Spreekbeurt over de Aboriginals

Spreekbeurt Marieke: de aboriginals,

Ik doe mijn spreekbeurt over de aboriginals, ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik het heel interessant vindt. Want als ik op internet plaatjes zie van de aboriginals vind ik dat altijd heel bijzonder. Ik hoop dat jullie na mijn spreekbeurt de aboriginals net zo interessant vinden als ik!

Mijn hoofdstukindeling is:

  • hoofdstuk 1:De geschiedenis van de aboriginals.
  • hoofdstuk 2:De aboriginals
  • hoofdstuk 3:Uitstekende jagers!
  • hoofdstuk 4: Na de tweede wereldoorlog.

hoofdstuk 1: de geschiedenis van de aboriginals.

De aboriginals zijn de oudste bewoners van Australië, zo’n 40 000 jaar geleden kwamen ze vanuit Zuid oost-Azië naar Australië. Ze kwamen er via een landbrug die was ontstaan doordat de zeespiegel tijdens de ijstijd daalde. Ze verspreidde zich over heel Australië en vormden zo’n 800 verschillende stammen. Elke stam met elk zijn eigen talen, regels en culturen. Sommige stammen leefden in woestijnen, andere in regenwouden. Maar ze belandde vooral in belangrijkste riviergebieden, kustvlakte en bergen. Maar met de komst van de Europeanen werd hun cultuur flink verstoord.

Hele stammen werden vermoord, kinderen werden bij hun ouders weggehaald en stamverbanden werden verbroken. Pas in de jaren zeventig en tachtig begon de houding tegenover Aboriginals te veranderen en langzamerhand is er meer aandacht voor de geschiedenis en cultuur van dit volk. Voor de meeste Aborigines was dit jammer genoeg te laat.

Hoofdstuk 2: De aboriginals.

De aboriginal samenleving heeft waarschijnlijk de langste geschiedenis van de wereld. Eerst was Australië nog vruchtbaar, maar het droogte uit in de ijstijd. Vanaf dat moment leefden de aboriginals voornamelijk langs de kust, waar genoeg water was. Hun cultuur bleef het zelfde. Rond 1770 claimde captain James Cook Australië voor de Engelsen, dat betekend dus dat captain James Cook Australië overnam, het was nu dus zijn land. Engeland stuurde vooral gevangenen naar het eiland toe, omdat de gevangenissen in Engeland volzaten. Rond 1850 kwamen er avonturiers(vooral Europeanen) naar Australië toe. Zij hadden gehoord dat je er goud kon vinden. En langzaamaan werd de cultuur van de aboriginals verwoest. Ze werden hun land uitgezet, of vermoord door de Engelsen. Tot 1850 waren er nog best veel aboriginals in leven, maar na 1870 werden dat er steeds minder. In 1950 waren er nog maar en paar stammen te vinden in Noord en Centraal-Australie. Tegenwoordig leven er nog wel aboriginals in Australië. Maar dat is maar 1.5 procent van de centrale bevolking.

hoofdstuk 3: Uitstekende jagers!

De aboriginals waren uitstekende jagers en verzamelaars. Ze kunnen enorme afstande lopen. Bij de jacht gebruiken ze een knotse, speer een boomerang en een schild. Met behulp van een koker kan een jager heel ver en heel precies werpen. De vrouwen en kinderen jagen niet. En terwijl de mannen gaan jagen gaan zij op zoek naar bessen vruchten wortels en granen.

Hoofdstuk 4: Na de tweede wereldoorlog.

Na de tweede wereldoorlog, zo rond 1945, kwamen er veel europeanen naar Australië. Zij hoopten dat het daar beter was, dan in het platgegooide Europa. Door al die immigranten

Zijn er nu nog steeds veel verschillende culturen te vinden in Australië. Grieken, Turken, Italianen, Joegoslaven, Libanese en natuurlijk ook Nederlanders. Het is dus ook helemaal niet raar als je in Australië iemand tegen komt die gewoon Jan Janssen heet.

Marieke van Ruitenbeek

11 jaar

Groep 8 van basisschool De Biezenkamp.