Beste juf en klasgenootjes

Ik ga mijn spreekbeurt vandaag houden over Zwitserland. Toen ik nog heel klein was ging ik al met mijn ouders op vakantie naar Zwitserland. Dit komt omdat mijn vader een Zwitser is. We stonden dan heel vroeg op en namen broodjes, drinken en spelletjes voor onderweg mee. Het was 9 uur rijden voor we op de plaats van bestemming waren. De weg naar Zwitserland toe is prachtig. Zeker als je Bazel voorbij bent want daar beginnen de Alpen. Bazel is een plaats in Zwitserland. De grootste berg van de Alpen heet de Mont-blanc deze is 4.807 meter hoog en ligt in Frankrijk. De hoogste berg van Zwitserland heet de Monta Rosa. Deze berg is 4.638 meter hoog.

Er zijn mensen die naar de hoogste top willen klimmen dat zijn alpinisten. Het is heel gevaarlijk om dat te doen daarom nemen ze altijd berggidsen mee die de weg goed kennen. Het is heel koud als je hoog in de bergen bent. Het vriest en het sneeuwt er vaak ook in de zomer. Als je een top wil bereiken ben je vaak een hele week aan het klimmen. Slapen doe je dan in berghutten. Ze lopen over rotsblokken, sneeuw en soms ook ov er gletsjers. Gletsjers zijn heel gevaarlijk. Het is een dik! ke laag ijs met daaroverheen sneeuw. maar in die ijslaag zitten spleten. Als een beklimmer in een spleet terecht komt dan kan hij naar beneden zakken onder de ijslaag.
Gelukkig gebeurt dit soort ongelukken niet vaak. Maar als ze gebeuren dan komt de reddingsdienst in actie. Met helikopter en speurhonden gaan ze dan de bergen in om de slachtoffers te zoeken. Ze hebben apparaten bij zich die ook de warmte van mensen kan voelen. Zo kunnen ze vaak de slachtoffers vinden. Ze nemen ook honden mee om te speuren naar slachtoffers. Deze heten de Berner Sennen honden. Je hebt ze zeker wel eens gezien. Bij ons in Haelen lopen er een paar rond. Het zijn hele slimme honden.Hij heeft witte zwarte en bruine plekken. Hij kan wel 70 cm. hoog worden. De helft zo groot als ik ben. Hij weegt 50 kilo. Hij wordt getraind om mensen onder een diepe laag sneeuw uit te halen. Zijn neus doet het speurwerk. Hij kan bijzonder goed ruiken. Als hij mee moet om mensen te redden dan heeft hij om zijn hals een flesje met een beetje rum. Daar krijgen de slachtoffers van te drinken en dan worden ze weer goed warm. Daarna gaan ze met de reddingshelikopter naar een krankenhaus.


Beneden aan de berg, in de dalen, liggen de dorpjes. Deze dorpen hebben prachtige huizen. De huizen zijn vaak van hout gemaakt en zijn in de zomer versiert met prachtige bloemen. In de dorpen zie je veel timmerbedrijven want Zwitserland heeft veel bossen die regelmatig gekapt worden. Maar vaak verdwijnen deze bossen ook omdat er lawines omlaag komen. Lawines zijn dikke pakken sneeuw die de berg af glijden en alles wat op hun weg komt nemen ze mee en ze verwoesten complete bossen en soms ook bergdorpen.
In de zomer zie je veel watervallen van de bergen komen. Dit komt omdat de warmte van de zon de sneeuw laat smelten. Het water ervan kun je drinken.


In de vakantie gaan we vaak wandelen in de bergen. Je wandelt dan door de bergweide tussen de koeien. De koeien dragen koebellen, zodat je ze goed kunt horen. Een keer heeft mam heel hard mo! eten ren nen want ze werd achterna gezeten door een koe. Vaak kom je bij meertjes uit. Daar kun je dan uitrusten en lekker pootje baden. Je kunt tot op de bodem kijken zo helder is het water. Onderweg kom jij vaak bij waterpompen uit. Hier komt vers sneeuwwater uit. Je kan er altijd van drinken.

Ook geiten en schapen grazen in de zomer op de bergweide. Ze kunnen dan lekker vers gras eten wat lekkere goede melk geeft. Zwitserland is bekend om zijn lekkere kaas en chocolade. Denk maar eens aan de paarse koe van Milka. Soms zie je ook marmotjes in het wild. De koeien, geiten en schapen gaan in het voorjaar de weides op en in het najaar gaan ze terug naar de dalen. Daar gaan ze weer op stal. In het najaar gaat dit gepaard met een kei gezellig feest. Ze noemen het een dankfeest. De koeien worden prachtig versierd met bloemen kransen en trekken door de dorpen. De boeren en boerinnen lopen dan in oude klederdrachten rond.

