Spreekbeurt over Astma

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Daniël Pelis uit Groep 6 van de St. Jozefschool te Vogelenzang

Mijn spreekbeurt gaat over Astma.

Wat is Astma?

Astma is een ziekte aan de luchtwegen. Als je Astma hebt, dan heb je gevoelige luchtwegen.

Doordat de luchtwegen vernauwen ontstaat benauwdheid. Dat kan een paar uur duren maar soms ook een paar dagen . Je gaat het pas begrijpen wat benauwdheid is als je straks ademhaalt door een rietje met je neus dichtgeknepen en je lippen stijf om het rietje. Het vervelendste is het moeilijk uitademen. Bronchitis en longemfyseem lijken op astma. Ze horen tot de CARA groep. Bij bronchitis wordt teveel slijm in de luchtwegen gemaakt waardoor je vaak moet hoesten. Met longemfyseem werken de longblaasjes in de longen niet goed meer.

Wat zijn luchtwegen?

Door ademhalen krijg je zuurstof naar binnen en gaat koolzuur en stikstof naar buiten. De uitwisseling gebeurt in de longen. Er twee soorten luchtwegen.

-de bovenste luchtwegen, neus, mond en keel

-de onderste luchtwegen de luchtpijp en de longen

Aan de binnenkant zit slijm dat zuivert de lucht door stof uit de lucht te halen. Astma is een ziekte van de onderste luchtwegen.

Wat zijn de oorzaken?

Astma patiënten hebben een zwakke plek en dat is dus de luchtwegen, want die zijn gevoelig. Dat betekent dat ze op bepaalde stoffen reageren en dan gaat de astma patiënt piepen of brommend ademhalen. Er zijn allergische en niet allergische stoffen waardoor een astma aanval ontstaat.

De allergische stoffen zijn:

  • haren en huidschilfers van dieren;
  • granen
  • huisstofmijt;
  • voedsel zoals melk, vis en eieren.

Niet allergische stoffen zijn:

  • rook van sigaren en sigaretten;
  • lucht van lijm, inkt en schoonmaakmiddel;
  • snelle wisseling van kou en warmte;
  • mist en regen.

De dokter zal door veel vragen te stellen uitzoeken op welke manier astma aanvallen ontstaan.

Wat kunnen we er aan doen?

Astma is een ziekte die niet geneest. Astma patiënten moeten zoveel mogelijk proberen de stoffen, waardoor ze benauwd worden, te vermijden.

De dokter geeft medicijnen om het piepend ademhalen te voorkomen en te verminderen.

Hier zie je een piekflowmeter, daar kan de dokter je longinhoud mee meten. Als die goed is dan kan je minder medicijn krijgen . Dit is een volumatic. Hier wordt de medicijn in gespoten en dan adem je de medicijnen in.

Dit zijn spuitbusjes met medicijn. Ze geven een afgestelde hoeveelheid medicijn af.

De blauwe is om de longen en de luchtwegen te verwijden. De bruine is om ontstekingen tegen te gaan. Het beste medicijn is om de prikkelende stoffen uit de weg te gaan.

Wat is het Astmafonds?

Het astmafonds is een vereniging. Door een collecte krijgen ze geld om onderzoek te doen naar betere medicijnen en het geven van informatie.

Tenslotte

In de bibliotheek staan boeken over astma zoals Hannah het heksje met astma van Vivian Hollander en Steven heeft astma van Frans Weber.

Ook ik heb astma. Ik ga piepen als ik veel hardgelopen hebt. Inspanningastma heet dat. CARA is een verzamelnaam voor alle luchtwegziekten.