Spreekbeurt over Blind zijn.

Blind.

Zien is voor de meeste mensen heel normaal.

Toch is het niet gewoon dat mensen kunnen zien.

Ogen kunnen beschadigd raken , soms al bij de geboorte maar ook door een ongeluk of ziekte.

Mensen waarvan de ogen niet goed werken zijn slechtziend en zien alles wazig.

Soms zien ze alleen licht of donker.

Blinden zien niks.

Blinde kinderen noem je vroegblinden .

Kinderen kunnen nog makkelijk nog allerlei dingen leren.

Mensen die later blind worden zijn laatblinden.

Zij hebben meer problemen dan vroegblinden.

Mensen die blind zijn missen een zintuig.

Ze kunnen vaak beter horen en gebruiken hun handen om te voelen en hun vingers om te lezen. De wijsvinger is het belangrijkst. Als een blinde in die vinger snijdt is dat heel erg want met een pleister om kan hij niet meer lezen.

Louis Braille.

Louis Braille werd ongeveer 200 jaar geleden geboren in de buurt van Parijs.

In de werkplaats van zijn vader stak hij zichzelf met een priem in zijn oog.

Daardoor werd hij langzaam maar zeker blind.

Hij was toen 3 jaar Toen hij tien was ging hij naar een speciale school voor blinden in Parijs. Daar waren reliëf-boeken die kon hij wel lezen maar niet schrijven.

Charles Barbier.

Charles Barbier was kapitein in het leger.hij had een schrift bedacht, waarmee soldaten s`nachts in het geheim berichten konden doorgeven.Het bestond uit punten en strepen die in papier waren gedrukt. Ze staken een beetje uit en daardoor kon je ze voelen. Het geheime schrift van Charles Barbier was de basis van het systeem van Louis. Dat systeem werd naar hem genoemd: braille.

Braille –alfabet laten zien.

Zes punten.

Het braille-schrift bestaat uit 6 punten. De 6 punten staan in 2 rijtjes van 3. Zoals de 6 stippen op een dobbelsteen. Met verschillende combinaties kunnen 64 verschillende teken gemaakt worden.Voor het Nederlandse alfabet heb je maar26 tekens nodig,maar in de Franse taal meer want dan staan op sommige letters streepjes. Met braille-tekens kunnen ook cijfers worden gemaakt. Er staat dan vòòr het teken nog een ander teken Ook kunnen de leestekens komma, punt,vraagteken en aanhalingsteken gemaakt worden in braille.

Blaadje met braille laten zien van de school in Grave

Hier kun je duidelijk de puntjes voelen.

Braille computers.

Braille-boeken werden in het begin met de hand gemaakt. Dat duurde heel lang.

Braille plaat met prikpen laten zien, dus je kan je wel

voorstellen dat het lang duurde.

Later kwamen er braille-schrijfmachines. Deze had 6 toetsen en een spatie.

Als je de letter g moest maken moest je toets 1-2-4-en 5 tegelijk indrukken.

Schrijfmachine laten zien .

Daarmee werden geen gewone letters op het papier gedrukt,maar reliëf-punten in het papier gemaakt. Deze punten steken een beetje uit zodat je ze kunt voelen. Blinden zijn door de komst van braille een stuk zelfstandiger geworden. Ze kunnen brieven en werkstukken schrijven. En bijna alle boeken kunnen in braille gemaakt worden.

Braille-boeken

In Nederland zijn vier bibliotheken die braille-boeken op bestelling maken.

Het maken van braille-boeken gaat met de computer. Eerst wordt een gewone tekst omgezet in braille-tekens dan print een speciale printer de teksten in braille uit. Eèn bladzijde van een tekst van letters is in braille ongeveer 3 bladzijden.

Boek de trapeze 2 laten zien.

Leesregel.

Braille boeken worden ook op cd-rom gezet. Een blinde kan de cd-rom dan met een leesregel op zijn computer lezen. Een leesregel is een soort liniaal waarin braille-puntjes omhoog komen. De leesregel is gekoppeld aan een speciaal computerprogamma.

Ook kan er een spraak progamma op de computer worden gezet.

Dat programma verteld de blinde wat er op het scherm te lezen is.

Scholen.

Blinde kinderen gaan ook gewoon naar school, maar meestal wel naar een speciale blindenschool. In een klas zitten ongeveer 12 leerlingen. Op een blindenschool leren kinderen lezen en schrijven in braille-schrift. Bij de natuur- lesssen gebruiken ze opgezette dieren om te voelen hoe een dier eruit ziet. Ook gaan ze boodschappen doen of naar een station en leren ze hoe ze met de trein kunnen gaan. Voordat een blind kind de school verlaat moet hij/zij een examen afleggen. Het kind moet laten zien dat het met een stok zelf de weg kan vinden. Is de leerling geslaagd, dan krijgt hij/zij een diploma in braille.

Blindengeleide stokje laten zien.

Dit was mijn spreekbeurt over blind .

Gemaakt door Jody.