Deze spreekbeurt over de tijger werd gemaakt door Maria Westerling en ze kreeg hier een "goed" (8) voor.

 

 

TIJGERS

De tijger is een zeldzaam dier.

Er zijn nog maar 5 soorten tijgers over de hele wereld.

Zoals de Indochinese tijger, de Chinese tijger, de Siberische tijger, de Sumatraanse tijger en de Bengaalse tijger.

Niet alleen in warme gebieden voelen ze zich thuis, maar ook in hele koude streken.

Ze komen voor in naald- en loofbossen, tropische regenwouden, grasvlakten en riet velden.

Er moeten wel voldoende prooidieren, schuilmogelijkheden en water zijn.

WAT EET DE TIJGER

De tijger jaagt meestal alleen.

Dit doet hij in de schemering of s’nachts.

Tijdens zo’n jacht legt hij soms vele kilometers af.

Hij moet heel wat moeite doen om een prooi te vangen.

Slechts 1 van de 20 pogingen lukt het hem een prooi te pakken te krijgen.

Zijn ogen en oren zijn de belangrijkste hulpmiddelen bij de jacht.

Hij sluipt over de grond naar zijn prooi toe, zodat deze hem niet ziet en hoort.

Hij valt meestal van achteren of van opzij aan.

Als de tijger dicht genoeg bij zijn prooi is, bespringt hij deze.

Hij grijpt het dier bij de keel zodat het stikt.

De tijger sleept zijn buit meestal naar een plek met water, omdat hij veel drinkt tijdens het eten.

Een hongerige tijger eet in een keer wel 25 kilo vlees.

Daar heeft hij een paar dagen genoeg aan.

De tijger jaagt op zwijnen, muntjak (aziatische hert), antilopen, wilde runderen en soms koeien en geiten.

Een hongerige tijger valt ook wel eens mensen aan, alleen als hij oud of gewond is en geen andere dieren meer kan vangen.

WELKE VIJANDEN HEEFT DE TIJGER?

De tijger heeft maar weinig vijanden.

Bijna elk dier is bang voor hem.

Zijn grootste vijand is de mens.

Wij vernielen zijn leefgebied door bomen en struiken weg te halen voor brand- of bouwhout.

De chinezen maken van alle lichaamsdelen medicijnen.

Deze medicijnen werken niet, maar vooral de Chinezen geloven er wel in.

Er worden ook sieraden gemaakt van tijgernagels.

In alle landen waar de tijger voorkomt is hij nu beschermd.

Er zijn niet veel tijgers meer over.

Vanaf 1940 zijn er al drie van de acht uitgestorven: de Balinese, de Kaspische en de Javaanse.

De tijgers die nu nog over zijn worden beschermd tegen uitsterven.

Voor de Bengaalse tijger zijn natuurparken opgericht waar ze veilig zijn.

De alle grootste tijger is de Siberische tijger.

Een volwassen mannetje kan 2,60 meterlang worden en 270 kilogram wegen.

En in de winter word de Siberische tijger wit en in de zomer ziet hij er uit als een gewone

tijger.

 

 

STREPEN

Door zijn streeppatroon ziet zijn prooi hem niet tussen het riet en struikgewas.

Aan de tekening rond de kop kunnen onderzoekers elke tijger persoonlijk herkennen.

VACHT

Tijgers die in koude streken leven, zoals de Siberische tijger, krijgen in de winter een dikkere vacht.

Tijgers uit Tropische streken hebben een veel kortere en dunnere beharing.

Ook zoeken zij vaak het water op om verkoeling te vinden.

RUG

De tijger heeft een zeer soepele rug.

Door hem te buigen kan hij zijn achterpoten tot ver voor zijn voorpoten brengen.

Daardoor kan hij supersnel sprinten en atletische sprongen maken, tot wel zes meter ver

SNORHAREN

Een tijger heeft opvallend lange, witte snorharen die helpen om de weg door het donker te vinden door het struikgewas.

Ook gebruiken ze hun gevoelige haren bij het liefdesspel.

STAART

De staart van een tijger is bijna 1 meter lang.

Die helpt hem om in evenwicht te blijven bij een sprong.

Ook geeft een tijger signalen met zijn staart.

Als hij kwaad is slaat hij ermee heen en weer, wat zoiets betekend als: wegwezen, anders krijg je een mep!".

TANDEN

Een tijger heeft een echt roofdiergebit.

De tijger heeft sterke kaken en lange hoektanden.

Deze zijn handig bij het grijpen en verscheuren van de prooi.

Met zijn knipkiezen kan hij vlees in stukken knippen, net als een schaar.

Hij heeft kleine voortanden waarmee hij het vlees van de botten af kan schrapen.

OGEN

Een tijger heeft ronde pupillen net als de mensen.

Dus geen kattenogen.

Om de afstand tot prooi in te schatten draaien tijgers beide ogen naar voren.

Maar om beweging aan de zijkanten op te merken, schuiven ze beide ogen naar achteren .

Doe dat maar eens na!

SPIER

Een tijger is heel erg gespiert..

Daardoor kan hij een prooi die zwaarder is dan hijzelf tegen de vlakte werken.

Vervolgens kan de tijger zijn prooi over honderden meters afstand verslepen als dat moet.

 

 

HOE VERLOOPT HET LEVEN VAN DE TIJGER

De tijgermoeder draagt haar baby’s bijna vier maanden in haar buik.

Ze krijgt twee tot drie jongen per keer.

Ze maakt haar nest in een holle boom, grot of een beschut plekje in het dichte struikgewas.

De jongen van een tijger worden blind geboren, maar hebben al wel een vacht.

Ze wegen anderhalve kilo.

Na 14 dagen gaan hun oogjes open.

Het eerste half jaar van hun leven drinken ze bij hun moeder.

Daarna krijgen ze ook stukjes van de prooi die hunmoeder voor ze meebrengt.

Vader speelt geen enkele rol bij de opvoeding.

Als de jongen 2 en half jaar zijn gaan ze hun eigen gang.

Ze jagen dan alleen.

Dit doen ze in een heel groot gebied,

Zo’n gebied heet een territorium.

Een tijger verspreidt met urine een geurstof langs de grenzen van zijn territorium.

Ieder tijger heeft zijn eigen geurtje.

Daardoor weten andere tijgers waar ze mogen jagen.

Een tijger is volwassen als hij drie jaar is.

WIST JE DAT:




Privacy Copyright Spreekbeurtenstartpagina.nl