Spreekbeurt over Almere

Almere

Spreek beurt Ella: Almere

hfd. 1

waarom ik mijn spreekbeurt over Almere houd?

Omdat ik er zelf woon, maar ook omdat ik er meer over wil weten

ik heb afgelopen week wel heel veel informatie op internet en op het stadhuis gevonden.

Hfd.2 geschiedenis

de almeerse geschiedenis gaat ver terug.

Eerst was het land, toen werd het zee, en toen werd het weer land.

Hier kwamen ze achter toen ze bijvoorbeeld de A27 gingen aanleggen. Daar hadden ze spullen gevonden uit de steentijd. Dat leek op kampen van jagers en verzamelaars. Ook vele scheepswrakken die in Flevoland zijn gevonden bewijzen dat er veel gevist werd. Ook in Almere zijn zo’n 20 scheepswrakken gevonden. Één daarvan is heel bijzonder: het koggeschip. Die is gevonden in Almere buiten. Dat tussen 1420-1425 moet zijn vergaan. Het gaat om één van de laatste koggeschepen die op de Zuiderzee hebben gevaren. In het wapen van Almere is ook een koggeschip te zien. De naam van Almere komt van de Germaanse taal. Het germaanse woord ‘al’ betekent groot en ‘Mere’ gewoon meer. Dus Almere betekent eigelijk ‘groot meer’.

Na de tweede wereld oorlog waren er geen woningen genoeg voor alle mensen in Nederland. Toen hebben ze plannen bedacht om dit op te lossen. Eén van die planen was dus een gedeelte van het Ijsselmeer droog te leggen. In de jaren zestig zijn ze dat ook gaan doen. Zo is Flevoland gemaakt.

Om van zee land te maken moet je eerst een dam bouwen. De dam moet de vorm hebben van hoe je het wil hebben. Dan pomp je het water met hele grote pompen op. Het duurde 9 maanden voordat ze al het water uit de polder hadden gepompt. Daarna hadden ze heel veel riet gezaaid, dat deden ze omdat riet ervoor zorgt dat er geen andere dingen gaan groeien.

In 1974 werd de allereerste paal geslagen. Dat was voor de telefooncentrale in Almere Haven. En de bouw van de allereerste huizen begint in september 1975. Eén jaar en twee maanden later, op 30 november 1976 mochten de eerste bewoners er in.

Dat is nu zo’n 28 jaar geleden. Almere is nu een grote stad aan het worden, en er wonen er zo’n 170.000 mensen in.

Hfd.3

almere bestaat nu uit 6 stadsdelen. Dat zijn: almere haven, het oudste stadsdeel, almere stad, de grootste, almere buiten, almere hout, en almere pampus en almere poort zijn de nieuwste, die zijn nog in aanbouw.

In almere heb je veel verschillende wijken zoals in almere stad: danswijk, muziekwijk, filmwijk, stedenwijk enz. Ieder wijk heeft één thema, en alle straten in die wijk hebben dan met dat thema te maken (bijvoorbeeld: in de bloemenbuurt hebben alle straten namen van bloemen).

In almere haven hebb je onder andere de marken, de gouwen, de wierden enz.

In almere buiten: molenbuurt, bloemenbuurt en nog veel meer.

Hfd. 4 de gemeente

er zitten heel veel mensen in de gemeenteraad. Maar om een grote gemeente te hebben moet je er wel mensen voor hebben. De mensen uit Almere kiezen de gemeenteraad. Dat doen ze door te stemmen. Jullie weten vast allemaal hoe dat gaat. Eén keer in de vier jaar heb je verkiezingen voor de regering, maar ook voor de gemeente. Alle mensen boven de 18 mogen stemmen. Dan kies je een naam uit de lijst die jij wil dat die de baas worden in Almere, en daar zet je dan een kruisje bij. Degene die de meeste kruisjes heeft die mag in het gemeente bestuur, dat is eigenlijk een soort regering van de stad. Wie de burgermeester wordt dat beslist de koningin.

De gemeente raad kiest een college. Dat zijn mensen die plannen maken over de stad en zorgen dat alles goed loopt.

