Spreekbeurt over Aruba

Aruba

Hallo jongens en meisjes ik doe mijn spreekbeurt over Aruba

Waar ligt Aruba.

Aruba ligt in de Caribische Zee, door een smalle strook gescheiden van het vasteland van Zuid-Amerika.Op heldere dagen kun je Venezuela zien die slechts 30 kilometer verderop ligt. (zie foto 1)

Aruba is het kleinste en meest westelijke eiland van de ABC eilanden. Dan volgt Curaçao, 70 km van Aruba af en dan Bonaire, 120 km van Aruba af.

Het langgerekte Aruba is niet groot. Het is 31 km lang en 9 km breed (zie foto 2).

De landoppervlakte is ongeveer net zo groot als Texel.

foto 1 Waar ligt Aruba? foto 2 Dit is Aruba

Hoe is Aruba ontstaan.

Aruba is ontstaan door onderzeese uitbarstingen van vulkanen. Door bewegingen van de aardkorst en veranderingen in het zeespiegelniveau kwamen kalksteenterrassen boven water te liggen. De noordkust krijgt veel te maken met beukende golven die de kalklagen afslijten. Daarom is de noordkust steil en ruw en is er een natuurlijke brug (zie foto 3) en een natuurlijke bad ontstaan. (Zie foto 4)

foto 3 De Natuurlijke Brug foto 4 De Natuurlijke Zwembad

De geschiedenis van Aruba.

De oorspronkelijke bevolking van Aruba is de Arawak stam, een indianenstam die vanuit Zuid-Amerika naar Aruba gekomen is. Behalve archeologische vondsten vormen ook rotstekeningen herinneringen aan het indiaanse verleden. (zie foto 5 + foto 6) Om deze rotstekeningen te zien, moet je naar Fontein Grot gaan. (zie foto 7)

foto 5 foto 6 Indiaanse rotstekeningen foto 7 Fontein Grot

Al is de laatste volbloed indiaan in de 19de eeuw overleden, toch heeft ¾ deel van de Arubanen indiaans bloed.

In 1499 nam een medereiziger van Columbus, Alonso de Ojeda, het eiland voor Spanje in. Daarom beschouwen de Arubanen dit jaar als het begin jaar van hun geschiedenis.

Tijdens de Spaans-Nederlandse oorlog, eind 17de eeuw, nam Nederland Aruba en de andere eilanden in beslag. Zo is de Nederlandse Antillen ontstaan die bestuurd werd vanuit Curaçao.

Sinds 1986 maakt Aruba geen deel meer uit van de Nederlandse Antillen. Het is een zelfstandig eiland dat bij het ‘Koninkrijk der Nederlanden’ hoort. Vandaar dat je spreekt over Aruba en de Nederlandse Antillen.

De Arubaanse vlag en wapen.

Hier volgt in het kort een uitleg van de Arubaanse vlag.(zie foto 8)

De ster is het symbool van de herkomst van de bevolking uit alle windstreken. Ook de 4 gesproken talen: Papiamento, Nederlands, Engels en Spaans. Rood is het bloed van de Arubanen

De witte rand stelt de stranden van Aruba voor.

Blauw is de kleur van de zee en de lucht.

En de gele lijnen symboliseren de onafhankelijkheid en de overvloed.

foto 8 Het Arubaanse Vlag

Het wapen van Aruba bevat een aantal symbolen: (zie foto 9)

Aloë = bron van welvaart

De Hooiberg = eiland uit zee opgerezen

Een handdruk = vriendschappelijke banden met andere staten

Het rad = industrie

Het kruis = geloof en toewijding

De leeuw = macht en trots

Laurierbladeren = vrede en vriendschap

foto 9 Het Arubaanse Wapen

De inkomsten van Aruba.

Aruba leek weinig grondstoffen te bezitten, tot er in het begin van de negentiende eeuw goud werd ontdekt. Met het goud kwamen ook de ‘golddiggers’ uit Europa en Venezuela in rap tempo naar het eiland. (zie foto 10)

foto 10 De Goudmijn Ruïne

Toen de goudwinning in 1916 stopte, legde Aruba zich toe op de olie. De Lago olieraffinaderij ging open en San Nicolaas bloeide helemaal op. Hier komt mijn moeder vandaan. San Nicolaas is de 2de hoofdstad van Aruba. (zie foto 11) In San Nicolaas kom je Rumshops tegen. Dit zijn een soort Café. Hier ie je een foto hiervan.

Sommige mannen beginnen, na een week hard werken, hun weekend in een Rumshop. (zie foto 12)

foto 11 Lago Olieraffinaderij foto 12 Een Rumshop

Maar ook de olieraffinaderij moest haar deuren begin jaren tachtig sluiten en Aruba richtte zich vanaf dat moment op het toerisme. Grote hotels verrezen en er werd veel geld in het toerisme gepompt. (zie foto 13)

foto 13 Hotel La Cabana foto 14 De Toerisme

De hotels en de activiteiten voor de toeristen, leveren 45% van de nationale inkomsten. Meer dan vijftig procent van de bevolking heeft direct of indirect werk in de toerisme. (zie foto 14)

De stranden.

