Spreekbeurt over de Bangalijst

Spreekbeurt over een Bangalijst

Hallo allemaal. Ik houd deze spreekbeurt omdat iemand die ik ken op een Bangalijst staat.

Wat is een Bangalijst?

Eerst zal ik vertellen wat een Bangalijst is. Een Bangalijst is een lijst waarop namen van meisjes staan die “makkelijk” zijn over te halen om sex dingen te doen. Banga is straattaal voor “slet” en hoe hoger je dus op de lijst staat des te grotere slet je bent. Op de lijst staat er ook vaak bij wat je allemaal doet en waartoe je bent over te halen. Bijvoorbeeld of je makkelijk naaktfoto’s laat maken voor een drankje of zo iets. Mijn vriendin die op een Bangalijst staat is helemaal geen slet, juist niet! Maar omdat iemand ruzie met haar had heeft die haar op een Bangalijst gezet, om haar te pesten dus.

Wat moet je doen als je op een Bangalijst staat?

Als iemand je op een Bangalijst heeft gezet dan kun je aangifte doen bij de politie want het is namelijk laster of smaad. Het verspreiden van een bangalijst is strafbaar, omdat je niet zomaar iets mag roepen over iemand waarmee je iemands eer of goede naam aantast. Dit heet smaad. Het expres verspreiden van een bericht waarvan iemand weet dat het een leugen is, heet laster. Voor smaad en laster kan de dader dus een straf krijgen. Omdat het momenteel erg in het nieuws is zal de politie je aangifte zeer serieus nemen en er echt iets mee gaan doen.

Wat moet je meenemen als je aangifte doet?

Als je de Bangalijst via de mail toegestuurd krijgt gooi deze dan niet weg maar bewaar deze want het is bewijsmateriaal tegen de verspreider van het bericht. Ook als je de lijst geprint in handen krijgt op bijvoorbeeld het schoolplein, bewaar deze dan voor je aangifte. Laat de politie altijd weten waar de Bangalijst online te vinden is. Wanneer deze verspreid wordt via een fotosite, noteer dan het webadres (de URL) en de accountnaam van diegene die de lijst online gezet heeft. Daarnaast is het slim om ook een ‘print screen’ te maken van de lijst die online staat. Je kunt deze lijst printen of digitaal meenemen (bijvoorbeeld op een USB-stick) naar het politiebureau. Misschien kun je met je mobiele telefoon een foto van de lijst maken, alle kleine beetjes kunnen helpen om de dader te pakken.

Als je op een Bangalijst staat dan is dat heel vervelend maar je kunt er dus wel iets aan doen zodat de dader gepakt wordt.

Dit was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?