Spreekbeurt over de 7 wereldwonderen (2)

7 wereldwonderen

De 7 wereldwonderen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ik doe mijn spreekbeurt over de 7 wereldwonderen

Mijn hoofdstukken zijn :

 1. De 7 wereldwonderen,
 2. De Piramiden
 3. De hangende tuinen van Babylon
 4. Het beeld van Zeus
 5. De tempel van Artemis
 6. Het mausoleum van Halicarnassus
 7. De kolossus van Rhodos
 8. De vuurtoren van Alexandrië
 9. Waar de zeven wereldwonderen lagen en waarom
 10. De lijst van nog-bestaande wereldwonderen
 11. Conclusie, vragen stellen/ beantwoorden

1. De 7 wereldwonderen

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van de zeven wereldwonderen. Maar bijna niemand weet welke de zeven wereldwonderen eigenlijk zijn. Dat heeft een aantal oorzaken:

 • Er bestaat een lijst van zeven klassieke wereldwonderen, maar zes daarvan bestaan nu niet meer.
 • Er bestaat ook een lijst van zeven nog-bestaande wereldwonderen, die dus vandaag nog bestaan. Maar de geleerden zijn het er niet over eens welke zeven bouwwerken precies op die lijst horen en welke niet.

Eerst vertel ik over de klassieke wereldwonderen:

Meer dan 2000 jaar geleden stelde de Griekse schrijver Antipater van Sidon een lijst op met de meest bezienswaardige bouwwerken van zijn tijd. Later werden deze overal de 7 wereldwonderen genoemd. Waarom Antipater deze lijst gemaakt heeft, weet niemand precies. Misschien was ze bedoeld als reisgids voor de landen rondom de Middellandse zee.

(lijst van de 7 klassieke wereldwonderen doorgeven)

Het getal zeven is op zichzelf al iets bijzonders. Al heel lang geleden was de 7 het heilige getal. En dook het in volksverhalen en godsdienstverhalen regelmatig op en bij bijzondere en mysterieuze gebeurtenissen kwam het getal zeven ook regelmatig voor.

De zeven wereldwonderen zijn:

 1. De Piramiden
 2. De hangende tuinen van Babylon
 3. Het beeld van Zeus
 4. De tempel van Artemis
 5. Het mausoleum van Halicarnassus
 6. De kolossus van Rhodos
 7. De vuurtoren van Alexandrië

Deze bouwwerken waren toen de grootste belangrijkste constructies op aarde. Het zijn belangrijke bouwwerken zowel qua architectuur, kunst als techniek. Bovendien hebben ze vaak een sterk symbolische betekenis, meestal religieus of ze symboliseren de verbondenheid van de mensen.

2. De piramiden

De beroemde Egyptische piramiden aan de oever van de Nijl torenen hoog boven de woestijn uit. Zo’n vijfduizend jaar geleden hebben de egyptenaren ze gebouwd. Het zijn de oudste van de oorspronkelijke zeven wereldwonderen. En de enige die nu nog overeind staan. De piramiden waren graven voor de koningen van het oude Egypte.

De archeologen hebben juwelen, voedsel, muziekinstrumenten en jachtgerei gevonden in de piramiden.

Het duurde 23 jaar om de grootste piramide te bouwen door ongeveer 25000 man. Er zijn meer dan 2 miljoen stenen gebruikt.

3. De hangende tuinen van Babylon

In de oude verhalen wordt regelmatig melding gemaakt van een geheimzinnig aards paradijs in de woestijn. Er groeiden exotische planten en bloemen, die vanaf de terrassen naar beneden hingen. Het was een technisch hoogstandje met verborgen kanalen voor de wateraanvoer. Dit water kwam uit een rivier, die de Euphraat heet. Het water werd via een uitgebreid buizenstelsel aangevoerd.

Nebukadnezar, de heerser van Babylonië heeft deze hangende tuinen laten aanleggen voor zijn vrouw. Die had namelijk heimwee had naar het berglandschap waar ze opgegroeid was. Met zo’n mooie tuin hoopte hij dat ze dan wat minder heimwee had.

4. Het beeld van Zeus

Zeus was de belangrijkste god van de Grieken. De grieken bouwden een gigantisch groot standbeeld van Zeus om te laten zien dat ze hem vereerden. Het beeld stond in Olympia. Dat is de stad van de Olympische spelen.

Ongeveer 430 jaar voor Christus werd het beeld voltooid. Het beeld laat Zeus zien terwijl hij op een troon zit. Het beeld was ongeveer 12 meter hoog. Na 700 jaar werd het beeld helaas door brand verwoest.