Aruba heeft de mooiste stranden, die samen elf kilometer lang zijn. (zie foto 15) De stranden aan de noordzijde van het eiland, bijvoorbeeld Boca Mahos & Boca Prins, zijn niet geschikt voor rustige zonaanbidders. Ook aan de oostzijde van het eiland, bijvoorbeeld Boca Grandi, zien de stranden er verwilderd en ruig uit. Dit komt door de scherpe wind, het Noordoost Passaat, vanuit de Atlantische Oceaan. Door dit Passaat, groeien de divi divi boom schuin. (zie foto 16)

Aan de zuidzijde van het eiland heb je daarentegen rustige, witte stranden. Hier liggen de hotels, restaurantjes en de toeristen en hier zitten de strandliefhebbers. De kustlijn is onderverdeeld in twee stranden: Eagle Beach en Palm Beach. Eagle Beach is een erg leuk strand waar vooral veel Europeanen zitten. Palm Beach is het strand waar de Amerikanen naartoe gaan.

Babybeach was tot voor kort voor kinderen ideaal, omdat het zo ondiep was (zie foto 17). Sinds de orkaan Ivan over Aruba heeft geraasd, is Baby Beach weg geslagen en is nu ook diep geworden.

foto 15 Enkele stranden op Aruba foto 16 De Divi Divi boom foto 17 Babybeach

Flora en Fauna.

Op Aruba zijn er 47 inheemse plantensoorten, 27 vogelsoorten, 9 inheemse zoogdieren (vooral vleermuizen) en een aantal reptielen en amfibieën die bedreigd worden en vanwege hun zeldzaamheid beschermt worden.

De Arubaanse ratelslang (zie foto 18) komt alleen voor op Aruba. In het binnenlanden van Aruba zijn ook de vleermuizen en verschillende soorten vogels, leguanen (zie foto 19), hagedissen, kikkers en padden. De beste plek om de Arubaanse natuur van dichtbij te bewonderen is het Arikok Nationaal park. In deze park werkt oom Eddie als ranger. Ook kom je onderweg verwilderde ezels en geiten tegen. Dit zijn de enige grote zoogdieren op Aruba.

foto 18 De Arubaanse Ratelslang foto 19 Een Leguaan

De water dieren van Aruba hebben vaak allerlei vrolijke kleuren ook vind je er

zeeschildpadden (zie foto 20).

Aruba heeft ook allerlei koralen bijvoorbeeld: hertshoornkoraal, waaierkoraal (zie foto 21) en rode koraal. (zie foto 22)

foto 20 Zeeschilpadden foto 21 Waaierkoraal foto 22 Diverse Koralen

Veel voorkomende vissoorten zijn de keizervis, lippenvis, engelvis, ballonvis (zie foto 23), mantaroggen (zie foto 24), kreeften en zeesterren

foto 23 Ballonvis foto 24 Mantarog foto 25 Exotische bloem foto 26 Palmboom

Grote delen van Aruba zijn dor, droog en schaduwloos. In de bewoonde wereld is veel van de begroeiing weggehaald voor de bouw van hotels, woningen en de aanleg van wegen. Rond de hotels en in tuinen van de betere woonwijken besteedt men wel aandacht aan groenvoorziening. Bloemen van exotische soorten geven daar kleur aan de tuinen.(zie foto 25) Ook de palmbomen horen bij Aruba. (zie foto 26) Granaatappel- en limoenbomen werden door de Spanjaarden geïntroduceerd, evenals sinaasappelboom.

De taal.

Het Nederlands is de officiële spreektaal en bestuurstaal. Dit wil zeggen dat alle wetten in het Nederlands geschreven zijn en overheidsstukken in het Nederlands zijn opgesteld. Ook worden alle lessen op school in het Nederlands gegeven.

Thuis spreken de mensen Engels, Spaans maar voornamelijk Papiaments. Op Aruba zeggen ze Papiamento. Papiamento bestaat uit een paar woorden uit de indianen taal maar ook nog uit de talen: Spaans, Portugees, Engels, Nederlands en Frans.

Sinds het schooljaar 1998/ 1999 is Papiamento op Aruba een schoolvak.

Enkele woorden in het Papiamento zijn:

Bon Bini = Welkom

Kon ta bai? = Hoe gaat het?

Bon danki = Goed, dank je wel.

Bon Dia = Goede morgen

Bon nochi = goede avond

Si = Ja

No = Nee

Schatje = Duchi

De Arubaanse keuken

De Arubaanse keuken is, net als de bevolking het resultaat van een mengeling van gerechten uit alle delen van de wereld. De eilandbewoners zijn echte visliefhebbers. Arubanen eten ’s middags warm en ’s avond een boterham. Een eenvoudige Arubaanse maaltijd bestaat uit rijst, groenten en vis. Om jullie kennis te laten maken met een specialiteit uit Aruba, hebben mijn moeder en ik pasteshi gemaakt, van kaas en van gehakt. (uitdelen)

Even in het kort iets over de Arubaanse bevolking

Aruba heeft ongeveer 120.000 inwoners en bestaat uit 40 nationaliteiten. De gemengde achtergrond van de bevolking zie je niet alleen aan het uiterlijk van de mensen, maar ook aan de taal, muziek, feesten en de lokale keuken. Arubanen zijn zeer relax en komen hun afspraken wel na, maar misschien niet op het afgesproken tijdstip. Iedereen kent elkaar op het eiland en daarom kom je daar vaak vriendjespolitiek tegen. Dus als je iets geregeld wilt krijgen, moet je de juiste mensen kennen.

Tot slot wil ik nog even zeggen dat er nog zoveel te vertellen is over Aruba. Bijvoorbeeld over Carnaval, Kerst en Oud & Nieuw, de oude Molen, over muziek en hoe het gaat met feestjes, maar mijn tijd is bijna om. Ik hoop dat jullie het interessant en leerzaam hebben gevonden. Zijn er nog vragen??

Dit was mijn spreekbeurt.

Quinty Frencken

15 november 2004