AUSTRALIE
Jop Nanninga Groep 6
17 april 2002
Algemeen
Australië is het kleinste werelddeel. Het is meer dan 200 keer zo groot als Nederland en er wonen ongeveer net zoveel mensen als bij ons. Dat komt omdat een heleboel gebieden in Australië onbewoonbaar zijn. Die uitgestrekte gebieden zijn onvruchtbaar, dor en droog. De meeste mensen in Australië wonen aan de oostkust.
De officiele taal is Engels.
De allereerste ontdekkingsreizigers
Al in 1606 werd Australië voor het eerst ontdekt. Een voc-schip onder leiding van de Nederlander Willem Janszoon kwam tijdens een ontdekkingsreis aan in Australië. Hij vond slecht dor en onvruchtbaar land. Bovendien waren de inboorlingen zijn vijand en raakte zijn voedsel op. Hij hield het al snel voor gezien en vertrok weer naar Nederland.
Abel Tasman
De bekendste tocht was die van Abel Tasman tussen 1642 en 1644. Hij zeilde zover om Australië heen dat hij andere eilande ontdekte. Hij ontdekte behalve Nieuw-Zeeland en de Figi-eilanden nog een eiland.
James Cook
In 1770 ontdekte de Britse ontdekkingsreiziger James Cook als eerste de Oostkust.. Onder de naam van New South Wales nam hij het land in bezit voor de Britse Kroon. Maar Australië had niet zoveel te bieden als Amerika, wat veel dichterbij lag, dus duurde het nog 17 jaar voordat het land in gebruik werd genomen.
Oorspronkelijke bevolking
De oorspronkelijke bewoners van Australië zijn de Aborigines. Ze leefden in verschillende stammen in vrede. Iedere stam droeg de naam van een dier, bijvoorbeeld de eend. Iedere stam had zijn eigen grond. De Aborigines wisten alles over de planten en dieren die hun gebied voorkwamen. Ze waren jagers en verzamelaars van voedsel. Ze hadden hun eigen taal, kunst, wetten, instrumenten (bijvoorbeeld de didgeridoo), godsdienst en verhalen.
Toen de blanken zich vestigden in Australië, mengden ze zich met de Aborigines, maar tegelijk namen ze ook onbekende ziektes mee. De Aborigines hadden daar geen weerstand voor en daardoor stierven er Aborigines. Ook stierven er Aborigines in de strijd om het land. Een groot deel van hen mengde zich met de blanken en leeft nog steeds in Australië.
Bijzondere Spoorzoekers
Toen de Aborigines in Australië kwamen, troffen ze geen dieren aan die als huisdier gehouden zouden kunnen worden.Aborigines zijn daardoor altijd jagers en verzamelaars gebleven.. Ze zijn waarschijnlijk de beste spoorzoekers ter wereld. Ze herkennen hun stamgenoten aan hun voetafdrukken.
Emigranten
Bijna alle bewoners van Australië komen oorspronkelijk uit Europa. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er veel Europeanen naar Australië. Het waren vooral Engelsen, Ieren, Duitsers en Nederlanders. Ze trokken naar Australië om verschillende redenen:
- Het was net oorlog geweest in Europa (Tweede Wereldoorlog) en veel mensen waren bang dat de oorlog terug zou komen.
- Door de oorlog was er veel verwoest in Europa en omdat er zoveel weer opgebouwd moest worden, waren er weinig goedbetaalde banen met hoge salarissen.
- De Australische regering vroeg werknemers om naar Australië te komen om daar te gaan werken.
De Europeanen die kwamen, zetten zelf een bedrijf op of zochten werk. Ze vroegen een Australisch paspoort aan en vestigden zich daar. Hun kinderen werden hierdoor automatisch Australiërs. Emigranten uit één land blijven vaak met elkaar omgaan. Zo gaan Ieren veel met Ieren om en Nederlanders met andere Nederlanders. De kinderen gaan ook veel met kinderen met dezelfde achtergrond om. Toch gaan ze zich steeds meer mengen met andere Australiërs.
Bij de oudere emigranten zie je vaak heimwee en behoefte aan dingen die uit hun thuisland komen. Nederlanders laten bijvoorbeeld drop overkomen en eten stamppot. Ook al is het daar in de winter maar liefst 15 graden. In Nederland zouden we dat nooit doen bij zo’n hoge temperatuur.
Sinterklaas kennen de Australiërs niet. Ze vieren er wel Kerst. Om nog wat van dat Sinterklaasgevoel te behouden, maken ze gedichten en rijmpjes met Kerst. Met Kerst is het daar zomer. Gek idee, dat Kerst in de zomer valt.
Gevangen uit Groot-Brittannië
Er was iets bijzonders met de allereerste Engelsen die in Australië aankwamen. Zij waren daar niet vrijwillig. Het waren namelijk gevangenen. Er was in Engeland geen plaats meer voor de vele gevangenen. Waarom dan Australië? Daar zijn verschillende redenen voor. Australië lag lekker ver weg. Het was net ontdekt door de Engelsen. Als de gevangenen daarheen zouden gaan, zouden ze er in Engeland vanaf zijn. Daarbij kwam nog dat er natuurlijk genoeg ruimte was in Australië. Dus het werd Australië. Een heleboel gevangenen bleven in Australië na het uitzitten van hun straf en wonen er nog steeds. Er wonen redelijk wat Engelsen in Australië die afstammen van die gevangenen.
