Heel veel mensen in Nederland hebben een allergie. Zo’n 25 procent om precies te zijn. Een allergie kan erg vervelend zijn. Soms moet je er heel erg van niezen, zoals bij hooikoorts. Andere keren krijg je er super veel kriebel van, zoals bij eczeem. En in erge gevallen kan je maar moeilijk ademhalen, zoals bij astma. Er bestaan veel verschillende soorten allergieën en ze hebben allemaal andere oorzaken en gevolgen. Omdat ik het een interessant onderwerp vind houd ik mijn spreekbeurt over allergieën. Hierbij krijgen jullie meer informatie over allergie en wat het precies met je doet.
Hoofdstuk 1: Wat is allergie?
Laten we beginnen bij de vraag ‘Wat is allergie?’. Een allergie is een heftige reactie van het immuunsysteem op lichaamseigen stoffen. Simpel gezegd betekent het dat je immuunsysteem stoffen in je lichaam aanvalt terwijl deze helemaal niet slecht zijn. Dat komt omdat je lichaam te veel van de stof histamine aanmaakt. Omdat je immuunsysteem goede stoffen in je lichaam aanvalt, kan het gevolg bijvoorbeeld zijn dat je gaat niezen, opgezwollen oogleden krijgt, of kriebel op je huid. Deze gevolgen worden ook wel de allergische reactie genoemd.
Hoofdstuk 1.1: Bijzondere weetjes over allergie
Omdat heel veel mensen te maken hebben met een allergie is er veel informatie over te vinden. Ook zijn er veel bijzondere, gekke en opvallende weetjes over allergieën. Een aantal hiervan ga ik met jullie delen:
- Wist je dat afwassen de kans op allergie kleiner maakt? Dat zegt Zweeds onderzoek.
- Wist je dat baby’s die pinda’s krijgen minder kans hebben op allergie als ze ouder worden?
- Wist je dat allergie de meest voorkomende chronische ziekte is in Nederland? Een kwart van de Nederlanders heeft een allergie.
- Wist je dat kinderen die vaker fastfood eten een grotere kans hebben op het krijgen van astma of eczeem?
Hoofdstuk 1.2: Welke klachten heb je bij allergie?
De klachten die je bij allergie krijgt hangen af van de soort allergie die je hebt. De soorten allergieën kunnen voor het gemak in vijf groepen ingedeeld worden:
- Voedselallergenen
- Inhalatieallergenen
- Insecten gif
- Geneesmiddelen
- Contactallergenen
Voedselallergenen, krijg je door het eten of in contact komen met eten. Veel voorkomende voedselallergenen komen bijvoorbeeld van het eten van pinda’s, noten en vis- en schaaldieren. De klachten die je kan krijgen bij voedselallergie zijn:
- Neusverkoudheid
- Galbulten en zwellingen
- Prikkels in de mond of keel
- Rode en geprikkelde ogen
- Pijn in de buik
- Misselijkheid, overgeven en diarree.
Hoofdstuk 2: Welke allergenen bestaan er?
Allergenen zijn de stoffen die een allergische reactie veroorzaken. Je raadt het misschien al: net als het grote aantal verschillende allergieën, bestaan er ook heel veel verschillende allergenen. Eén van de meest bekende allergenen zijn pollen. Deze kleine deeltjes kunnen door mensen ingeademd worden en dan kan er een allergische reactie ontstaan. Heel veel mensen hebben last van hooikoorts in de lente. Andere bekende allergenen zijn: gluten, lactose, lupine, selderij, mosterd, sesam, soja, sulfiet, weekdieren, schaaldieren, vis, tarwe, pinda, noten, ei, melk, fructose, appel en cosmetica. Zoals je ziet vallen heel veel allergenen onder ‘voedselallergenen’.
