Als je besloten hebt om je spreekbeurt te houden over ijsblokjes, heb je een interessant onderwerp uitgekozen. Er is hierover namelijk veel meer te vertellen dan veel mensen denken. Denk hierbij aan het ontstaan van ijsblokjes, de verschillende soorten ijsblokjes en niet te vergeten hoe je het snelst ijsblokjes kunt maken. In dit artikel helpen we je op weg en vertellen we je alles wat je moet weten over ijsblokjes om een goed cijfer voor je spreekbeurt te krijgen.
Wat is een ijsblokje?
Een ijsblokje is bevroren water dat de vorm heeft van een klein klontje. Dit is de reden dat een ijsblokje in de volksmond ook wel een ijsklontje wordt genoemd. Een ijsblokje ontstaat dus door water te laten bevriezen. IJsblokjes worden voornamelijk gebruikt om dranken te koelen en voor gekoelde transport en opslag.
Verschillende soorten ijsblokjes
Er zijn verschillende soorten ijsblokjes. De meest voorkomende vorm is kubusijs dat ook wel dobbelsteenijs wordt genoemd. Dit is een volledig ijsblokje dat in vaste vorm wordt geleverd en een ijs-tot-waterverhouding van bijna 100% bevat. In de wat luxere restaurants wordt ook wel halvemaan ijs geserveerd dat, zoals de naam al aangeeft, de vorm heeft van een halve maan. Voor het serveren van hoogwaardige likeuren en sterke dranken zoals whisky’s wordt ook wel gastronomisch ijs gebruikt. Deze ijsblokjes hebben een cilindervorm of zijn achthoekig. Deze ijsblokjes hebben niet alleen een unieke vorm maar ook een groter formaat. Nuggetijs (ook wel bekend als kiezelijs, sonisch ijs en pelletijs) is een zeer zacht. Dit soort ijsblokjes worden gebruikt in onder andere bevroren cocktails en smoothies.
Naast de bovenstaande soorten ijsblokjes kennen we het schilferijs. Dit scherfijs is zeer zacht en wordt onder andere gebruikt om producten snel af te koelen of gekoeld te houden tijdens transport. Daarnaast wordt dit sneeuwijs gebruikt in compressoren om blessures te behandelen zonder veel druk op de pijnlijke plek uit te oefenen.
Hoe maak je ijsblokjes?
Het maken van ijsblokjes is erg eenvoudig. Je kunt hiervoor een ijsblokvorm vullen met water en deze in de diepvriezer plaatsen. Wat weinig mensen weten is dat je de vorm het beste kunt vullen met warm water (in dit geval water dat net van de kook af is) om het snelste resultaat te krijgen. Als je besluit om ijskoud water in te vriezen, ontstaat er een isolerend ijslaagje langs de wand van het bakje waar het water in zit waardoor het afkoelproces van het water sterk afgeremd wordt. De meest praktische manier om op ieder gewenst moment de beschikking te hebben over ijsblokjes is het gebruik van een ijsblokjesmachine. De keuzemogelijkheden in dit soort apparaten is groot zodat in iedere wens en doelstelling kan worden voorzien. Op de website Best-Verkochte.nl wordt het aanbod op een overzichtelijke manier op een rijtje gezet zodat je snel en eenvoudig een keuze kunt maken voor de voor jou beste ijsblokjesmachine, zonder dat je veel uitzoekwerk te wachten staat.