Spreekbeurt brillen (gemaakt door Ella)
Hallo allemaal,
Ik houd mijn spreekbeurt over brillen omdat ik er zelf een draag en omdat ik er meer over wou weten. Ik
Dit is mijn hoofdstuk indeling
- Hoofdstuk 1=het oog
- Hoofdstuk 2=hoe werkt een bril
- Hoofdstuk 3=de geschiedenis van de bril
- Hoofdstuk 4=de opmeting
- Hoofdstuk 5=lenzen en lazers
- Hoofdstuk 6=soorten brillen
- En Hoofdstuk 7=blind
Hoofdstuk 1 Het oog
Jullie vinden het zeker raar dat ik met ogen begin terwijl ik het over brillen hou. Maar het moest wel want anders met sommige dingen snappen jullie dan niet waar ik het over heb.
Onze ogen zijn heel erg kostbaar en gevoelig. Daarom zit het ook diep in de huid, en kan je als je je hand zo op je oog legt (laten zien ) je je oog niet voelt. Ook heeft elk oog 200 wimpers. En je knippert wel 10.000 keer per dag. Je knippert om stofjes en ziektekiemen ( dat zijn heel kleine beestjes of plantjes die je alleen met een microscoop kunt zien en die je ziek kunnen maken) eruit te halen (ondertussen dat je het volgende uitlegt plaatje oog laten zien) Dat knipperen, komt door een speciale spier, Door die spier kun je ook met je ogen draaien. Je hebt 6 van die spieren. Het oogwit (ook een onderdeel van je oog) is een onderdeel van je oog waar het bloed door stroomt om je oog in beweging te houden. Dus eigenlijk een soort benzine van het oog. Dan komt de hoornvlies
Dat is het doorzichtige deel van het oog. Dan komt de iris. Dat is het gekleurde deel van je oog. Dan komt de lens .Die zorgt ervoor dat de lichtstralen samen komen . In de lens is de pupil dat is een gat waardoor je kijkt, maar alles wat je ziet staat rechtop, maar je ziet ze op z`n kop dan gaat het door het netvlies – het binnenste gedeelte van een oog –maar hij is niet hol maar voor 90% met glasachtig vocht gevuld-(het plaatje)dan gaat het door de oogzenuw naar de hersenen en die vertelen je dan wat je ziet.
Hoofdstuk 2 hoe werkt een bril?
Niet iedereen heeft goeie ogen. Sommige mensen (zoals ik) die kunnen van dichtbij goed zien maar verweg niet. Die hebben kleinere ogen .Die mensen zijn bijziend. Dan krijg je een bril met holle glazen. Sommige mensen kunnen juist verweg goed zien maar dichtbij juist niet. Die hebben grotere ogen. En Die mensen zijn verziend. Die mensen krijgen een bril met bolle glazen .Dan kunnen ze allemaal goed zien. De sterkte van brillen – een sterkte is hoeveel hulp je ogen nodig hebben- (als je bijziend bent)word in cijfers verteld .Als je +o hebt zijn je ogen goed .Als je bijv. -1 of -2 (zoals ik) hebt kun je wel eens een dagje zonder bril. Maar als je -8 hebt ( zoals mijn vader)
kun je zonder bril geen hand voor ogen zien. Als je wil weten hoe je sterktes in brillen maakt dan is hier het antwoord. Je sterkt word bepaald door de dikte van het glas. Dus hoe dikker je glas is hoe sterker je brillenglazen zijn.
Hoofdstuk 3 geschiedenis
De bril is uitgevonden in ongeveer 1280. Maar wie het heeft uitgevonden weet niemand. De meeste mensen de meeste mensen denken dat Salvino Armatie de uitvinder was .De eerste bril was een bril van hout ijzer of zelfs lood waren. Die glazen waren aan elkaar gemaakt met eenvoudige nagel .zo`n bril heet een geklonken bril .Maar na de val van het Romeinse rijk wisten de mensen niet meer hoe ze glas moesten maken, en konden er ook dus geen brillen meer gemaakt worden. Maar in de dertiende eeuw ontdekte de mensen in Venetië (dat ligt in Italië) weer hoe je glas moest maken. Dat was de eerste stad in Europa. Later vonden ze ook een apparaatje uit waarmee je glas kan slijpen. Nu bestaan die apparaten nog steeds maar nu zijn ze moderner ( plaatje slijpmachine laten zien ) Ze mochten tegen niemand zeggen hoe je het glas moest maken, ze konden er een hoge boete op krijgen.