Hoofdstuk 2.1: Bekendste soorten allergieën
Omdat er zoveel soorten allergenen en allergieën bestaan, kan het allemaal een beetje vaag klinken. Daarom vertel ik je meer over de bekendste soorten allergieën. De kans is groot dat je ze allemaal herkent, en misschien heb je er zelf wel één van.
- Voedselallergenen: pinda-allergie, lactose-allergie, zuivelallergie.
- Inhalatieallergenen: hooikoorts, huisstofmijtallergie.
- Insecten gif: muggenbeet allergie, wespensteek allergie.
- Geneesmiddelen: antibiotica-allergie, oog- en oordruppel allergie, narcosemiddel allergie.
- Contactallergenen: cosmetica-allergie, haarverf allergie, geurstoffen allergie (parfum allergie), onedele metalen allergie.
Hoofdstuk 2.2: Hoe kom je erachter of je een allergie hebt?
Bij sommige mensen is het meteen duidelijk dat er een allergische reactie plaatsvindt. Mensen met een pinda-allergie kunnen soms heftige ademnood krijgen en waardoor ze meteen naar het ziekenhuis moeten. Maar allergieën laten zich niet altijd heel makkelijk herkennen. Als je iets gegeten hebt en kriebelende reactie krijgt, dan betekent dat niet meteen dat je een allergie hebt. Hoe kom je er dus in zulke gevallen achter of je een allergie hebt en niet een ‘gewone’ irritatie van de huid? Op internet staat bij veel officiële allergie websites lange lijsten aan klachten die je kan hebben. Als je er veel herkent is het belangrijk dat je naar de dokter gaat. Die kan je vertellen of het een echte allergie is.
Hoofdstuk 3: De behandeling van allergie
Een allergie is niet leuk om te hebben. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je een allergie kan behandelen. Meestal zijn er drie mogelijke manieren om een allergie te behandelen:
- Dat is het vermijden of beperken van in contact komen met de allergenen die voor de allergische reactie zorgen (pinda-allergie = geen pinda’s).
- Ze noemen het ook wel ‘symptomatische medicatie’ omdat de dokter je medicijnen geeft die je helpen de klachten te verlichten (hooikoorts = neusspray).
- Allergie immunotherapie. Bij deze manier bouw je immuniteit op tegen de allergenen waar je niet tegen kan door juist af en toe in contact ermee te komen.
Hoofdstuk 3.1: Kan je allergie vermijden?
Het vermijden van het krijgen van een allergie is heel moeilijk, en misschien wel onmogelijk. Als dat mogelijk zou zijn zou er waarschijnlijk niemand meer een allergie hebben. Maar als je weet welke allergie je hebt, kan je wel zoveel mogelijk doen om te voorkomen dat je een allergische reactie krijgt. Zoals in de vorige alinea uitgelegd: waarom zou je pinda’s eten als je weet dat je er allergisch voor bent? En waarom zou je make-up op doen als je weet dat er een stofje in zit waar je huid niet tegen kan? Op die manier kan je mogelijk wel vermijden dat je allergie gaat opspelen en vervelende klachten veroorzaakt.
Hoofdstuk 3.2: Speciaal eten voor mensen met allergieën
Steeds vaker zie je dat er in de supermarkt speciaal eten voor mensen met een allergie verkocht wordt. Als je bijvoorbeeld naar het vriesvak loopt dan zie je dat er meerdere pizza’s liggen die lactosevrij zijn. Ook is het schap met biologisch eten de laatste jaren steeds groter geworden. Mensen die allergisch zijn voor bepaalde conserveermiddelen of andere allergenen in voedsel, kunnen vaak beter tegen biologisch eten. Maar ook als je in een restaurant gaat eten, is het bijna altijd mogelijk om te bespreken dat je ergens allergisch voor bent. De kok zorgt er dan voor dat er bijvoorbeeld geen schelpdieren op je bord terechtkomen. Dat was mijn spreekbeurt allergieën, hopelijk heb je veel geleerd!