5. De tempel van Artemis

De tempel van Artemis was een van de grootste tempels van die tijd.

Wel 112 meter lang. Zo groot als een voetbalveld.

De tempel was helemaal uit marmer gemaakt en gewijd aan de godin Artemis.

Artemis was de godin van de jacht. De tempel stond in Efeze, dat ligt in het huidige Turkije.

6. Het mausoleum van Halicarnassus

Dit mausoleum was een grafmonument voor koning Mausollos. Koning Mausollos was de koning van Caria, een deel van wat nu Turkije is. Hij liet dit grafmonument voor zichzelf bouwen ongeveer 2500 jaar geleden. Maar toen hij stierf was het nog niet klaar! Het was pas 4 jaar later klaar.

Bovenop het Mausoleum stond op 43 meter hoogte een gigantisch groot standbeeld van de koning en de koningin in een strijdwagen.

Later is heel het bouwwerk door een aardbeving verwoest.

7. De kolossus van Rhodos

Dit was een kolossaal beeld gemaakt van brons. Het stond bij de haven van Rhodos. Dat is een Grieks eiland.

Het heette Kolossus omdat het zo kolossaal groot was en het viel heel erg op ook omdat het brons mooi glimmend was.

Rhodos was een belangrijk handelscentrum. Er was handel in graan en ook in slaven. Er kwamen dus heel veel schepen. Sommige geleerden denken dat het beeld wijdbeens stond zodat de schepen eronder door moesten varen, maar dat is niet zeker.

8. De vuurtoren van Alexandrië

Deze vuurtoren stond op een eilandje voor de kust van Egypte bij Alexandrie. Er was 20 jaar aan gewerkt. Toen hij klaar was noemde iedereen het direct een wereldwonder. Hij was 120 meter hoog, dat is dus hoger dan de hoogste kerktoren in Nederland.

’s Nachts brandde er echt vuur in de vuurtoren, dat met een grote spiegel naar zee gekaatst werd. Overdag was er vaak alleen een grote rookpluim. Dat werkt natuurlijk ook voor de schepen om zich te orienteren.

Ook deze vuurtoren bestaat nu niet meer. Pas 35 jaar geleden hebben duikers de resten in zee gevonden.

9. Waar lagen de zeven wereldwonderen?

Alle wereldwonderen lagen in de landen rond de middellandse zee. Dat was het centrum van de klassieke beschaving. Vijf van de zeven wonderen werden gemaakt door Griekse kunstenaars en architecten.

De geschiedkundigen in de klassieke oudheid wisten bijvoorbeeld niks af van het bestaan van de Chinese muur. Antipater heeft dus alleen de toen bekende gebouwen op zijn lijstje gezet.

10. De lijst van nog-bestaande wereldwonderen

Zoals gezegd zijn de geleerden het niet eens over de lijst van zeven nog-bestaande wereldwonderen. Er zijn meerdere lijstjes gepubliceerd met ingewikkelde argumenten waarom de ene er wel op moest en de andere niet. Als je kijkt naar welke bouwwerken het vaakst op die lijstjes voorkomen, dan kan je toch wel een soort algemene lijst van zeven nog-bestaande wereldwonderen opstellen.

(lijst van 7 nog-bestaande wereldwonderen doorgeven)

Dat zijn dan:

 1. De piramiden van Gizeh
 2. De Angkor Wat tempel in Cambodja
 3. De Borubudur tempel in Indonesië
 4. Het Colloseum in Rome
 5. De Chinese muur
 6. De Moai standbeelden op Paaseiland, dat ligt in de stille oceaan
 7. De Taj Mahal in India

De piramiden van Gizeh staan natuurlijk ook op deze lijst. Maar ook alle andere bouwwerken zijn zeer bijzonder, oud en hebben een grote culturele waarde. Dat betekent dat ze belangrijk zijn in de geschiedenis van het land en belangrijk zijn voor het volk.

Het leuke aan deze lijst is, dat je ze in principe allemaal kan gaan bekijken. Als je genoeg tijd en geld hebt natuurlijk.

11. Conclusie, vragen stellen/ beantwoorden

Ik vind de 7 wereldwonderen zelf wel een interessant onderwerp en ik vind wel dat mijn spreekbeurt goed gelukt is. Nu ga ik jullie vragen stellen:

 1. Waar komt de naam kollosus vandaan?:het heet kollosus omdat het zo kollossaal is
 2. Wie stelde de lijst van de 7 wereld wonderen op?: antipater van sidon
 3. Waar staat de Taj Mahal ?: in india

Nu mogen julie mij vragen stellen:

EINDE