Hoe kom ik op dit onderwerp

In het begin dacht ik aan drie onderwerpen: de melkfabriek, geschiedenis van de taal en de marine, maar over deze drie onderwerpen kon ik heel weinig of niks aan informatie krijgen. Toen ging ik thuis op internet kijken naar plaatjes maar ook daar waren geen goede plaatjes te vinden. Daarna ben ik wezen kijken naar andere onderwerpen en ik zag een spreekbeurt over de ijsbeer en ik heb het gelezen. Dat was het onderwerp dat ik zocht. En zo ben ik op dit onderwerp gekomen.  

 

Inleiding

Ik wil het hebben over de ijsbeer, het gebied, waar hij leeft en hoe hij leeft. En ook over z’n eigenschappen, daarmee bedoel ik op welke plek van de Noordpool en wat z’n voorkeuren zijn. Ook wil ik het over de jacht op de ijsbeer en de bescherming van de ijsbeer. En ook hoe de ijsbeer jaagt op zeehonden.    

 

Over de ijsbeer

Een  Een ijsbeer is wit of een beetje gelig. Hij leeft op de Noordpool. Het is daar erg koud, soms wel min 40 graden. Zijn lichaam is uitstekend aangepast op deze erg koude temperaturen. De haren van  zijn dikke vacht zijn ±15 cm lang. Ze zijn hol en doorzichtig ook geven ze de zonnewarmte door aan de donkere huid eronder. Onder de huid zit een vetlaag van 10 cm dik. Dat is een perfecte bescherming tegen de kou . Z’n oren zijn klein en rond, ze zijn zo om zo min mogelijk warmte te verliezen. De onderkant van z’n poten zijn wel 30 cm breed en behaard. Daardoor zakt hij niet weg in de sneeuw en glijdt niet uit op het ijs. Hij heeft scherpe nagels, daarmee grijpt hij zich vast in het ijs en heeft meer grip op z’n prooi. Een vrouwtje kan 2 meter 25 tot 2 meter 50 worden en weegt 300 kilo en een mannetje 2 meter 50 tot 3 meter worden en weegt 350 kilo.

 

Over het leefgebied van de ijsbeer

Een leeft op de Noordpool. Het is daar erg koud, soms wel min 40 graden. Het gebied waar ze leven is 12 vierkante km land en bevroren zee om de Noordpool. Ze schijnen de voorkeur te geven aan gebieden met pakijs, open water en een kustlijn. Pakijs is ijs wat steeds verder onder elkaar schuift. De omgeving veranderd steeds; omdat het. ijs van de Noordelijke ijszee voortdurend in beweging is. De ijsbeer trekt rond en is steeds op zoek naar  voedsel. Maar hij gaat nooit verder dan 200 km uit de buurt van zijn groep. Een ijsbeer trekt graag alleen. Op plaatsen waar veel voedsel is komen ze bij elkaar.

 

Voedsel en jacht

Maar de ijsberen op de Noordpool hebben ook gevaren, bijvoorbeeld eskimo’s. Eskimo’s rijden met hun sledehonden langs de ijsberen en maken hen dood. Ze gebruiken het vlees voor het eten van de sledehonden en hunzelf.

Het vel wordt gebruikt als kleding of wordt verkocht als kleedjes aan mensen met heel veel geld. Eerst hadden ze nog sledehonden maar die werd vervangen door een motorslee. Door de komst van de motorslee konden sportjagers ook zo even komen want zonder motorslee was het veel zwaarder. Uit cijfers blijkt dat in het jaar 1967 700 beren doodgeschoten waren. De vraag naar ijsberenhuiden werd toen steeds groter. Toen gingen er meer mensen helpen aan de bonthandel. Dat waren vooral mijnwerkers die wat extra geld wilden verdienen. Ze gebruikten geweren die vast zaten in een val. Voor de bescherming maakte mensen strenge regels, alle jagers moeten een vergunning hebben is er een van. Ook zijn er regels gemaakt dat er op Alaska 100 ijsberen per jaar mogen worden gedood en op Groenland 150 per jaar. Zo blijven er altijd nog genoeg over. Ook hebben 2 noren in 1986 een ijsberen-kwekerij op te richten maar de regering van Noorwegen weigerde toestemming te geven voor dit plan. Een nieuw gevaar wordt de vervuiling. In de winter zie je het niet maar onder die hoop sneeuw ligt afval. Ook zit er in de sneeuw veel dodelijk gif verborgen. Dit vergif wordt uit de industrie-gebieden in het zuiden naar het poolgebied geblazen.