De “First Fleet”, de eerste boot met gevangenen, voer via Rio de Janeiro en Kaapstad in 8 maanden naar de Oostkust van Australië. De Nederzetting werd Sydney genoemd, naar de minister die het besluit voor het oprichten van een strafkolonie had genomen.
Bevolkingsdichtheid
In Australië wonen ongeveer 19 miljoen mensen. Dat is iets meer dan in Nederland (16 miljoen mensen), maar het land is 200 keer zo groot. De mensen zouden dus veel meer ruimte per persoon moeten hebben dan in Nederland.
Het leven in de stad
Het leven in de stad verschilt niet veel met het leven in een stad in Nederland. In het centrum staan grote gebouwen, er zijn veel winkels. Het is er net zo druk als in bijvoorbeeld Amsterdam. De kinderen gaan overdag naar school en spelen ‘s middags met elkaar. De steden zijn er vaak veel groter dan in Nederland. Kijk maar op het kaartje.
Het leven op het land
Het leven op het land ziet er heel anders uit. De mensen wonen er vaak kilometers uit elkaar op grote boerderijen waar bijvoorbeeld schapen gefokt worden. De kinderen wonen soms zo ver van de eerst volgende school af dat ze thuis les krijgen via de radio. Als je met de trein van Sidney naar Perth rijdt, ga je door de Nullaborvlakte (= nulbomenvlakte). Hier rijdt de trein 478 kilometer rechtdoor zonder een enkele bocht. Al die tijd rijd je door hetzelfde landschap: heet, stoffig, zonder steden en bijna zonder bomen, dorpen en mensen
Omdat ze zo ver van een stad af wonen, is het ook niet zo makkelijk om even naar de dokter te gaan. Daarom houdt de dokter voor deze mensen een spreekuur via de radiozender en als het echt dringend is, komt de dokter per vliegtuig! Dat is weer eens wat anders dan met de auto of met de fiets.
Landbouw
Australië biedt veel mogelijkheden voor bestaan, ondanks de droogte in het binnenland. Landbouw en industrie zorgen voor veel welvaart. Akkerbouw heeft, net als veeteelt, vruchtbare grond nodig. De beste grond ligt in het zuiden, zuidoosten en oosten. Zoek eens op het kaartje op waarom.
De landbouw levert ondermeer suikerriet, aardappels en allerlei granen.
Veeteelt
In 1801 lukte het enkele Australiërs om 7 Merinoschapen naar Australië te smokkelen vanuit Spanje. Dat was verboden. Om te begrijpen waarom, moet je eerst weten waarom deze schapen zo bijzonder waren. Ze gaven namelijk de mooiste wol van de beste kwaliteit en Spanje was toen het enige land dat deze schapen fokte en die dus de mooiste wol verkocht. Het was dus streng verboden de schapen uit te voeren. Het is de Australiërs toch gelukt en ze zijn heel hard gaan fokken met de schapen en nu verkoopt Australië de meeste wol ter wereld. Er wonen zelfs 10 keer zoveel schapen als mensen! Veel bedrijven hebben wel 10.000 schapen.
Konijnenplaag
Een plaag voor de boeren zijn de miljoenen wilde konijnen die de akkers en weiden kaal eten.
In 1859 zijn de eerste konijnen meegebracht door de Europeanen naar Australië. Omdat er hier geen natuurlijke vijanden zijn (zoals vossen en roofvogels) en zelfs geen konijnenziekten, werden het er steeds meer en vormden een echte bedreiging. Ten einde raad heeft men toen een zeer besmettelijke konijnenziekte ingevoerd uit Europa: myxomatose. Alle konijnen die ziek werden, stierven aan deze ziekte. Maar sommige konijnen werden niet ziek.
Om het land te beschermen tegen de konijnen en ook dingo’s, zijn er kilometerslange hekken van gaas geplaatst. (plaatjes scannen van dingo’s en konijnen)
Dingo’s zijn wilde honden die de schapen aanvallen.
Industrie
Een belangrijke bron van inkomsten is de industrie. Australië is rijk aan delfstoffen: kolen, ijzererts en bauxiet.
In de industrie overheerst de ijzer- en staalproduktie.
In 1851 werd er goud gevonden in de buurt van Sydney. Er ontstond wilde opwinding. Duizenden mensen kwamen naar Australië om daar rijk te worden met het goudzoeken. Later werd er ook goud gevonden in Victoria, bij Ballarat en Bendigo. Elke nieuwe vondst trok weer nieuwe mensen aan. Veel van de mensen die aangetrokken werden door het goud, bleven in Australië wonen. Daardoor verdriedubbelde de bevolking in slechts 10 jaar tijd van 437.00 naar 1.168.000 mensen.
Bekijk de kaartjes en vul nu je eigen kaart in.
Politiek
De hoofdstad van Australië is Canberra. Daar vind je alle ministeries en parlementsgebouwen. Australië is verdeeld in 7 staten. De belangrijkste steden zijn ook de hoofdsteden van die staten.
Klimaat
Omdat Australië op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen omgekeerd vergeleken bij ons. Wanneer het hier zomer is, is het daar winter en omgekeerd. Australië heeft verschillende klimaten. Het noorden heeft een subtropisch klimaat. Het ligt dicht bij de evenaar. Het zuiden ligt dichter bij de Zuidpool en heeft daardoor koele zomers en koude winters.