Spreekbeurt over Basketbal

Voetbal

Basketbal!!!!

  • De geschiedenis
  • De regels
  • De kleding
  • Dribbelen
  • De bal
  • De techniek

James Naismith

De geschiedenis van basketbal??

Het is een Amerikaanse spel. Het is uit gevonden door James Naismith in 1891. James had genoeg van de brutaliteit onder de gymles van zijn leerlingen. Hij bedacht een balspel. Een spel zonder geweld er tussen, waar behendigheid belangrijker was dan de kracht. Het doel is dat je een bal in een hoge doel moest gooien.
De regels van basketbal??

Bij basketbalen mag je alleen met je handen spelen maar je moet wel blijven rennen! Je mag niet altijd rennen met de bal. Ook niet met twee handen stuiteren. Bij iedere goal krijg je twee punten of drie punten. Wanneer een speler een fout maakt, krijg je hij/zij een strafpunt de tegenstander mag 1,2 of 3 keer een vrije worp maken. Elk gooi kan 1 punt op leveren. Bij gelijke score moeten de teams net zo veel verlenigen van 5 min, Tot dat er een winnaar is. Het spel is verdeeld in twee speelhelften van 20 min. Maar door een onderbreking duurt het spel wel eens langer. Een speelhelft duurt ongeveer 40 min. Er zijn 2 scheidsrechters om het spel volgens de regels te laten gaan.

De kleding van basketbal??

Bij basketbal heb je speciale kleding nodig. Wat je nodig hebt is een shirt met uitgesneden hals, een korte broek, sokken en basketbalschoenen. Het is belangrijk dat je de juiste schoenen draagt, want bij basketbal wordt veel gewerkt met je voeten. Zorg dat je de juiste schoenen draagt. Bij de meeste sportschoenenwinkels zijn er speciale basketbalschoenen te koop.

Dribbelen??

Dribbelen is de belangrijkste ding bij basketbal. Het is niets anders dan vooruit lopen terwijl je de bal op de grond laat stuiteren. Je mag niet tijdens het dribbelen de bal met twee handen vast pakken of de bal met twee handen stuiterend te pakken. Je mag twee stappen doen voordat je de bal past of schiet. Bij de derde stap krijg je een strafpunt voor lopen. Dribbelen lijkt makkelijk maar je kunt het op verschillende manieren uitvoeren: laag, hoog, naar voren, naast of van het lichaam af, tussen de benen door, kruisend, van richting verandert…

De bal??

Een bal voor de prof. Basketballers is tussen de 75 en 78 cm en weegt 600 tot 650 g. minibasket wordt gespeeld met een dat minder is dan 500g. de bal heeft het vaakst de kleur oranje met zwarte strepen want dat valt het meest op. Dat is alleen maar goed.

De techniek??

Pivoteren: is met een voet op de grond en de andere er om heen draait.

Sprongbal: Het midden van het veld zit een cirkel. Als je daar begint maak je een sprongbal. Je staat er met 2 mensen. 1 van elk team de rest staat buiten. Daar tussen in staat de scheids hij gooit de bal omhoog. Dan springen ze alle bij omhoog en tikken ze de bal naar een medespeler.

Dribbelen: De bal laten stuiteren dribbelt niet kijken naar de bal. Maar naar je team genoten en je tegenstanders in de gaten houden. Je ka neen hoge dribbel maken. Dat is met grote passen tot ongeveer het midden. En je kam ook een lage dribbel maken. Dat is met een kleine pas van af je knie hoogte. Als je stopt met dribbelen mag je niet veder? op de grond. Van uit je pols. Als je stopt met dribbelen mag je niet veder.

Vrije worp: is dat iemand van af een bepaalde lijn scoort. Je mag meestal twee keer gooien. (afhankelijk van de overtreding) als je voor de tweede keer schiet mogen ze een rebound doen als hij tegen het bord is gekomen. end

Basketbalveld

Michael Jordan

Door Esmee Weijer