Spreekbeurt over de Atoombom

Spreekbeurt.
Wij gaan het hebben over de ontwikkeling van de Atoombom. En wat waren de gevolgen van de atoombom op de WOII en op de Koude Oorlog

Wie waren de uitvinders van de atoombom?
Onder aan de ontwikkeling van de atoombom was Ernest Rutherford. Hij deed een chemische ontdekking, En die chemische reactie was het spijten van atomen dit was het begin was van de atoombom, waar hij geen idee van had.

Daarna kwam er een periode van vele ontwikkelen op het gebied van kernsplijting tussen de WO1 en WO2 . De Italiaan Enrico Fermi was de eerste die door neutronen te bombarderen op elementen, een atoomsplitsing veroorzaakte, terwijl hij het niet wist dat dat gebeurde

In 1933 waren in Duitsland ook wetenschappers bezig met de ontwikkeling van atoombom. Otto Hahn, Lise Meither en Fritz Strassman. Zij hadden ook de atoomsplitsing ontdekt, alleen zij hadden wel door wat ze deden. Deze wetenschappers hielden zich vooral bezig met de atoomsplitsing waar veel energie en warmte bij vrij kwam.

Op 3 maart 1939 ontdekte Leo Szilard en Walter Zinn dat er bij de splijting van het atoom Uranium de brokstukken na de splijting weer een ander atoom konden splitsen.
Zo ontstond een kettingreactie waar ongelofelijk veel energie en warmte bij vrij kwam.

Nu gingen de wetenschappers nadenken over een grootschalig project met de kennis over atoomspijting. Zij realiseerde zich wel dat ze bezig waren met het maken van een alles vernietigende bom. Nadat dit door een journalist in het openbaar kwam, gebeurde alles in het geheim.

Amerika deed ook mee aan het onderzoek van de atoombom. Veel wetenschappers die in Amerika zaten deden onafhankelijk van elkaar onderzoek naar de ontwikkeling van de atoombom. Grote wetenschappers uit Europa zaten in Amerika vanwege de oorlog. 1 van die wetenschappers was de Duiter Einstein, die de Amerikanen hielp met het onderzoek.

In juni 1942 nam de ontwikkeling een grote stap voorwaarts, dat kwam door Robert Oppenheimer (de vader van de atoombom), die de Amerikaanse wetenschappers samen liet werken en zo begon het onderzoek eindelijk goed te lopen. De atoombom werd in september 1942 ontwikkeld door middel van het Manhattan Project, een project van Oppenheimer dat alle wetenschappers samen liet werken in 1 gebouw om de atoombom te maken, het gebouw was gevestigd in New Mexico.

In het lab in New Mexico werden de twee atoombommen THE THINMAN en THE FATMAN ontwikkeld.

De eerste test met de atoombom was een succes, misschien wel beter dan ze hadden verwacht.
Totale kosten van het Manhattan Project. 2 biljoen dollar!

__________________________________________________________________________________

Waarom gooide de Amerikanen de twee atoombommen op Japan en wat waren de gevolgen op de Koude oorlog?

De Amerikanen begonnen in 1944 langzaam steeds meer terrein op de japanners te winnen, maar het Japanse leger bleek te sterk om een invasie op het land uit te voeren. De Japanners wilden onder geen beding hun nederlaag onder ogen te zien en zouden tot de laatste man blijven vechten, wat bij een invasie tot een enorm bloedbad voor beide partijen zou veroorzaken. De geallieerden waren het over eens dat lucht aanvallen de minste slachtoffers zouden kosten en het succesvolste was maar dat was niet genoeg om Japan te laten capituleren. Dus daarvoor hadden ze een atoombom op Japan gegooid want dat was wel genoeg om Japan te laten capituleren.

Toen wist iedereen dat de atoombom het krachtigste wapen was op de hele wereld. Dus gingen veel landen atoombommen maken om het machtigste land te worden. Dit leidde tot een wapenwetsloop. Het begin van de Koude oorlog!