Spreekbeurt over Antarctica

Antarctica

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Seorsa

hallo allemaal ik hou me spreekbeurt over Antarctica

De geschiedenis van Antarctica

Lang hield Antarctica zich verborgen. Pas in 19e eeuw kwam de eerste mens op Antarctica. Daarmee was Antarctica het laatste ontdekte continent. Het duurde tot 1911 voordat ze het hart van Antarctica hadden bereikt. De reizen naar Antarctica waren heel gevaarlijk. De eerste ontdekkingsreizigers gingen met hun zeilboten om de gevaarlijke ijsschotsen. In het begin van de 20e eeuw trokken mannen lopend of met een slee door de witte woestijn. Velen gingen dood of werden verminkt omdat hun arm of been er af was gevroren.

Antarctica

Al eeuwen geleden had men al een vermoeden dat er ten zuiden van Afrika, Amerika en Azië een onbekend land moest liggen. Rond 1820 werd er inderdaad een nieuw land ontdekt. Het blijkt dus om een nieuw werelddeel te gaan. Het krijgt de naam Antarctica of de Zuidpool. De naam Antarctica is afgeleid van anti = tegen en Arctica = Noordpool dus letterlijk betekent het de tegenpool van de Noordpool. Het heeft een oppervlakte van 14 miljoen km2 en dat is ruim 400 keer zo groot als Nederland oftewel 3x zo groot als Europa. Van Antarctica is slechts 2% zichtbaar, de rest is ijs, ijs en nog eens ijs. De temperatuur is in de winter -50 tot -60 Celsius. De koudste temperatuur daar ooit gemeten is -89,2 Celsius. Antarctica heeft geen eigen bevolking, omdat het er te koud is om te wonen. Als de eerste ontdekkingsreizigers er komen treffen ze er ook niemand aan. Nu wonen er ’s zomers ongeveer 5000 en ’s winters slechts 2000 wetenschappers. Het land wordt aan alle kanten omgeven door een ijskoude stormachtige zee. Soms komen er windkrachten voor tot 300 km per uur. (vergeleken met Nederland: soms 110 km per uur). Zomer op Antarctica: die begint in september en eindigt in maart. Met als speciaal kenmerk het aanhoudende daglicht. De winter is daar van maart en eindigt in september. Er is in de winter totaal geen daglicht.

De ijskap van Antarctica

Het grootste deel van Antarctica is bedekt met een enorme ijskap. Deze beslaat 14 miljoen vierkante kilometer en is anderhalfkeer groter dan Australië. Gemiddeld is de ijskap 2160 meter dik, maar op sommige plaatsen bereikt hij een dikte van 4000 meter. De kap is ontstaan door het samendrukken van de sneeuw die hier valt; elke sneeuwvlok drukt op de vlokken eronder. De antarctische ijskap begon zich 30 miljoen jaar geleden te vormen en bevat tegenwoordig 90 % van de zoetwatervoorraad van de wereld. Het oudste ijs in de tegenwoordig e ijskap is ongeveer 700.000 jaar oud. Als de huidige ijskap zou smelten, zou het zeeniveau 60 meter stijgen en zouden alle grote kuststeden ter wereld en bijna heel Nederland en Vlaanderen onder water te komen te staan. Als Antarctica zou worden bevrijd van het enorme gewicht van het ijs meer dan 500 meter stijgen.

De pinguïns

Pinguïns zijn helemaal aan het leven in zee aangepast. Op het land zijn het onhandige vogels, maar in het water zijn ze sierlijk en behendig. Pinguïns zijn net zo glad en gestroomlijnd als zeehonden en glijden dus gemakkelijk door het water. Stugge veren en een dikke laag vet houden antarctische pinguïns warm. Pinguïns zwemmen met hun vleugels en sturen met hun staart. Sommige leven in grote groepen, die kolonies heten. Er bestaan 17 soorten pinguïns. Ik noem er nu een paar op: de keizer-, koning-, ezels-, geelkuif-, stormband- en de Adéliepinguin leven op Antarctica. De macaronipinguïn leeft op eilanden vlak bij Antarctica. De Keizerpinguin is de grootste pinguïn hij in ongeveer 1.20 meter de Koning- is ongeveer 90 cm, de Macaroni- is ongeveer 76 cm, de Stormand- is ongeveer 75 cm, de Ezels- is ongeveer ook 75 cm en de Geelkuif- is ongeveer 63 cm groot.

Allerlei zeevolgels

Grote aantallen vogels bezoeken de pollstreken, zoals,meeuwen, albatrossen en stormvogels. de meesten zeevogels maken nesten op eilanden, waar ze in grote klonies samenkomen. Sommige vogels, zoals de Adéliepinguin en de keizerpinguin, paren op het continent Antarctica. Zeevogels eten vis, pijlinktvis, octopus en schaaldieren. Ze zweven boven zee en duiken dan in de golven om hun prooi te vangen. Ik noem nu een paar zeevolgels: De blauwoogscholver, De Arctische stern, De Antarctische pieper, De reuzealbatros en het wilsons stormvogeltje. Artische sternen gaan ’s zomer naar de noordpool en ’s winters vliegen ze naar Antarctica dus ze vliegen eigenlijk de hele wereld over.

Vissen diep onder het ijs

Onder het ijs van Antarctica leven meer dan 200 vissoorten, maar er is weinig over hun manier van leven bekend. De meeste van deze vissen zijn kabeljauw- en ijsvissoorten. Ze hebben een speciale stof in hun bloed die ervoor zorgt dar ze niet bevriezen. Behalve vissen leven er nog veel meer dieren in de zee rond de zuidpool, zoals pijlinktvissen, zeesteren, kwallen, zeehonden en enorme walvissen.

Het verschil tussen de Noordpool en de Zuidpool

Als je op de Noordpool staat, bevind je je op het ijs van een oceaan. Onder je voeten ligt geen land, maar slechts een paar meter ijs en daaronder een ijs- en ijskoude zee. Antarctica of het zuidpoolgebied is een bevroren continent, een echt wereld dat groter is dan Europa, zelfs groter dan de VS en Mexico samen.