ASTRID LINDGREN
Haar leven
deze spreekbeurt werd gemaakt door Kajsa en Mats.
Astrid Lindgren is geboren in het jaar 1908 en is gestorven in 2002. Astrid Lindgren is beroemd geworden door Pippi Langkous. Ze is ook beroemd geworden door Karlsson van het Dak en Ronja de Roversdochter. Van haar boeken zijn meer dan 120 miljoen exemplaren in 80 verschillende talen verkocht. Miljoenen en miljoenen kinderen vinden Pippi Langkous leuk ook al heet ze, Lina Lansokkur, Pipi Pikksukk of ‘gewoon’ Pippilotta Victualia Rolgordijna Kruizemunta Efraimsdochter Langkous heet.
De avonturen van het brutale, roodharige, beresterke sproetenkoppie met haar paard Witje en het aapje Meneer Nilsson zijn de belangrijkste figuren van Astrid Lindgren. En dat terwijl Astrid nog zoveel andere figuren bedacht zoals: De Gebroeders Leeuwenhart, Mio mijn Mio, Ronja de Roversdochter, Emil van Lonneberga en De kinderen van Bolderburen.
Op haar 13e wist ze dat ze geen schrijfster zou worden. Haar opstel dat heette “Het leven op onze boerderij” werd in een plaatselijke krant afgedrukt. Die krant noemde Astrid maar meteen ‘de Selma Lagerlöf van Vimmersby’. Selma Lagerlöf was toen de belangrijkste schrijfster van Zweden. Dat was te veel van het goede. Het voor-nemen om niks meer te schrijven duurde tot 1944.
Ze was inmiddels getrouwd met Sture Lindgren en moeder van Karin en Lars. In 1941 lag haar zevenjarige dochter op bed met longontsteking. Iedere avond, als Astrid aan haar bed zat, zeurde ze. Ze vroeg dan aan haar moeder om een verhaaltje te vertellen Op een avond zei Astrid, hoewel ze heel moe was: ‘Waar moet ik dan over vertellen.’
En Karin zei: ‘Vertel me over Pippi Langkous.’ Ze verzon de naam ter plekke. En omdat Pippi’ s naam zo vreemd was, ontwikkelde ze zich ook tot een vreemd meisje.
Toen Astrid in 1944 met een verstuikte enkel thuis zat, begon ze die verhaaltjes op te schrijven. De uitgever die ze benaderde, schreef ze een begeleidend briefje waarin ze schreef dat ze hoopte dat hij de kinderbescherming niet zou waarschuwen.
Astrid heeft een heleboel prijzen voor haar werk gekregen. Wereldwijd zijn tot nu toe 130 miljoen exemplaren van haar boeken verkocht. Astrid Lindgren wist zelf het succes van Pippi altijd gemakkelijk te verklaren: ‘Haar karakter wordt over de hele wereld geaccepteerd. Kinderen dromen van macht, omdat volwassenen juist die macht over hen hebben. Pippi heeft die macht. Zij kan dingen doen waar andere kinderen de mogelijkheden eenvoudig niet toe hebben. En Pippi misbruikt haar macht niet, iets waar volwassenen zich meestal wel schuldig aan maken.’
Astrid was al sinds 1952 weduwe. In 1986 overleed haar zoon Lars. Zij zelf stierf maandag 20 januari 2002 na een kort ziekbed in haar slaap. In de plaats waar ze geboren is, Vimmersby, herinnert sinds enkele jaren het attractiepark ‘De wereld van Astrid Lindgren’ aan haar werk.
Haar werk
Hoewel de boeken van Astrid niet echt over haar eigen leven gaan, spelen ze zich toch voor een groot deel af in een voor haar herkende omgeving. Het leven op het Zweedse platteland en in de kleine dorpen en provinciestadjes uit Astrids jeugd vind je o.a. terug in de boeken over “Madieke van het Rode Huis”, “De Kinderen van de Kabaalstraat”, “Rasmus” en in de boeken over Pippi Langkous. De boeken over Emil heeft ze bedacht naar aanleiding van de verhalen die Samuel August, Astrids vader, over zijn jeugd vertelde.
Er zijn ook verhalen, zoals bijvoorbeeld die over “Karlsson van het Dak” en het verhaal “In Schemerland”, die zich afspelen in de hoofdstad Stockholm waar Astrid na haar jeugdjaren ging wonen.
De herinneringen aan de jarenlange zomervakanties op het eiland Furusund voor de Stockholmse kust gebruikte ze voor de verhalen van de families Melkerson en Grankvist op het eiland Zeekraai (bij ons bekend van de kinder tv serie “De kinderen van de Zoutkreek.”). Naast de verhalen over het echte leven zoals die over Emil, Madieke of Lotta, zijn er ook heel wat verhalen met een sprookjesachtige, fantasierijke kant. “Schemerland” en “Tomte Tummetot” zijn hier voorbeelden van net als “De gebroeders Leeuwenhart”. Uit veel van Astrids verhalen spreekt heimwee naar vroeger. Dit vind je zeker terug in haar talrijke verhalen waarin ze vertelt hoe Kerstmis vroeger in Zweden gevierd wordt. Er wordt wel eens gezegd dat de Zweden voor hun kerstfeesten deze verhalen als voorbeeld nemen. Astrid schreef ook verhalen die tot discussie leidden, zoals de boeken over de eigenwijze Pippi Langkous.
Haar lievelingsthema’s waren humor, fantasie, natuur en gevoelens.
Pippi Langkous
Pippi is geboren in 1941 in Zweden, toch blijft ze altijd een meisje van 9 jaar.
Ze is vernoemd naar haar lange kouzen, daarom is haar achternaam Langkous. In ieder land heeft ze een andere achternaam, bijvoorbeeld Chulok.
Pippi heeft rood haar en heeft altijd vlechtjes in. Ook draagt ze altijd veel te grote schoenen en heeft lange gestreepte kouzen aan.
Pippi woont helemaal alleen in Villa Kakelbont. Dit huis ligt in Zweden. Ze heeft twee huisdieren, een aapje Meneer Nilsson en een paard Witje. Ze heeft twee vriendjes, Tommy en Annika. Dit zijn de buurkinderen.
Haar vader was ooit kapitein, maar is van de boot gevallen. Hierdoor is hij aangespoeld op Taka-Tuka land en de bewoners van dit eiland hebben hem gekroond tot koning, Efraom Langkous. Haar moeder is dood en is in de hemel.
Als een vrolijk, supersterk meisje vol met kattenkwaad (koekjes bakken midden in de nacht of een eigen vliegtuig bouwen en ermee vliegen), houdt Pippi zich niet aan de regels van de volwassenen. Velen vinden Pippi een slecht voorbeeld voor kinderen. Nu, na 50 jaar is Pippi nog altijd even populair bij de kinderen.
In 1945 komt het eerste Pippi Langkous boek uit. De Nederlandse vertaling komt pas in 1952.