaan*

Hoofdstuk 5:*

De hoofdstad*

Nawoord:*

Inleiding:

In dit werkstuk leer je een heleboel over de VS (Verenigde Staten). Je kunt lezen over de bevolking, de economie en het staatshoofd. En je kunt natuurlijk ook de geschiedenis opduiken en nog veel meer dingen lezen over de VS.

Hoofdstuk 1:

De ligging van de Verenigde Staten (VS)

De Verenigde Staten van Amerika (afgekort: USA US VS) liggen op het noordelijk halfrond. De VS heeft twee buurlanden:

In het noorden de staat Canada,

In het zuiden de staat Mexixo

En het grenst aan twee oceanen:

In het oosten aan de Atlantische Oceaan

In het westen aan de Grote Oceaan

De oppervlakte van de VS is 9.372.614 km2.

Het land is 225,7 keer zo groot als Nederland, en heeft ong. 280 miljoen inwoners.

En de bevolking bestaat uit:

Indianen (oorspronkelijk) 1 %

Blanken 82 %

Negers 12 %

Aziaten 3 %

Overigen 2 %

De regeringsvorm

De VS is een republiek. Aan het hoofd van de republiek staat een president. Om de 4 jaar wordt een nieuwe president gekozen op dit moment staat George W. Bush aan het hoofd. De hoofd stad is Washington D.C. (D.C. staat voor District of Colombia).

Het is een democratisch land. Het land kiest zijn eigen volksvertegenwoordigers voor de Senaat (vlg. onze Eerste kamer) en het Parlement (vlg. de Tweede Kamer). De president woont in het Witte Huis in Washington D.C.. Alle Amerikanen boven de achtien kunnen gaan stemmen. Ze kunnen elke vier jaar voor een nieuwe president gaan stemmen.

De bevolking

In de VS spreekt men Engels, Spaans, Italiaans, Duits, Frans, Pools, Chinees. Dit komt doordat zoveel mensen gedurende de laatse 100 jr. naar de VS zijn geemigreed. De VS is een van de landen met de hoogste inkomens ter wereld. Van de bevolking woont 76% in de steden en 24% op het platteland. De gemiddelde leeftijd is ong. 77 jaar. Ong. 1% van de bevolking is analfabeet (kan niet lezen of schrijven).

De vlag heet 13 strepen 7 rode 6 witte, in het blauwe vak zitten 50 sterren. De dertien strepen staan voor de oorspronkelijke 13 staten, die vochten tegen de Engelsen. De 50 sterren staat voor de 50 staten die er nu in totaal zijn. Sommige mensen noemen Porto Rico de 51-ste stad i.v.m. de bijzondere binding die dit land met de VS heeft.

Het geld dat ze gebruiken heet U.S. dollar (afgekort USD)

$

De Amerikanen hebben vieren hun onafhankelijkheid op 4 juli, ze vieren dan de onafhankelijksdag van 1776.

Hoofdstuk 2:

De topografie

De VS heeft natuurlijk ook een paar belangrijke grote plaatsen:

New York #9; #9;

Los Angeles

Chicago

Houston

Philadelphia

San Diego

San Francisco

In New York staat het vrijheidsbeeld. Het is een geschenk van het Franse volk voor de 100 jarige onafhankelijk. Het beeld is 46 meter hoog. Het heet 2 jaar geduurd om de afwerking van de voet klaar te krijgen. Het beeld is gebouwd door Ing. Eifel, dat is ook de bouwer van de Eifeltoren in Parijs. Hij heeft ook het Panamakanaal aangelegd.

De Golden Gate Bridge is een brug die de ene kant van San Francisco verbindt over de Golden Gate (zeearm) met de andere helft.

De hoogste berg in de VS is de Mount Mckinley hij is 6.187 meter hoog. Deze ligt in de Alaska. Ook bekend zijn de Rocky Mountains in het Westen, waar zich nog veel meer hoge bergen (> 5000 meter) bevinden. Hier vind je dan ook vele skigebieden.

Door de grote van het land vind je hier ook vele verschillen klimaatgebieden:

In het Noorden koud

Tussen de Rocky Mountains in het Westen en de Appalachen in het Oosten een landklimaat

In California en Florida een subtropisch klimaat

Door de ligging van de bergen wordt de noordelijke en zuidelijke winden niet tegengehouden en daardoor onstaan er veel tornado’s (koude en warmte winden ontmoeten elkaar).

De VS kennen vele grote/lange rivieren:

Colorado (Grand Canyon)

Mississippi

Missouri

In het Noorden vind je op de grens met Canada de grote meren:

Michiganmeer

Huronmeer

Lake Ontario

Lake Eri (Niagara Falls)

Lake Champlain (monster)

Hoofdstuk 3:

Geschiedenis

Columbus is de eerste Europeaan die in Amerika aan wal is gekomen in 1492 (Caraibisch gebied), toen hij wou laten zien dat de wereld rond was en niet plat zoals alle mensen dachten.