In de bergen zie heel andere plantjes dan in het L eudal. De plantjes die er groeien moeten goed tegen kou kunnen. Heel bekend is de Edelweiss. Het is een mooie witte bloem. Ook groeien er de Enzianen. Dit is een prachtig helder blauw bloemetje in de vorm van een kelk. Je mag geen bloemen plukken in de Alpen want de meeste planten zijn beschermd. Dit wil zeggen dat je een bekeuring kan krijgen als men ziet dat je deze bloemen plukt

Mam zegt wel eens: “je klimt als een berggeit”. Een berggeit leeft op de rotsen van de bergen. Hij kan heel gemakkelijk klimmen en springen. Als je geluk hebt kun je er wel een paar zien. Je ziet heel vaak roofvogels vliegen. Ze hebben daar een groot jachtgebied.


Wintersport Zwitserland
Zwitserland is ’s zomers een prachtig land vanwege zijn natuur. Maar ook in de winter is het er schitterend. De bergen die in de zomer nog kleurrijk begroeid waren met bloemen en gras, worden in de winter bedekt door een dik pak sneeuw. In de winter wordt van deze sneeuw volop gebruik gemaakt door wintersporters. Deze mensen gaan dan skiën, snowboarden, langlaufen, rodelen en ! sleeën.

Zwitserland is niet alleen bekend om de Alpen maar het is een land wat beroemd is om zijn horloge fabrieken. Heel bekend zijn de SWATCH horloges. En natuurlijk zijn ook de Zwitserse messen erg bekend.
Mensen met heel veel geld sparen hun centen in Zwitserland. Dit doen ze omdat de Nederlandse regering niet weet hoeveel geld ze hebben. In Zwitserland telt het bankgeheim. Dus niemand mag vertellen hoeveel geld een spaarder daar heeft.

Zwitserland is een vredig land. Het heeft al bijna 200 jaar geen oorlog gehad. Men noemt Zwitserland een neutraal land omdat ze zich nooit in oorlogen vermengen.
De Zwitsers spreken 3 talen. Duits, Frans en Italiaans. Ook hebben ze een eigen munt. Ze hebben de Zwitserse Franc als betaalmiddel. Het leven in Zwitserland is zeker de helft duurder dan in Nederland.

Heb je wel eens van WILLEM TELL gehoord? Het was een Zwitser. Hij leefde in de Middeleeuwen. Er zijn films van en strips. Hij kwam op voor de arme mense n. Dit was niet naar de zin van de mensen, die toen aan de macht waren en hij werd gevangen genomen en kreeg een straf opgelegd. HIJ MOEST EEN APPEL OP HET HOOFD VAN ZIJN ZOONTJE LEGGEN EN DE APPEL MOEST HIJ DOORBOREN MET DE PIJL UIT ZIJN BOOG. Als hem dat niet lukte werd hij opgehangen en werd zijn zoontje doorboord met zijn pijl uit zijn boog.
Als hem dat wel lukte dan zou hij weer een vrij man zijn en mocht hij weer opkomen voor de arme mensen. En hij had geluk. Hij schoot de appel kapot. En hij was weer vrij.

Dit was mijn spreekbeurt. Ik hoop dat jullie nog veel vragen hebben. Ik kan ze misschien wel beantwoorden.
Quizvragen:

1 Waar ligt de hoogste berg van de alpen ?
a) Zwitserland
b) Oostenrijk
c) Frankrijk

2 Waar slapen alpinisten (bergbeklimmers) onderweg ?
a) Hotel
b) Sneeuw
c) Alpenhutten

3 Welke honden redden mensen die een sneeuwongeluk hebben gehad ?
a) Teckel
b) Berner Sennenhond
c) Prins Bernhardhond

4 Wat is een gletscher ?
a)! Rivier
b) Berg
c) Verijsde sneeuwlaag

5 Wat is een waterval?
a) een merk water
b) smeltwater dat van de bergen af komt
c) een smalle rivier

6 Wat dragen de koeien in de bergen om hun nek?
a) een muts tegen de kou
b) een koebel zodat je ze kunt horen
c) een rugzak met lekker eten

7 Welke dieren grazen er op de bergweide?
a) geiten, schapen en koeien
b) konijnen, koeien en kamelen
c) geiten, schapen en paarden

8 Welke bloemen bloeien in de bergen?
a) tulpen en hyacinten
b) enzyan en edelweiss
c) edelweiss en dahlia

9 Waarom is Zwitserland bekend?
a) chocolade, horloges en messen
b) bergen mergelgrotten en steenkolen
c) wijn, kaas en stokbrood

10 Welke kleuren heeft de vlag van Zwitserland?
a) rood, wit blauw
b) rood met een wit kruis
c) wit met een rood kruis
 
Privacy Copyright Spreekbeurtenstartpagina.nl