Spreekbeurt over de stad Gent in Oost-Vlaanderen

Gent in Oost-Vlaanderen

Mijn spreekbeurt gaat over de stad Gent

Als je afbeeldingen bij je spreekbeurt wilt gebruiken dan moet je die er via Google zelf even bij zoeken.

Algemeen

Het is een Vlaamse stad en is de hoofdstad van Oost-Vlaanderen. Het is ook de tweede gemeente van BelgiĆ« na Antwerpen. De stad heeft een oppervlakte van 156,18 kmĀ² en telt ongeveer 247.000 inwoners. Hierdoor is de stad de op een na grootste gemeente van BelgiĆ« na inwonertal. In Gent praten de mensen gents, een dialect dat sterk afwijkt van de andere dialecten in Oost-Vlaanderen. Gent wordt wel eens de Fiere Stede of Arteveldestad genoemd. Ook de Bloemenstad doordat hij in een uitgestrekt gebied van bloemen-en plantenkwekerijen ligt.
Bloemenstad

Geschiedenis

Gent ontstond uit Keltische woonkernen in het gebied waar de twee rivieren samenkomen, de Leie en de schelde. In de derde eeuw ontstond daar een nederzetting (bewoonde plaats). Rond 630 na Christus richte Amandus een kloostergemeenschap en een kerk op. De nederzetting kreeg de naam Ganda, dit komt van het keltisch ‘Gond’ en in het Germaans ‘Gand’ en in het Latijns ‘Gandavum’ en daaruit kwam het woord Ganda.

De bevolking van Gent bestond vooral uit horigen (arme mensen) van de Sint-Baafsabdij die handel dreven voor hun heren. Maar de bewoonde plaats werd verwoest door de vikingen in 879 na Christus. De overige mensen verhuisden naar het westen, waar ze hun eigen handel konden drijven. De Oudburg -dat verderop werd gebouwd- was een versterking tegen de vikingen. Daar liet de graaf van Vlaanderen in de tiende eeuw een burcht bouwen. Rond die burcht woonden de arme mensen. In de burcht zelf werden de oogsten opgeslagen. Die werden dan verkocht aan handelaars op twee markten die nog steeds bestaan. De Vismarkt (is nu de Groentenmarkt) en de Korenmarkt.

Gent breide uit tot aan de Oudburg in de tiende eeuw na christus. En de bevolking groeide. De werkende mensen uit de landelijke omgeving leefden uit de wolindustrie. Doordat er een hoge concentratie was van arbeid in de stad en de weeftechniek verbeterde ontstond er een vernieuwde textielindustrie in de twaalfde eeuw. Hierdoor is Gent bekend geworden.

Het samenkomen van de Leie en de Schelde

Ligging

Zoals eerder gezegd is gent de hoofdstad van Oost-Vlaanderen. De stad ligt in het noordwesten van BelgiĆ« waar de Leie en de Schelde samenkomen. De aangrenzende provincies zijn West-Vlaanderen, Antwerpen, Henegouwen en Vlaams-Brabant. Gent heeft veel buurgemeenten, hier zijn er een paar: Wachtebeke, Melle, De Pinte, Kluizen, Landegem, Vosselare,… . Niet alleen de twee rivieren lopen door Gent maar ook de E40 Ć©Ć©n van de belangrijkste autowegen. Gent ligt in Laag-BelgiĆ« (tot 100 meter hoogte) dat wilt zeggen dat het landschap vlak is. De stad ligt op 58 km ver van de hoofdstad Brussel. In Gent praat men Nederlands, maar ook Frans en Engels. Dit komt doordat er een groot aantal studenten uit andere landen daar komen studeren. Er zijn ook buitenlanders (ongeveer 7%) die zich in Gent vestigen voor een korte of een langere tijd.

Politiek

Taken van een gemeente

Een gemeente doet veel voor haar inwoners zoals:

  • De gemeente moet waken over de veiligheid. Daarom heeft ze een politiedienst en een brandweer.
  • De gemeente moet zorgen voor een propere buurt. Daarom heeft ze een vuildienst en een groendienst.
  • De gemeente moet ervoor zorgen dat de inwoners kunnen ontspannen daarom heeft ze sportvelden en een cultureel centrum enz…
  • De gemeente heeft ook een basis ‘verzorging’ voor de jeugd daarom heeft ze een gemeenteschool en en jeugdclubs enz…

Een gemeente krijgt ook andere taken opgelegd en dit door de Vlaamse regering en zelfs van de Belgische regering. Ze moet bijvoorbeeld voor de Vlaamse regering een bibliotheek openen en voor de Belgische regering moet ze wetten uitvoeren.