Hij dacht dat hij op India zou komen, maar hij kwam aan op een nieuw werelddeel genoemd Amerika.

Delen van de VS zijn door veel landen veroverd, eerste kwamen de Spanjaarden en daarna de Engelsen in 1497 (de Pilgrim Fathers uit Delft in New England) toen ook nog de Italianen , de Fransen en de Nederlanders (Nieuw Amsterdam). De Nederlanders hebben ook een kolonie gemaakt in 1609, in de buurt van New York en noemden het Nieuw Nederland. De Nederlanders stichten ook nog Nieuw Amsterdam in 1625. De naam is later in New York verandert, toen Nederland een van de Engelse oorlogen verloor en gedwongen werd Nieuw Amsterdam te ruilen voor Suriname.

Er zijn toen heel veel kolonies gevormd door de Europeanen. Daardoor kwam er een tekort aan werknemers. Men kon echter geen Europeanen aan nemen, omdat die te duur waren. Maar de Engelsen en de Nederlanders kwamen met een oplossing ze begonnen met de slavenhandel ook genoemd de driehoeks handel. Ze ruilden de slaven tegen tabak, suiker en katoen.

De Amerikaanse Revolutie is een oorlog tussen de eerste dertien Engelse kolonies en Engeland zelf. De kolonies vonden het oneerlijk dat de Engelsen steeds meer belasting op hun producten begonnen te vragen. De Amerikanen wilden dan ook meer handelsvrijheid. De Engelsen waren natuurlijk niet dom dus probeerden meer geld te verdienen door bijv. de navigatie wetten te maken en de handel van en naar de VS via hun te laten lopen. Toen werden de Amerikanen boos en begonnen te protesteren. De Engelsen maakten toen nog strengere regels. De Amerikanen weigerden zich aan die regels te houden en zo ontstond de onafhankelijkheids oorlog. Toen werd gevraagd of Mr George Washington de leiding wilde overnemen van het Amerikaanse leger. De Engelsen wonnen de eerste gevechten, maar de Amerikanen gaven niet op en uiteindelijk wonnen de Amerikanen ook de strijd. Een slimme Amerikaanse advocaat overtuigde de Fransen ervan dat de Engelsen de oorlog zouden winnen. Frankrijk stuurde dan ook soldaten om dit te voorkomen. Nederland en Spanje hielpen ook de kolonisten. Uiteindelijk kregen de Amerikanen in 1783 dan hun onafhankelijkheid en in 1787 stelden ze een grondwet samen en 2 jaar later werd die grondwet geaccepteert en wordt George Washingtom de eerste president van de VS .

Het volkslied

“The Star Spangled Banner” Written By Francis Scott Key – 1814

I

Oh, say can you see by the dawn’s early light
What so proudly we hailed at the twilight’s last gleaming?
Whose broad stripes and bright stars thru the perilous fight,
O’er the ramparts we watched were so gallantly streaming?
And the rocket’s red glare, the bombs bursting in air,
Gave proof through the night that our flag was still there.
Oh, say does that star-spangled banner yet wave
O’er the land of the free and the home of the brave?

II

On the shore, dimly seen through the mists of the deep,
Where the foe’s haughty host in dread silence reposes,
What is that which the breeze, o’er the towering steep,
As it fitfully blows, half conceals, half discloses?
Now it catches the gleam of the morning’s first beam,
In full glory reflected now shines in the stream:
‘Tis the star-spangled banner! Oh long may it wave
O’er the land of the free and the home of the brave!

III

And where is that band who so vauntingly swore
That the havoc of war and the battle’s confusion,
A home and a country should leave us no more!
Their blood has washed out their foul footsteps’ pollution.
No refuge could save the hireling and slave
From the terror of flight, or the gloom of the grave:
And the star-spangled banner in triumph doth wave
O’er the land of the free and the home of the brave!

IV

Oh! thus be it ever, when freemen shall stand
Between their loved home and the war’s desolation!
Blest with victory and peace, may the heav’n rescued land
Praise the Power that hath made and preserved us a nation.
Then conquer we must, when our cause it is just,
And this be our motto: “In God is our trust.”
And the star-spangled banner in triumph shall wave
O’er the land of the free and the home of the brave!

Hoofdstuk 4

Middelen van bestaan

In 1776 toen de VS net gesticht waren, werd 90 % van de bevolking betrokken bij het boerenbedrijf, ook als ze andere handel dreven. In 1950 werkten 23 miljoen Amerikanen op landbouwbedrijven. Tegenwoordig zijn dat er nog maar ong. 2 % (dat zijn ong. 5 miljoen mensen). Van die 5 miljoen boeren wonen er 48 % in de Midwest. Landbouwbedrijfen in de VS hebben een overproductie, die wordt verkocht over zee, o.a. naar Rusland.

