Spreekbeurt over Black Beauty

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Amber en ze kreeg er een 10 voor.

Black Beauty

Wie of wat is Black Beauty?

Black Beauty is een van de beroemdste paarden van de hele wereld!!!

Black Beauty is een gitzwarte hengst die later koetspaard werd. Hij had een stokmaat van 1.52meter.

Hij had een sterretje op zijn voorhoofd, een wit voetje en op zijn rug een wit vlekje. Zijn edele voorkomen verraadde een afstamming waar veel Engels Volbloed in zit. De vader en grootvader van Black Beauty zouden bovendien succesvolle renpaarden zijn.

Ginger

Ginger is de grote liefde van Black Beauty helaas is Ginger vroeger veel geslagen en haar vertrouwen in mensen kwijt geraakt. Ginger is een vos kleurig merrie jachtpaard, Ginger draagt ongeveer dezelfde stokmaat als black Beauty. Ginger heeft een mooie lange bles en een witvoetje.

Merrylegs

Merrylegs is de beste vriend van Black Beauty & Ginger.

Hij is erg ondeugend en een goeie vriend.

Merrylegs heeft ongeveer een stokmaat van 1.20 en is vliegschimmel gekleurd. Hij heeft voor de rest geen aftekeningen.

Duchess

Duchess is de moeder van Black Beauty, ze is helemaal zwart en erg vriendelijk en betrouw baar.

Ze draagt een stokmaat van 1.50 en heeft voor de rest geen aftekeningen.

Joe

Joe is een goeie vriend van Black Beauty.

Als Joe op de stallen Birtwick Park komt snapt hij niks van de paarden, maar als Black Beauty ziek wordt omdat Joe geen deken over hem heeft gedaan begint Joe de paarden te begrijpen. Black Beauty word vaak verkocht maar uiteindelijk komt hij toch weer bij Joe.

Het levens verhaal van Black Beauty

De eerste levensjaren van Black Beauty verlopen gelukkig. Hij werd geboren uit een zwarte merrie, Duchess. Zijn grootmoeder en moeder hadden allebei een zachtaardig en vriendelijk karakter, wat ook de basis voor zijn lieve en vriendelijke karakter legde, wat zelfs ondanks nare ervaringen later niet veranderd.
Hoewel Black Beauty niet echt bestaan heeft, zijn er mensen die bewereren dat Anna Sewell het paard van haar broer Philip, Bessie als voorbeeld voor Black Beauty heeft genomen. Het was een zwarte en pittige merrie.

Nadat Black Beauty is ingereden wordt hij verkocht aan een aardig gezin, Fam Gordon. Op het landgoed van Birtwick Park maakt hij kennis met Merrylegs, een Welsh Mountain schimmeltje die van de twee

meisjes is. Zijn andere buur is de merrie Ginger. Ginger blijkt vals te zijn, doordat ze het vertrouwen in de mens is kwijt geraakt. Hoewel Black Beauty dol op Ginger is, moet Ginger juist niet van hem weten en bijt en trapt. Naarmate de tijd klikt het echter steeds beter tussen Ginger en Black Beauty. Omdat mrs. Gordon een ziekte aan haar longen krijgt en moet verhuizen naar een warmer oord, worden de paarden ook verkocht. Merrylegs wordt aan de dominee verkocht, maar Ginger en Black Beauty verhuizen naar een adellijke dame.

Hoewel de stallen prachtig zijn, is er geen comfort en ligt er niet eens bodembedekking in de stal. Hij moet daar dan ook voor het eerst met een opzetteugel voor de koets lopen. Deze hulpteugel was oorspronkelijk bedoeld als veiligheidsmaatregel om te voorkomen da koetspaarden tijdens het draven hun hoofd lieten hangen en zo het risico liepen te vallen. Zoals veel hulpteugels werken, werkte ook de opzetteugel goed als hij op de juiste manier gebruikt werd. Helaas werd de opzetteugel steeds meer als martelwerktuig gebruikt, omdat men het nu eenmaal mooi vond staan als paarden met hun hoofd omhoog liepen. Het opzetbit zat eveneens veel te strak, en hoe hard het paard ook werkte, de koetsier kon het vanaf de bok niet losser doen. Anna Sewell was fel tegen de hulpteugel, en stak haar afkeer over de opzetteugel in het boek niet onder stoelen of banken.
In de loop van het boek leert Black Beauty allerlei mensen kennen, vriendelijke, maar ook vreselijke mensen. Zoals veel verhalen loopt het gelukkig wel goed af.

boeken, films & series

Mede dankzij het boek over Black Beauty begon de opzetteugel steeds meer te verdwijnen. Bovendien minderde de dierenmishandeling.
Vier maanden na de publicatie van het boek waren er meer dan 91.000 boeken verkocht, en in de VS werd twee jaar na verschijning van het boek een oplage van 1 miljoen verkochte boeken bereikt. Iedereen wilde het verhaal lezen, en al spoedig stond het boek op een zesde plaats op de wereldranglijst meest gelezen boeken ter wereld. Rond 1920, 1930, 1940 en later werd het boek verfilmd, en nog later kwamen er zelfs tv series.