Spreekbeurt over de bever

Bever

Spreekbeurt over de bever

Ik ben laatst met mijn vader op een beverexcursie geweest en daarom hou ik mijn spreekbeurt over de bever
Vroeger kwamen Bevers veel meer voor in Nederland dan nu. Vroeger werd er op bevers gejaagd en de pels werd gebruikt om er bijvoorbeeld mutsen, jassen van te maken. Ook werd de bever wel gebraden en dan opgegeten.

De bevers waren bijna tweehonderd jaar niet meer in Nederland te vinden maar omdat ze uitgezet zijn door natuurvereninigingen zijn ze nu weer in Nederland.
Bevers leven in een burcht vaak samen met een vrouwtje, een mannetjes bever en een vrouwtjes bever blijven vaak hun hele leven bij elkaar.

De beverburcht

De burcht waar de bevers in leven bouwen ze zelf van allelei takken. Als de takken net boven water liggen dan lijkt het net een hol, zo’n hol van de bever kan wel 2 meter hoog zijn en 4 meter groot. Het hol van een bever heeft een ventilatie opening voor frisse lucht en een droge nestkamer zodat de jonkies lekker droog liggen. De ingang van het hol zit onder water. Het is dus niet gemakkelijk om bij het nest te komen.

De bever heeft vier hele scherpe voortanden om de takken mee door te knagen. Ze kunnen wel bomen tot een meter in doorsnee doorknagen. De tanden zijn oranje en groeien het hele jaar door.
De voorpoten van een bever hebben elk vijf lange nagels, deze lange nagels zijn erg handig bij het bouwen en graven van het hol en de burcht. De achterpoten zijn groter dan de voorpoten en deze hebben tenen met zwemvliezen er tussen. Zo kunnen ze sneller en gemakkelijker zwemmen. Heel grappig vond ik om te horen dat de bever ook twee nageltjes aan de achterkant van de pootjes heeft om de vacht te kammen.
De staart gebruikt de bever om te sturen bij het zwemmen en is plat.
Een bever wordt ongeveer 1.30 groot en weegt ongeveer 25 kilo. Een bever kan wel 20 jaar oud worden.

De bever leeft in rivieren, moerassen en meren. En komt vooral voor in de Biesbosch, de Gelderse Poort en in Limburg. Bevers eten geen vlees, alleen planten, bomen en bladeren.

De bever is dier van het jaar 2012 geworden wil je alles weten over de bever en mooie plaatjes over de bever bekijken dan moet je kijken op de website jaarvandebever.nl