 

Wat eet een ijsbeer

Een ijsbeer eet vooral zeehonden, maar ook sneeuwhazen en watervogels. Een ijsbeer kan urenlang wachten bij een gat in het ijs. Duikt er dan een zeehond op om adem te halen dan grijpt hij de zeehond snel. De ijsbeer heeft een goed reukorgaan en is een uitstekend zwemmer. Soms ruikt de ijsbeer een zeehond, hij glijdt dan het water in, zwemt onder water en duikt plotseling op bij een slapende zeehond en pakt hem. De ijsbeer kan namelijk goed ruiken en is een uitstekend zwemmer. In de zomer is de ijsbeer een alleseter. Ze eten bij voorkeur de speklaag en dan eet de poolvos de resten op. Hij rooft eieren en jonge vogels uit nesten, hij vangt vissen en knaagdieren en eet mossen en bessen. Met zijn dikke vacht heeft hij het snel warm en neemt dan een frisse duik.

 

Jongen

In de lente begint de paartijd van de ijsbeer. April is de maand dat de ijsberen het meest actief zijn. In die tijd leggen de mannetjes de meeste kilometers af omdat ze een vrouwtje zoeken. De vrouwtjes krijgen 1 keer in de 3 jaar jongen. Het duurt 3 jaar omdat dan de vorige jongen dan volwassen zijn. In oktober of november graaft een bevrucht vrouwtje een schuilplaats in de sneeuw. Hier brengt ze de winter door. Als de jonge ijsbeertjes in december pas geboren zijn wegen ze 450 tot 900 gram en zijn zo groot als een rat, ook zijn ze naakt blind en doof. Ze worden 3 jaar verzorgt en dan zijn ze zo zelfstandig dat de ijsberen zelfstandig kunnen leven.                  

 

 

Hoe kan de ijsbeer tegen de kou op de Noordpool?

Hij heeft een vetlaag van 10 cm dik en een vacht die warmte vast houdt.

Waarom heeft een ijsbeer scherpe nagels?

Daarmee grijpt hij zich vast in het ijs en heeft grip op de prooi.

Waarom verandert het leefgebied van de ijsbeer steeds?

Omdat het ijs op de Noordelijke IJszee voortdurend in beweging is.

Waarom trekt de ijsbeer graag alleen rond?

Omdat hij steeds op zoek is naar voedsel.

Door welke twee gevaren wordt de ijsbeer bedreigd?

De jacht op ijsberen en vervuiling van het milieu.

Waarom jagen eskimo’s op de ijsberen?

Het vlees om te eten en voer voor de sledehonden en het vel wordt gebruikt als kleding en wordt verkocht als kleden.

Wat eet de ijsbeer?

Voornamelijk zeehonden, maar ook sneeuwhazen en watervogels en in de zomer ook vissen, vogels, knaagdieren, bessen en mossen.

De ijsbeer eet bij voorkeur de speklaag  van de zeehond, wie eet de resten op?

De poolvossen.

Wanneer zijn de mannetjes ijsberen het actiefst en wat doen ze dan?

In april (voorjaar/lente) zijn de mannetjes het meest actief. Ze leggen kilometers af om een vrouwtje te zoeken.

Waarom krijgen de vrouwelijke ijsberen een keer in de 3 jaar jongen?

Omdat het 3 jaar duurt voordat een ijsbeer zelfstandig kan leven.

 




Privacy Copyright Spreekbeurtenstartpagina.nl