Wie bestuurt de gemeente

Gent heeft een stadsbestuur, die bestaat uit ‘het college van burgemeester en schepenen’ en ‘de gemeenteraad’.

De gemeenteraad telt in Gent 51 leden waarbij ook de burgemeester en de schepen horen. De leden worden verkozen door de inwoners zelf. De gemeenteraad is de wetgevende macht, dat wilt zeggen dat ze vertellen wat het schepencollege moet doen. Ook moeten ze het regelement goedkeuren, waken over het uitzicht van de gemeente (de huizen, de wegen,…) en waken over het geld (het geld moet goed besteed worden). Ze blijven 6 jaar aan de macht en vergaderen 1 keer per maand.

De gemeenteraad

Het college van burgemeester en schepenen bestaat uit de burgemeester, 11 schepenen, de stadssecretaris en de adjunct-stadssecretaris (een tweede secretaris). Het aantal schepenen hangt af van de aantal inwoners en ze zijn aangeduid door de gemeenteraad. Het college is de uitvoerende macht van de gemeente, dat wilt zeggen dat ze de beslissingen uitvoeren van de gemeenteraad. Ze blijven 6 jaar aan de macht en de vergaderingen gebeuren 1 keer per week. In Gent is dat elke donderdag, behalve tijdens de vakanties.

Het college van burgemeester en schepenen

De burgemeester van Gent is Daniƫl Termont. Hij is het hoofd van de gemeente. Zijn taken zijn het ondertekenen van regelementen, zorgen voor rust en orde, hoofd van de politie en voorzitter van schepencollege. Een burgemeester blijft 6 jaar aan de macht.

Burgemeester van Gent

Toerisme

Gent is ƩƩn van de leukste steden om te bezoeken in Belgiƫ. Het is interessante stad waar veel te zien is voor iedereen. Er zijn vele cultuurhistorische gebouwen, musea en topevenementen.

Een paar voorbeelden:

  • Aanbidding van het Lam Gods

Her is een schilderij geschilderd door de gebroeders Van Eyck uit 1432. Het overleefde de Beeldenstorm (de vernieteging van alle religieuze kunst). Het kwam eerst in handen van Napoleon en werd in de Tweede Wereldoorlog door de Nazi-Duitsland opgeƫist. Vandaag hangt hij 50 jaar in de Sint-Baafskathedraal die je kan bezoeken.

Aanbidding van het Lam Gods

  • Gravensteen

Filips Van den Elzas de graaf van Vlaanderen wou tonen wie de baas was. Dus hij herbouwde het Gravensteen in 1180. Als je het gaat bezoeken dan kun je ervaren welk gevoel de graaf gehad zou hebben. Een gevoel van rijkdom en macht. Door de unieke computergestuurde gids komt de verre geschiedenis tot leven.

Het Gravensteen

Sint-Michielsbrug
Als je over de brug wandelt heb je een prachtig zicht op het centrum. Het is geschikte plaats om te fotograferen in alle richtingen. Het is daar bijna volledig verkeersvrij. Vroeger was dit een platte draagbrug. Maar omdat de draaibrug het verkeer op het land en zowel in het water hinderde, bouwde men in 1910 een grote stenen brug: de Sint-Michielsbrug.

  • Sint-Michielsbrug

STAM – Stadsmuseum Gent
In Gent is er van alle tijden iets te vinden. Zo is dat ook in de STAM, het bestaat uit de 14de-eeuwse abdij, het 17de-eeuwse klooster en de 21ste-eeuwse nieuwbouw. Je kan het verhaal van Gent te weten komen, heden en toekomst van de de stad worden er boeiend voorgesteld aan de hand van een rondleiding, waarbij de gangen van de abdij de tijdslijn
vormen. Het STAM organiseert verschillende activiteiten, zoals tentoonstellingen en tijdelijke evenementen.

  • Het STAM – Stadsmuseum Gent

Gent verlicht
Zodra het donker wordt, wordt het weer licht. Dit doordat er overal in de stad duizende lampen aan gaan, die vormen samen het Gentse Lichtplan. Het onderwerp is door de bekende lichtontwerper Roland JĆ©ol uitgevonden en werd door deskundigen en de bewoners uitgevoerd. In 2004 won de stad Gent met haar ontwerp de Internationale City-People-Light Award. Als het donker is gaan de lichten aan en dan kun je een magische wandeling maken. Je ondekt het licht en schaduw van Gent.

