Spreekbeurt over brandwonden

Ik houd mijn spreekbeurt over brandwonden.

hoofdstukken:

  1. Inleiding
  2. De drie o`s
  3. Je huid meer dan een velletje
  4. Eerste hulp bij brandwonden
  5. Naar het brandwonden centrum
  6. Leven met littekens
  7. vragen

Hoofdstuk 1: Inleiding

Ik hou mijn spreekbeurt over brandwonden omdat ik dit een heel interessant onderwerp vindt.

Hoofdstuk 2: De drie o`s

In ons land ontstaan ongeveer 80 duizend keer per jaar een brand in of bij een huis. De vaakste voorkomen de branden onstaan door ongeluken die je beter kon voorkomen, dit soort ongeluken onstaan in de keuken bijvoorbeeld als de theedoek op het gasfornuus neer leg. kijk hier mee dus altijd uit. De brandweer noemt deze ongelukjes drie O`s : Onvoorzichtigheid Ontwetendheid en Onoplettendheid.Elk jaar gaan er 40 duizend volwassen en kinderen naar de huisarts. Daarvan moeten er 13 duizend naar het zieken huis , 1550 mensen moeten zelfs in het ziekenhuis blijven en vierhonderd worden op genomen in een speciaal brandwondenzieken. Ongeveer zestig mensen per jaar overleven een brand niet.

Hoofdstuk 3: Je huid meer dan een velletje.

Je huid is niet meer dan je velletje het is een oorgaan met belangrijke functies. Het zorg er voor dat je lichaam je vocht vast kan houden dus dat betekent dat je zonder je huid kan uitdrogen. Ook kan je lichaam door je huid ook vocht kwijt. je heb het heel warm en je lichaamstemperatuur stijgt en dat is niet gezond. En je lichaam gaat zweten hier door koel je af. In je lichaam zitten bloedvaten en zweetklieren hier door blijf de lichaamstemperatuur bijna altijd 37 graden. Ook beschermt je huid je tegen schadelijkenstoffen en ziekteverwekkers. Dat kan je merken als je een wond heb en er komt vuil in dan kan je wond gaan ontsteken omdat je huid niet meer beschermt. Ten Sloten kan je met je huid voelen: prettige dingen, maar ook pijn of het verschil tussen warm en koud.je huid is een tastzintuig

Hoofdstuk 4 : Eerste hulp bij brandwonden.

iemand die in brand staat raak vaak in paniek en gaat hollen. als zo iets gebeurt moet je proberen rustig teblijven vuur heeft namelijk zuurstof nodig om te branden en als je gaat rennen brand het vuur snellen en erger. als je in brand staat moet je in het gras rollen en een blusdeken over heen krijg of in indergeval af deken. dit af deken kan je beter niet doen met nylon (synthetische stoffen) Een wollen deken is wel goed om te gebruiken. Als dat niet bij de hand heb probeer dan in het gras te gaan rollen.
Regel 1:koel de wond 10 min. met lauw zachtstroment leidingwater
Regel 2:koel alleen de wond voor kom onder koeling
Regel 3: verwijder geen kleding doe wel de luier uit
Regel 4:Smeer NIETS op de wond
Regel 5:bedekt de wond met een schone doek
Regls 6:geef het slachtoffer geen eten en drinken

hoofdstuk 5: Naar het brandwonden centrum

Als je heel erg verbrand bent moet je naar een speciaal ziekenhuis voor brandwonden. als een kind er heen moet heeft hij 5% of meer verbrand van zijn huid. bij volwassen is dit 10%. mensen die brandwonden in den luchtpijp en in de keel hebben moet ook vaak naar het brandwondencentrum. Er werkt daar een heel team van verschillende artsen: psychologen,verpleegkundigen,fysiotherapeuten en nog meer deskundige. Mensen met engstige brandwonden zijn vaak erg geschoken en in de war. Daarom zijn de mensen in het brandwonden centrum speciaal getraind om deze mensen goed te begeleiden. Op een kamer ligt maar een patiënt zo dat ze wonden niet kunnen ontsteken door bacteriën van de anderen. Alleen dokters en verpleegsters dragen steriele kleding om te voor komen dat er bacteriën in de wonden kunnen komen. Ook krijg de patient elke dag een nieuw gaasje op de wond dit kan behoorlijk pijn doen daarom moet dit heel voorzichtig
soms moet je ook genezen met een donor huid maar als het kan ook met je eigen huid.
vragen aan de klas: wie van jullie zal wilt donor worden?

hoofdstuk 6 leven met liktekens.

als je erge brandwonden heb gehad krijg je na de genezing vaak een litteken. de chirurg moet bij kinderen die nog groeien vaak opereren vaak schamen deze mensen zich hier ook voor zo moeten hier vaak heel erg aan wenen. ik vind het best erg dat je door zo iets erg aan je eigen lichaam ga schamen. de brandwonden vereniging organiseert ook een paar keer per jaar bijeenkomsten en dan kunnen de mensen met brandwonden elkaar vertellen wat ze het best kunnen doen en hoe het is gebeurt. wat zal jij doen als je littekens had? ze verbergen? Kinderen ,et brandwonden doen dat wel het liefst. Ze gaan haast nooit naar het zwembad strand. ij een sport moet je je vaak voor en na een wedstrijd verkleden. als je je schaamt voor je uiterlijk is op vakantie gaan met je vrienden al gauw minder leuk. Dit vinden kinderen met brandwonden ook en daarom organiseert de stichting ook speciale vakantie voor deze kinderen.