Het wapen van almere heeft 2 zeepaardjes en een koggeschip. (plaatje wapen laten zien) Almere heeft ook een vlag. (laten zien)

Hfd.5 natuur

de natuur in almere is erg mooi. Er is bijvoorbeeld de Oostvaardersplassen. Dat is een erg mooi gebied om te wandelen. En het is ook beschermd, dat komt omdat er zeldzame vogels leven. De Noorderplassen is ook zo’n gebied. Ook de lepelaarsplassen zijn beschermd. De naam komt van lepelaars, die er sinds 1971 broeden. Er zijn nog twee grote stranden in almere. Dat zijn zilverstrand en het almeerderstrand, daar kan je ‘s zomers zwemmen maar ook in de kleine stranden zoals bij het weerwater.

Hfd.6 sport in Almere

het weerwater is niet alleen bedoeld om te zwemmen, maar ook voor watersport zoals surfen, waterskieën, roeien en zeilen. Er zijn in Almere ook havens, een roeischool, drie maneges, hondensportcentra, drie overdekte zwembaden, zeven sportzalen en verder ruim honderd sportverenigingen voor onder anderen handbal, voetbal, rugby honkbal, atletiek en veel meer. In Almere Poort wilden ze een groot voetbal stadium bouwen, maar dat weten ze nog niet zeker.

En de volleybal vereniging Omniworld is één van de beste van het land, en ook de judoka’s zijn erg goed, en die komen allebei uit almere.

Ook is er ieder jaar het Holland thriatlon in Almere, en er waren ook powerboot racen op het weerwater.

Hfd. 7 de toekomst

omdat almere een grote stad is en er veel mensen willen wonen moet daar ook plaats voor zijn. Zo worden in de komende jaren een nieuw stadscentum gebouwd. Voor ze met bouwen beginnen moet er wel eerst veel gesloopt worden. In het nieuwe winkelcentrum komen geen auto’s. Dat komt omdat het boven de wegen wordt gebouwd. Zo krijg je een boven- en een onderwereld. Dan kan je je auto beneden parkeren en boven lekker winkelen. Alleen in Lion, in Frankrijk is er ook zo’n centum waar auto’s onderdoor rijden. Verder nergens in de wereld. Het nieuwe centrum krijgt een hele grote bioscoop met 2500 stoelen, een grote mediamarkt, een bowlingcentrum, theater en nog veel meer. In 2007 moet het stadscentrum helemaal klaar zijn.

Ook worden er nog een boel nieuwe wijken gebouwd zoals in Almere buiten en in Almere poort en almere pampus.

Zo willen ze van almere de 4de grootste stad van Nederland maken. Nu is het ongeveer de 7de.

Hfd.8

wat is er zo speciaal aan almere?

Het speciale aan almere is bijvoorbeeld dat het de snelstgroeiende stad van Nederland is.

Ook de gezondheidscentra zijn bijzonder, want alles zit daar makkelijk bij elkaar; de dokter, het consultatieburo, de tandarts enz.

Almere heeft ook goed gescheiden wegen: de bus heeft zijn eigen baan, de auto’s en de fietsers hebben ook ieder hun eigen wegen, en er zijn veel paden voor voetgangers, en natuurlijk waterwegen.

Ook is almere heel bijzonder omdat het eigenlijk op de bodem van de zee is gebouwd.

Er is er ook heel veel natuur, zelfs midden in de stad.

Jullie zwemmen vast wel allemaal wel eens in het weerwater. De naam ervan is eigenlijk heel erg logisch. Want vroeger was het weerwater water. Daarna hadden mensen er land van gemaakt om er huizen op te bouwen, om te kunnen bouwen groeven ze grond weg en maakte een diepe kuil. Daarna lieten ze die weer vollopen met water, en dus is het weerwater weer water geworden.

Dit was mijn spreekbeurt.

Zijn er nog vragen??????

Vragen voor de kinderen!!!!!!!!!!

Vraag 1:Waneer moet het koggeschip zijn vergaan? Ant:tussen1420-1425

Vraag 2:hoeveelste groten stad willen ze almere maken?ant:De 4de

Vraag 3:hoeveel stoelen krijgt de bioscoop in het nieuwecentrum?ant:2500

Vraag 4:waarvoor is het weerwater bedoelt?ant;Zwemmen,Skien,surfen,roeien en zeilen

Ik kreeg er een 8 12voor