  • Gent verlicht

Museum voor schone kunsten (MSK)
Er zijn vele werken die je daar kunt gaan bezichtigen van vele kunstenaars bijvoorbeeld Pieter Paul Rubens. Het is een museum met een auditorium, een bibliotheek, een kinderatelier en een cafƩ-restaurant. MSK in Gent, Antwerpen en het Groeningemuseum in

Brugge vertellen het verhaal van de beeldende kunst in de zuidelijke Nederlanden van de 15de tot de 20ste eeuw.

  • Het Museum voor schone kunsten

Belfort

Het Belfort is het symbool van de onafhankelijkheid van de stad. Het gebouw staat in Lakenhalle. Het Belfort is de middelste toren van de beroemde torenrij, die het samen met de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk vormt.

Belfort

  • Shops en markten

In Gent zijn er heel veel markten en winkeltjes die je kan gaan bezoeken. Er zijn vele soorten markten zoals de Vrijdagsmarkt, deze is te vinden op Ć©Ć©n van de oudste pleinen van de stad op elke vrijdag. Vroeger werden daar ook terechtstellingen uitgevoerd, de laatste onthoofding was in 1822. Er was ook de Oude Vismijn, deze is op het Sint-Veerle plein met als kenmerk het poortgeboudw. In 2010 werd het gerestaureerd en heringericht als horecazaak. Ook het Grote Vleeshuis was er in de middeleeuwen er werd geen vlees verkocht maar wel groenten en fruit. Nu wordt het gebouw gebruikt om streekproducten te verkopen.

Er zijn ook vele winkels en boetiekjes die je kan bezoeken. Er zijn verschillende shoppingsroutes die je kan afleggen en zo alle winkels ontedekken.

  • Nachtleven

Er zijn vele clubs en discotheken en die vind je op de Oude Beestenmarkt. Er is voor iedereen wat te vinden bijvoorbeeld in de Hot Club de Gand kunnen jazzliefhebbers veel plezier beleven.

  • Fietsen in Gent

Sinds mei 2011 kan je heel gemakkelijk Gent ontdekken met de fiets. Er is een website waar je fietsen kan huren, laten repareren of waar je leuke fietsroutes kunt vinden. Wat ook gaat is met een gps een route volgen. Een fietskalender met evenementen maakt het compleet. (De website is www.gentfietst.be).

Cultuur

Gastronomie

Gent is bekend om haar waterzooi. In de middeleeuwen werd deze soep met vis uit de Leie en Schelde bereid, later werd de vis vervangen door kip. Vandaag kies je gewoon wat je het lekkerst vindt.

Waterzooi met vis

Het groot vleeshuis is van het begin van de 15de eeuw. Vleeshuizen waren overdekte marktplaatsen waar de versheid en de kwaliteit van het vlees belangrijk was. Nu vind je daar de Vlaamse streekproduchten en het is een ideale plaats om de Oost-Vlaamse keuken te ontdekken. Niet aleen het vlees maar ook de groenten, het dessert en drank.

Het groot vleeshuis

Zo zijn er in Gent ook 19de-eeuwse winkeltjes zoals de Temmerman die heerlijke ouderwetse snoepjes en Gentse lekkernijen verkopen. Voorbeeld van snoepjes mokken, knopkes, muilentrekkers en cuberdons of ‘neuzekes’.

Temmerman snoepwinkeltje Cuberdons of ‘neuzekes’

Weetjes

  • Gent heeft 48 kerken.
  • Gent kwam op tv en in film

In Code 37, Flikken, Louis louise, Aanrijding in Moskou, Ben X, Alias en Man zoekt vrouw.

  • Gentenaars worden wel eens de stroppen genoemd (Dit door Keizer Karel, hij heeft vroeger de
  • Gentenaren door de stad laten lopen met een strop rond hun nek).

Bronnen

Internet

http://www.landenportal.nl/gent.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gent#Dialect
http://www.top10bezienswaardigheden.nl/belgie/gent.htm
http://www.visitgent.be/nl/home
http://www.gent.be/eCache/THE/4/125.html

Cursussen

Cursus Aardrijkskunde schooljaar 2012-2013, K. Vanierschot, zesde jaar TSO, PITO
Cursus Geschiedenis schooljaar 2012-2013, H. Van Steenbergen, zesde jaar TSO, PITO

Deze twee cursusen zijn van mijn nicht.