Spreekbeurt over Alfred Nobel en de Nobelprijs

Spreekbeurt over Alfred Nobel en de Nobelprijs

Mijn spreekbeurt gaat over de Nobelprijs en over Alfred Nobel.

Over Alfred Nobel

Alfred Nobel werd in 1833 geboren in Zweden en verhuisde in 1842 naar Rusland. In 1850 gaat Alfred Nobel studeren in Parijs en in de Verenigde Staten van Amerika. Hij studeert daar chemie.(scheikunde)

In 1859 gaat hij weer wonen in Zweden en daar leert hij veel talen onder andere Engels, Frans, Duits en Russisch. Ook bestudeert hij explosieven. In 1864 ontploft per ongeluk de fabriek en daarbij overlijd zijn broer Emil en een paar mensen die in de fabriek werken.

In 1867 vind Alfred Nobel het dynamiet uit door het te verkopen aan de mijnindustrie en aan de wapenindustrie verdient hij veel geld en wordt hij erg rijk.

In 1895 heeft Alfred een testament opgesteld waarin hij zegt dat zijn geld na zijn overlijden gebruikt moet worden voor de Nobelprijs voor Natuurkunde, Scheikunde, Geneeskunde, Letterkunde en de Vrede.

In 1896 komt Alfred Nobel te overlijden en hij wordt begraven in Stockholm, zijn geboorteplaats.
Vanaf dan worden op zijn sterfdag de Nobelprijzen uitgereikt.

De laatste Nobelprijzen die door Nederlanders gewonnen zijn zijn Gerardus ’t Hooft en Martinus Veltman voor Natuurkunde in 1999 en in 2010 Andre Geim voor Natuurkunde.

Barack Obama won in 2009 de Nobelprijs voor de vrede.

Waar bestaat de Nobelprijs uit:

De Nobelprijs bestaat uit een diploma, een gouden medaille en ongeveer 1 miljoen euro.

In 2012 heeft de Europese Unie de Nobelprijs voor de vrede gewonnen. Omdat er minder oorlog in Europa is. Het geld gaat naar kinderen in oorlogsgebieden.

Dit was mijn spreekbeurt.
Zijn er nog vragen?