ANOREXIA EN BOULIMIA NERVOSA
Ik houd mijn presentatie over anorexia en boulimia nervosa.
Anorexie wordt omschreven als gebrek aan eetlust door nerveuze oorzaken.
Boulimia wordt omschreven als eetlust als een os door nerveuze oorzaken.
Dat is beide deels waar zoals je straks wel zult horen.
Ik ben met beide indirect in aanraking gekomen en ik wilde er meer over weten. Als je vragen hebt als je iets niet begrijpt wat ik zeg of zo, zwaai even naar me. Maar als je echt een grotere vraag hebt dan doe ik dat na afloop. Ik zal jullie eerst dingen van anorexia en boulimia apart gaan vertellen. Dan zullen we kijken wat zij gemeenschappelijk hebben.
Ik wilde graag iets weten over het gevoel van een meisje (want dat zijn het meestal) met een van beide ziekten. Zo kwam ik dit boek tegen. Echt een aanrader.
Ik wil graag een klein stukje laten horen om jullie er een idee van te geven wat er in je omgaat.
Blz. 51/52 tot en met eind van de bladzijde.
Moeilijk om je voor te stellen hé. Anorexiapatienten hebben een onweerstaanbare drang om af te vallen. Alles wat te maken heeft met eten, gewicht, lichaamsomvang is een obsessie.
Er zijn twee soorten anorexie.
Het vasters-type die geen laxeermiddelen neemt en niet probeert braken op te wekken en het boulimische type die daar regelmatig toe overgaat.
Al is de patiënt verschrikkelijk mager. Hij zal zich dik blijven voelen.
(sheet)Dit zal haar eigen inzicht zijn en dit zal de werkelijkheid zijn.
Anorexie is dus (sheet)
Sterke angst om dik te worden – ook naarmate de vermagering toeneemt
Verstoord lichaamsbeeld
Gewichtsverlies van tenminste 25% van het oorspronkelijke gewicht.
Anorexia brengt veel lichamelijk gevolgen met zich mee.
(sheet)
- de menstruatie stopt – dit brengt vaak tijdelijk onvruchtbaarheid met zich mee
- De lichaamstemperatuur daalt – ze hebben dan last van blauwe handen en koude voeten. Soms groeit er zelfs een donsachtige beharing op hun lichaam.
- Er kan haaruitval optreden – door gebrek aan vitamines
- Men voelt geen honger en verzadigingmechanisme meer – ze kunnen dus niet meer voelen of ze honger hebben of juist niet doordat ze het al zolang genegeerd hebben.
- Er kunnen tekorten aan bepaalde vitamines ontstaan
- Men kan moeilijk in slaap komen – ook voor te slapen heb je een bepaald aantal calorieën nodig!
Ook brengt het psychologische gevolgen met zich mee.
(sheet)
- Ze voelen zich dom en zijn vaak depressief
- Ze beoordelen zichzelf veel te streng.
- De angst om te falen is groot – daarom gaan ze ook door en door en door met vasten om zichzelf te laten zien dat ze dat tenminste wel kunnen. Ze voelen zich daar echt geweldig door en ervaren het zelfs als een kick
- Ze zijn erg instabiel
- Ze hebben zichzelf vaak een dagelijks ritueel oplegt – Zoiets als ik jullie net heb voorgelezen iedere afwijking hiervan kan paniek oproepen en word op elke manier gemeden.
Boulimia Nervosa
Bij boulimia nervosa is er sprake van eetbuien afgewisseld met perioden van matig eten.
Het is niet om het stillen van de honger dat men een eetbui krijgt. Het is meer een verslaving. Daarom wordt boulimie ook wel een eetverslaving genoemd. Ze kunnen niet meer stoppen met eten en word zonder proeven doorgeslikt. Ze zijn alle controle kwijt.
Soms gaat men de eetbuien zelfs plannen. Als man en de kinderen de deur zijn bijvoorbeeld zodat men niets zal ontdekken en je niet gestoord zal worden. De frequentie van de eetbuien verandert bij elk persoon. De een heeft het twee keer per week en de andere twee keer per dag. Na de eetbui probeert men het voedsel zo snel mogelijk weer kwijt te raken. Dit doet men door braken of laxeermiddelen. Ook kan men weer een periode gaan vasten. Net als Anorexia patiënten zijn zij geobsedeerd door eten, lichaamsomvang en gewicht.
Ik zal een stukje lezen wat gaat over wat zij voelen tijdens zo’n eetbui.
Blz. 83
De lichamelijke gevolgen:
(sheet)
- Er kunnen menstruatie stoornissen optreden en
- Het honger en verzadigmechanisme kan verstoord raken – net als de anorexia patiënt.
- Door het braken komen de mond en de slokdarm voortdurend in contact met het maagzuur waardoor het glazuur van het gebit wordt aangetast. Ook ontstaat er vaak keelpijn en langdurige heesheid.
