Spreekbeurt over Borstvoeding en valse reclame voor babyvoeding

Babyvoeding

Mijn moeder werkt in de kraamzorg en daarom wordt er bij ons thuis veel gepraat over baby’s en borstvoeding. Borstvoeding is het beste dat een moeder aan haar kindje kan geven. Het is gezond voor je baby en het is handig want je hebt het altijd op de juiste temperatuur bij je.

De WHO heeft een wet ingesteld dat er geen reclame gemaakt mag worden voor kunstvoeding. De reden hiervoor is dat de beste voeding voor een babytje borstvoeding is. Als er steeds maar reclame gemaakt zou worden voor kunstvoeding dan gaan veel moeders kunstvoeding geven omdat dat soms wel makkelijker is. Vooral in landen waar niet veel informatie gegeven wordt over de voordelen van borstvoeding voor moeder en kind is dat slecht. De kunstvoeding is namelijk duur en lang niet overal goed te verkrijgen. Voor het maken van een fles heb je schoon water nodig en dat is vaak niet aanwezig. De handleiding op de verpakking kan vaak niet gelezen worden omdat veel moeders niet kunnen lezen en schrijven. Vaak wordt de kunstvoeding te veel verdund omdat er te weinig geld is om voldoende voeding te kopen. Daarnaast is borstvoeding beter omdat er stoffen in zitten die de baby tegen allerlei ziektes beschermen.

Waarom maken ze dan toch reclame?

flesjesLaat je niets wijsmaken, de reden is heel simpel. Er wordt gedaan alsof ze de moeder willen helpen met informatie over borstvoeding maar dat is natuurlijk helemaal niet waar. Waar het om gaat is dat ze ondertussen mooi hun producten aan kunnen prijzen en dat ze hopen zo meer van hun kunstmelk aan moeders te kunnen verkopen. Er verschijnen steeds meer websites waar bijvoorbeeld hulp wordt gegeven om een kindje ‘s nachts door te laten slapen. Iedere moeder wil na de bevalling natuurlijk graag doorslapen ‘s nachts maar dat kan natuurlijk de eerste tijd niet omdat de baby ook ‘s nachts gevoed moet worden. De websites over de hulp bij doorslapen of “gezonde nachtrust” geven adviezen om voor het slapen gaan een flesje te geven met een paar schepjes van dit of dat product…. kassa! Als je even doorzoekt op een dergelijke website kom je er al snel achter dat er een grote fabriek van kunst flesvoeding als eigenaar of sponsor van de website staat. De jonge moeder wordt dus voor de gek gehouden, de website is er niet om haar te helpen maar om hun eigen portemonnee te vullen!

Ik vind dat er in Nederland een verbod op dit soort reclame moet komen en dat de regering meer geld moet uitgeven om jonge moeders te laten zien dat borstvoeding ook in Nederland het beste is voor hun kindje.

Dit was mijn spreekbeurt.

Zijn er nog vragen?