De landbouwbedrijven maken maar 8% uit van de hele uitvoer van de Verenigde Staten.

De Indianen hebben mais voor het eerst geteeld. Ong. 10% wordt in: meel, olie en andere voedingstoffen gebruikt, de rest wordt verwerkt als veevoer.

Het centrum van de citrusvruchten-industrie (sinaasappelen, citroenen e.d.) is Florida. Van de meeste sinaasappelen word sap gemaakt, maar in Californie worden de meeste citrusvruchten gebruikt als voedsel.

Door het goede klimaat in Californie voorziet het in 80% van de behoefte in de VS van alle soorten groenten en fruit. Ook wordt er veel katoen verbouwd, wat vaak wordt geexporteerd naar ontwikkelingslanden overal in de wereld.

Veeteeld en pluimveehouderij (kippen, kalkoenen, eenden enz.) is de laatste 50 jaar enorm veranderd. Vaak worden er onmenselijke dingen gedaan om de productie te vergroten. Het vee worden losgelaten op land dat niet vlak genoeg is om op te verbouwen, er is vaak nog net genoeg gras om te zorgen dat deze dieren blijven leven. Veel dieren zitten hun hele leven opgesloten in een kooi en worden vet gemest. Ze doen dat om geld te besparen, maar als één dier ziek word kunnen de andere ook ziek worden, en kan er een hele kudde verloren gaan.

Voor de westkust wordt heel veel vis gevangen voor de visverwerkende industrie. De laatste jaren is er meer vis gevangen dan er in de zee geboren werden. De visserij is er erg door beinvloed en de visvangst is daarom veel gedaald.

Vis is heel kostbaar om te kweken, maar viskwekerijen zijn de laatste jaren heel belangrijk geworden. In die viskwekerijen worden vooal veel aantrekkelijke vissoorten gekweekt, om op de markt te verkopen. Ze leveren bijv. ook baarzen en forellen uit, om uit te zetten in meren en rivieren.

Een heel groot deel van de VS is bedekt met bossen. Jaarlijks produceert de houtindustrie 540 miljoen m3 ruw hout. Veel hout dat uit het zuiden komt wordt gebruikt voor de meubelindustrie. Het hout voor de papierindustrie is afkomstig van de bossen uit de staat New York. In de wouden groeien nog vele Redwoods of Sequoia’s. Sommige bomen zijn al meer dan 2000 jaar oud en zo hoog en breed dat een auto er aan de onderkant doorheen kan rijden. De grootste Redwood, genaamd generaal Sherman weegt naar schatting ong. 1.400 ton. Veel Redwoodbomen worden gebruik voor de gevelbeplanting (het bekleden van de buitenmuren van gebouwen, scheepsdekken, veranda’s en buitenmeubelen), omdat ze goed tegen het buitenweer kunnen en enigszins tegen vuur en insecten beschermen.

De meeste handel word gedreven met Japan en de buurlanden Canada en Mexico.

De grootste handelspartner van de Verenigde Staten is Canada. Europa, China en Rusland zijn andere afzetmarkten (afzetmarkten zijn: als de je spullen wilt verkopen zetten zij je die op de markt in bijv. Canada dan is Canada de afzetmarkt).

Hoofdstuk 5:

De hoofdstad

De hoofdstad van de Verenigde Staten is Washington D.C., niet te verwarren met de staat Washington in Noord-westen van de VS. De eerste president George Washington heeft het Witte Huis laten bouwen en zo komt Washington D.C. aan zijn naam. Washington is het regeringscentrum. In Washington bevinden zich daarom de gebouwen van de Senaat (vlg. onze Eerste Kamer) en het Parlement (vlg. de Tweede Kamer). Ook zijn er in Washington diverse ministeries, waaronder het Ministerie van Defensie op Capitol Hill.

In de hoofdstad wonen momenteel ong. 600.000 inwoners, maar vele mensen wonen in de diverse plaatsen rondom Washington en werken in de diverse overheidsinstellingen.

Verder vindt je hier meer dan 30 universiteiten en Hoge Scholen, waaronder University of District of Columbia, University of Maryland, American University, Capitol College, Catholic University of America, Columbia Union College, Corcoran School of Art, Gallaudet University, George Washington University, Georgetown University, Howard University, Marymount University, Washington Bible college.

Bekende kranten in Washington zijn: The Washington Post, The Washington Times en USA Today. Verder vind je er meer dan 100 golfcourses, de National Zoo, bekend om zijn Panda’s. Ook wat betreft natuurschoon heeft Washington veel te bieden. Denk aan de diverse meren en havens, parken en sportvissen op bijv. de Potomac en Chesapeake Bay (bekend van zijn vele villa’s).

Nawoord:

Ik hoop dat je nu meer weet over de VS en alles er omheen.

Ik vond het leuk om over de VS een werkstuk te maken.

Mijn informatiebron heb ik van internet en uit boeken.