- Er kan een tekort aan kalium ontstaan. – door braken en laxeermiddelen wat kan leiden tot leverbeschadigingen, hartritmestoornissen en hartstilstand.
- De maagwand rekt uit en kan scheuren.
- De vochthuishouding raakt verstoord – door de laxeermiddelen men kan duizelig zijn, zwak en zelf flauwvallen
- Er kan een tekort aan vitaminen ontstaan
- Patiënten kunnen verslaafd raken aan laxeermiddelen.
De psychologische gevolgen:
(sheet)
- Men voelt zich vaak erg vreemd en rot – slap moe futloos
- Ze hebben een grote afkeer van hun lichaam
- Ze zijn heel bang voor gewichtstoename
- Ze zijn vaak depressief en hebben concentratieproblemen – doordat ze de hele dag aan eten denken.
- Ze kunnen moeilijk in slaap komen.
- In de ergste gevallen denken zij aan zelfmoord.
Voor zowel anorexia al boulimia patiënten geld:
- Een obsessie voor alles wat met eten, gewicht en lichaamsomvang te maken heeft.
- Extreme angst om aan te komen
- Vervreemding van hun lichaam – dat ze zichzelf dikker ervaren dan ze in werkelijkheid zijn, ook horen ze de signalen die hun lichaam geeft niet meer ze merken niet meer dat ze honger hebben of juist niet.
- Ze zijn bang voor falen en stellen hoge eisen aan zichzelf – de eetstoornis die zij hebben is een reactie hierop. Het gevoel van machteloosheid wordt hier ook steeds meer door versterkt.
Hoe kunnen anorexia en boulimia behandeld worden.
De weg naar genezing van anorexie en boulimie is lang. Naarmate de eetstoornis langer aanwezig is wordt hij steeds moeilijker te behandelen. Het is moeilijk om hulp te zoeken omdat patiënten niet zo snel erkennen dat ze hulp nodig hebben.
De huisarts speelt een centrale rol in de behandeling. Hij moet het probleem tenslotte erkennen en erkennen en hij kan doorverwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg. Zoals een psychiater, het RIAGG of een polikliniek van een psychiatrisch ziekenhuis of een afdeling daarvan in een algemeen ziekenhuis. Ook bestaan er speciale behandelcentra voor eetstoornissen.
De behandeling verschilt van persoon tot persoon. Dat is ook omdat de ziektes verschillende oorzaken kunnen hebben. Het kan zijn gedragstherapie, gezinstherapie, groepstherapie of een combinatie hiervan.
Soms kunnen medicijnen hier deel van uitmaken. Er zijn voor anorexia geen echte werkzame medicijnen bekend maar er worden wel kalmeringsmiddelen voorgeschreven om de spanning te verminderen. Ook kunnen antidepressiva helpen bij ernstige depressiviteit. Maar ze kunnen nooit het echte probleem verhelpen.
Er kan pas begonnen worden met de behandeling als de patiënt in redelijke lichamelijk conditie is. Ernstige ondervoeding leidt tot storing in het gevoelsleven. Ze voelen niet veel meer of weten niet wat ze voelen. Ze zien de ernst van hun situatie niet meer in en voelen zich volkomen onmachtig om daar iets aan te veranderen.
Er zijn in Nederland een aantal specialistische instellingen voor anorexia en boulimia zoals ik jullie al verteld heb. Deze hebben jammer genoeg meestal wachtlijsten. Het is mogelijk dat ze in de toekomst worden uitgebreid in aantal. Er is in Nederland steeds meer hulpverleningsinstanties met specifieke deskundigheid. Men is ook al bezig met het opzetten van nazorgprojecten.
Ze bieden de patiënten de mogelijkheid om na de behandeling nog ervaringen uit te wisselen en steun aan elkaar te bieden.
Tot mijn spijt moet ik concluderen dat deze ziekten steeds meer voorkomen en dan ook vaak bij meisjes van onze leeftijd en jonger. De behandelingen zijn niet optimaal en er zijn nog niet genoeg instellingen voor behandeling van anorexie en boulimie. Ik ben er in ieder geval niet echt optimistisch over al moet ik ook weer zeggen dat de ziekten zeer moeilijk te behandelen zijn.
Mijn verhaal is ten einde en ik moet jullie vragen of jullie nog iets te vragen hebben?
………………………………..
Tot slot wil ik jullie absoluut aanraden om dit boek te lezen. Het is het soort boek waar je in begint en het nooit meer weglegt en het geeft je een hoop inzicht op wat er in je omgaat als je een van deze ziekten hebt. Bedankt voor de aandacht.
Ik hoop dat dit spreekbeurt je genoeg bevalt om te plaatsen. Ik heb er een acht voor gekregen. Ik heb dit spreekbeurt gehouden op schoevers college Amsterdam en ik zat toen in de eerste klas MBO. Dit spreekbeurt kan je ook gebruiken op middelbare school natuurlijk maar het is het handigst als je er sheets bij gebreukt. (leverd ook extra punten op).
Vriendelijke groeten, Irene Lelie