Spreekbeurt over Athene

Athene

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Elsemarie van Zanten

Hallo allemaal, ik houd mijn spreekbeurt over Athene. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik Griekenland een mooi land vind. Ik ben jammer genoeg nog nooit in Athene geweest, maar daar zou ik graag een keer naar toe willen.

Ik ga jullie natuurlijk dingen over Athene vertellen maar ik vertel jullie ook wat over Griekenland!

H1 Athene

Athene is de hoofdstad van Griekenland. Athene ligt in het zuidoosten van Griekenland in het gebied Attica. Het ligt aan de Golf van Egina.

Nu denk je misschien Athene ligt toch niet aan een zee? Dat is ook zo!

Pireaus is de havenstad van Athene en Pireaus ligt wel aan zee. Er wonen in Athene 4,5 miljoen mensen. In Athene is het in de zomer altijd lekker weer. Het is meestal tussen de 30 en de 40 graden. Soms is het nog meer dan 40 graden. In de winter is het niet zo koud als in Nederland het is daar vaak tussen de 10 en de 15 graden. Als het bij hun 10 graden is zeggen ze dat is een Hollandse winter. In Athene en in de rest van Griekenland spreken ze Grieks. Nu heb ik een stukje film van Bassie en Adriaan zodat jullie de Griekse taal horen en natuurlijk zien hoe Athene er uit ziet.

H2 De geschiedenis

3000 jaar voor Christus is Athene ontstaan. De mensen leefden van de landbouw en de veeteelt. In 1400 heeft er een Myceens paleis gestaan op de Akropolis. Daar woonden de mensen als er bijv. Oorlog was. Na de Myceense tijd, kwamen in Griekenland allemaal staatjes waarvan Athene de belangrijkste werd. Tot de zevende eeuw voor Christus was er een koning.

Daarna kwam er een groep bestuurders. Dat waren vaak de edelen. Ze vergaderen op de heuvel tegenover de Akropolis. Die heette Areopagos. In die tijd waren ook de Olympische Spelen er voor het eerst. Ter ere van Zeus. Dat was alleen voor Griekenland. In 1896 waren ze er voor de hele wereld. Rond 620 voor Christus werden de wetten opgeschreven. Dat was heel bijzonder omdat ze altijd door verteld werden. Alleen in Athene werden ze nu opgeschreven. Op de Akropolis ging men nu een eredienst voor goden houden. En ze gingen voortaan vergaderen op de Agora. De Agora is de oude marktplaats. Door iemand van de regering kregen mensen meer te zeggen. Na die tijd begonnen de Perzische oorlogen. Athene vocht toen tegen Sparta. Ze vochten in het plaatsje Marathon. Toen Athene van Sparta won: Als grootste stad. Liep iemand van Marathon naar Athene om het goede nieuws te vertellen. Die afstand was 42.195 meter. Die afstand wordt nu met de Marathon gelopen. Marathon komt dus daarvan.

H3 Zeus, Athena en Themis

De meest Grieken geloven Grieks Orthodox. Maar ze geloven ook in goden. Ik heb 3 goden uitgekozen waar ik jullie wat over ga vertellen. De 1e is Zeus. Zeus is de belangrijkste god. Hij is de Oppergod. Hij is ook de god van donder en bliksem. Zijn Romeinse naam is Jupiter. Daar is hij ook een belangrijke god. Hij kan het laten regenen en onweren. Als hij met zijn Aigis zwaait. Gaat de aarde en de hemel trillen. Een Aigis is een schild. Een Adelaar is zijn symbool. De adelaar is de koning van de vogels. Daarom is het waarschijnlijk ook zijn symbool omdat hij de koning van de goden is. Zeus groeit op de berg Ida in Kreta op. Toen hij groot was heeft hij de berg Olympus tot woonplaats van de goden benoemd. De dochter van Zeus is Athena. Athena is geboren uit het voorhoofd van Zeus. Hephaistos gaf met een bijl een klap op Zeus voorhoofd. Haar bijnaam is dan ook Hephaistia. Toen ze uit Zeus voorhoofd kwam had ze een hele wapenuitrusting aan. De roepnaam van Athena is Pallas. Na Zeus en Zeus zijn vrouw is Athena de belangrijkste godin. Athena is de godin van de wijsheid, oorlog en handwerk. Haar Romeinse naam is Minerva. Maar ze is ook de beschermgodin van Athene. En de beschermster van de helden Odysseus, Heracles en Perseus. Ze geloven dat Athena een olijfboom op de Akropolis plantte. Als ze iets aan Athena offeren dan geven ze ook vaak olijfolie. Er is ook een speciaal feest voor Athena. Het Panathenaeën feest. Alle burgers gaan dan in optocht naar de Akropolis. Daar staat een marmeren beeld van Athena. Die offeren ze dan allemaal dingen. Haar symbool is een uil. Die staat op haar schild. En ook op de Griekse euro. De laatste god waar ik wat over zeg is Themis. Themis is de godin van de gerechtigheid. De godin van de rechters en advocaten dus. Haar Romeinse naam is Justitia. De meeste mensen zeggen ook Vrouwe Justitia in plaats van Themis. Themis is geblinddoekt dat is haar symbool. Dat symbool betekent dat ze geen partij kiest.

