Spreekbeurt over Beugels

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Daphne

Inhoud

Inleiding – 2

Orthodontist – 3

Oorzaak – 3

Soorten – 4

Poetsen – 4

(Geschiedenis) Oudheid – 5

(Geschiedenis) 18e eeuw – 6

(Geschiedenis) 19e eeuw – 6

Bronvermelding – 8

-1-

Inleiding

Hallo allemaal.

Ik hou mij werkstuk over beugels omdat ik

Misschien zelf een beugel moet en ik wou er

Daarom meer over weten.

-2-

Orthodontist

Als je een beugel moet,moet je naar de orthodontist.

Daar moet je een plastic ding in je mond dan moet je gips happen, dat gaat zo. Eerst krijg je een bakje in de vorm van je kaak in je mond. Die vorm weten ze met behulp van rontgen foto’s in dat bakje zit een soort kauwgom maar het smaakt heel anders als je dat een tijdje in je mond houd wordt het hard zo wordt een afdruk van je gebit gemaakt.

In die afdruk wordt later gips gegoten en als dat ook hard is heb je een namaakgebit van je echte gebit de orthodontist noemt dit een gips model. Het model stuurt hij naar een beugelmaker hij maakt een beugel die speciaal bij jou past.

Oorzaak

De oorzaak is vaak verschillend soms komt het door dat je vroeger geduimd hebt, maar bijvoorbeeld ook als je geboren bent met een hazelip dan heb je een gespleten lip en soms ook in je gehemelde. als er iets bij je ouders fout is kan je dat ook krijgen maar dat hoeft niet altijd.

-3-

Soorten

Er zijn verschilde soorten beugels om precies te zijn 5 soorten. 1 buitenboort beugel

2 slotjes beugel

3 activator beugel

4 plaat beugel

5 retetie beugel

Het verschilt per beugel wat er gebeurt met je gebit.

Bijvoorbeeld bij een slotjes beugel worden je tanden naar achteren geduwd en bij een buitenboort beugel wordt je kaak naar voren getrokken.

Poetsen

Tandenpoetsen is belangrijk maar als je een beugel hebt is dat nog veel belangrijker .Vooral bij een slotjesbeugel is poetsen heel belangrijk doe je dat niet dan gaan je tanden rotten of je tandvlees gaat zeer doen. Nu leg ik uit hoe vaak en hoe je moet poetsen ( als je een slotjesbeugel hebt. )

Je poetst je tanden 4 keer per dag met een gewone tandenborstel meestal krijg je ook een speciale borstel

Die overal bij kan ( dat duurt wel iets langer natuurlijk.)

Met een losse beugel gaat dat anders, je haalt de beugel er gewoon uit en dan poets je gewoon je tanden. Wel moet je daarna de beugel zelf ook poetsen.

-4-

Ook moet je als je een beugel hebt elke avond je tanden spoelen met een vloeistof met fluor dat is een stof die je tanden sterker maakt.

Veel kinderen denken dat je met een beugel geen cola mag hebben, dat is niet zo ! je mag geen drop en toffees hebben wel mag je speciale kaugom hebben ( zonder suiker. )

( geschiedenis ) OUDHEID

Celsus was de aller eerste orthodontist in het jaar 25 voor Christus. Hij legde in zijn boek “De re medicina” uit hoe je tanden kan bewegen door er op te duwen. Er zijn ook al beugels gevonden 8e eeuwen voor Christus deze beugel zat aan een schedel maar het waren eigenlijk gouden bandjes door draadjes was het mogelijk om de bandjes te verstellen.

-5-

( geschiedenis ) 18e eeuw

De fransman Pierre Fauchart wordt beschouwd als de huidige tandheelkunde. Hij is de eerste geweest die ortodontisties apparaat heeft beschreven in zijn boek “Le Chirurgien Dentiste” in 1728 hij beschrijft de “bandelette” een zilveren of gouden strip waarmee het gebit breder kon worden gemaakt deze strip werd met metalen draden aan de tanden en kiezen vast gemaakt.

( geschiedenis ) 19e eeuw

De Fransman Lefoulon gebruikte in 1839 de eerste naam orthodontie de naam orthodontie komt van de Griekse woorden orthos (recht) en odontos(tand). Vooruit gang in de orthodontie was de introductie van het cement door Magill in 1841. Sinds die tijd konden beugels met metalen ringetjes om tanden en kiezen worden vastgemaakt de tweede helft van de 19e eeuw zijn het vooral de Amerikaanse pioniers Farrar en Kingsley geweest die nieuwe beugels hebben ontworpen. 1887 beschreef John Farrar de vastzittende beugel waarmee kiezen en tanden heel goed verplaatst kunnen worden. Norman Kingsley wordt gezien als de uitvinder van de buitenboord beugel hij heeft deze beugel in 1866 laten zien. Hij staat ook bekend als de bedenker van de slotjes beugel of dubbele beugel. Met deze beugel kan tijdens de groei het hele boven gebit naar achteren en het hele onder gebit naar voren worden verplaatst.

-6-

Een voorloper van deze beugel wordt al in 1874 door kindsley beschreven. Pas sinds de publicatie van het boek the angle of regultion geschreven door de Amerikaanse orthodontist Edward Hartley angle angle., is orthodontie echt een beroep heworden.Hij heeft als orthodontist echt bekent gestaan in dat boek staat de basis, van wat ze nu nog gebruiken met de orthodontie. In 1900 starte Edward Hartley angle de eerste opleiding tot orthodontist. Hij ontwierp ook scala aan orthodontische beugels. Zijn bekendste beugel is het edgewise apparaat, bij deze beugel worden metalen ringetjes om alle tanden en kiezen vast gemaakt. Aan elk ringetje is een klein slotje vast gelast.

De tanden en kiezen kunnen met een draad die een beetje veert en in de slotjes zit in elke richting worden gebogen.

Hij gebruikte zilver en goud voor zijn apparatuur het gebruik van deze dure spullen/stoffen zorgde er voor dat maar weinig mensen mogelijk was om een beugel te betalen.

Pas toen het goedkopere roestvrij staal in 1925 steeds meer gebruikt werd konden meer mensen een beugel kopen.

-7-

Bronvermelding

Beugels Gert van der Maten

Els draagt een beugel Frans Weber

Lekker Bekkie Ditte Merle en Philip Hopman

www.orthodontist.nl internet