H4 De Akropolis

Op de hoogste berg van Athene staat de Akropolis. Het stuk waar de Akropolis op staat is ongeveer 40 hectare. Akro betekent hoge en polis betekent stad. Hoge stad dus. De bijnaam van de Akropolis is heilige rots. Na de oorlog met de Perzen was een groot deel van de Akropolis verwoest. Ze besloten het niet op te bouwen. Maar na een paar jaar verder bouwden ze de Akropolis toch weer op. Als je naar de Akropolis gaat, kom je op de weg naar de Akropolis de Propyleeën tegen. Dat is een poort. Die is gebouwd tussen 437 en 432 voor Christus. Er staan 3 tempels op de Akropolis. Het Parthenon , Het Nikè-tempeltje en Het Erechtheion. Het Parthenon is gebouwd in de 5e eeuw voor Christus. Het is de grootste tempel die op de Akropolis staat. In de tempel staat het grote marmeren beeld van Athena. Het was ook de 1e tempel die op de Akropolis stond. Het Erechteion is gebouwd tussen 421 en 406 voor Christus. Een kenmerk van het Erechteion zijn de beelden van de vrouwen die op het Erechteion staan. Deze vrouwen heten de Karyatiden. Bij het Erechteion heeft Athena die olijfboom geplant. Na het Parthenon is dit de grootste tempel die op de Akropolis staat. Als laatste het Nikè-tempeltje. Het is gebouwd tussen 427 en 424 voor Christus. Het Nikè-tempeltje staat aan de kant van de zee. Omdat ze niet wilden dat er ongelukken kwamen, hebben ze een bronzen reling gebouwd. Bij de Akropolis is ook nog het Akropolis museum. Daar kun je allemaal dingen zien wat ze gevonden hebben bij de Akropolis.

H5 Meer bezienswaardigheden

In Athene heb je veel dingen om te bekijken. De toren van de vier winden bijvoorbeeld. De toren van de vier winden staat bij de Agora. Het is een 12 meter hoge toren. Op de bovenkant staan alle soorten winden,uitgebeeld in mannenhoofden, dus bijvoorbeeld zuid-oostenwind en noordenwind met hun Griekse naam. Het Olympisch stadion staat in Athene. Dus als je naar Athene gaat zou je daar ook naar toe kunnen. In Athene staat ook een theater. Die heet het Herodes Atticus theater. Het is gebouwd in 161 na Christus. Het is gebouwd uit de berg waar de Akropolis op staat. Het word gebruikt voor concerten en feesten. Er is ook een begraafplaats in Athene. Die heet de Kerameikos. Het ziet er heel anders uit dan bij ons. Op het graf staan allemaal grote rechtopstaande platen.Op die platen is de dode afgebeeld met b.v. het beroep wat hij had, of een moeder met haar baby als zij bij de geboorte gestorven is. De Grieken geloven,als je doodt gaat, dat Charon ,een veerman, je dan met zijn bootje over de rivier de Styx naar de onderwereld bracht. Dat koste een Obool. De familieleden legden een munt op het lijk om mee te betalen. De onderwereld heet de Hades.

H6 Het Griekse leven

Elk land heeft dingen waar zij bekend om staan. In Griekenland wordt al het eten bijvoorbeeld met olijfolie gebakken. Als je uit eten gaat staat er ook altijd een flesje olijfolie op tafel. In Griekenland eten ze heel veel vis. Wat bekend is in Griekenland zijn natuurlijk olijven maar ook feta, dat is een soort kaas. Tzatziki is een sausje. Baklava, dat is een soort taart met honing en noten. En moussaka dat is een schotel met aubergines en gehakt. De Grieken die eten ’s avonds heel laat. Normaal beginnen wij met chips om 10 uur maar zij gaan dan pas eten. De Grieken houden ook siësta. Dat doen ze ’s middags om 12 tot 3 uur. Dan slapen ze. Dat doen ze omdat het op die tijd het heetst van de dag is. ’s Avonds gaan ze dan wel later naar bed. Dit is een Komboloi. In Griekenland hebben veel mannen een Komboloi. Het is een soort speelgoed.Ze zitten er mee in hun handen te draaien. In Griekenland heb je veel bergen. Op die bergen staan vaak dingen bijv. een kasteel. Als mensen dan geen zin hebben om die berg te beklimmen kunnen ze vaak op een ezel naar boven. De Grieken hebben geen andere kleren dan wij aan. Alleen bij feesten. Bijvoorbeeld bij dansavonden. Dan hebben ze dit soort kleren aan. Een Griekse dans heet de Sirtaki. Tot slot heb ik nog een stukje Griekse muziek, waar ze op dansen.

Dit was mijn spreekbeurt! Zijn er nog vragen?