Om het geheim nog beter te kunnen bewaren, werden in 1289 al de glasmakers (of glasblazers) naar een eiland gebracht. Dat eiland wordt streng bewaakt zodat niemand kon doorgeven wat voor materialen je nodig had.(Telefoontjes had je nog niet) Er gingen ook geen speciale jongens heen en weer om telegrammen –dat zijn berichten- heen en weer te brengen. In de vijftiende eeuw was het glas wat ze maakte heel populair voor de wereld vooral in Frankrijk.
Hoofdstuk 4 de opmeting
Als je slechte ogen denkt te hebben – bijvoorbeeld als je vaak hoofdpijn hebt of het bord niet goed kan zien – kun je het het beste even laten controleren. Daar heeft iemand voor gestudeerd en dat heet dan een opticien. De opticien zit meestal een speciale winkel of je kunt naar de oogarts in het ziekenhuis. Hij doet eerst allemaal testjes. Hij schijnt een klein lampje in je ogen om te zien of de pupil zich goed klein kan maken de opticien laat je ook plaatjes zien en cijfers en letter lezen. Die cijfers en letters staan op een bord. Bovenaan zijn de letters heel groot en onderaan zijn ze klein. (kaart op het bord laten zien)
Je moet de letters dan oplezen, als je het niet meer zo goed ziet krijg je een bril zonder glazen. Dan doet de opticien er glazen in met een bepaalde sterkte dan kan je verder lezen als je na een tijdje weer niet goed kan lezen dan doet er andere glazen in net zolang tot je alles goed kan lezen dan weet de opticien welke sterkte glazen je nodig hebt. Dan ga je met de sterkte naar de brillen winkel daar kan je een leuke bril uitzoeken en kan je bij de spiegels kijken of hij leuk staat. En dan kun je naar de kassa gaan om hem te bestellen, en dan kun je meteen de sterkte zeggen die je hebt. Dan moet je eerst 1 of 2 weken wachten omdat ze alles moeten bestellen. Dan krijg je een berichtje als je bril klaar en gemaakt. Dan kun je je bril kopen en dan mag je hem mee naar huis nemen
Hoofdstuk 5 Soorten brillen
Je hebt niet alleen brillen voor als je slechtziend bent maar ook voor sommige sporten zoals zwemmen. Dan heb je een speciaal soort glas. Het is half glas en half plastic. Bij sommige is alleen glas. Maar dat is te gevaarlijk, omdat het glas dan kan breken en dan zit het in je oog. Ook heb je brillen om je ogen tegen de zon te beschermen. Dat zijn zonnebrillen. Je hebt zwarte en gekleurde glazen .
(plaatje zonnebril laten zien). Ski brillen beschermen je ogen tegen de zon en tegen de schittering van de sneeuw.
Vroeger hadden piloten en de allereerste automobilisten een speciale bril om hun ogen te beschermen tegen wind en weer
Wanneer mensen ouder worden, worden hun ogen vaak slechter, dan krijgen ze ook een bril – een leesbril, die helpt met het lezen
een bril hoeft niet altijd saai te zijn – veel mensen maken van brillen mode. Popsterren en filmsterren dragen soms brillen waarmee wij niet over straat zouden durven. Dat doen ze om op te vallen en meestal zitten er gewone glazen in. Ze vinden het gewoon leuk om het te dragen.
Je hebt ook brillen waarmee je bijvoorbeeld in de bioscoop een film in 3D kunt zien – dan zie je dingen uit het scherm komen – lijkt het. Het is niet zo, maar de bril laat je dat wel zo zien.
Hoofdstuk 6 lenzen en lasers
In plaats van een bril kun je ook lenzen nemen als je slechte ogen hebt. Lenzen zijn eigenlijk kleine brillenglaasjes die je in je oog kunt doen. Je ziet ze niet van een afstand alleen als je heel erg dichtbij staat. Als je lenzen draagt dan lijkt het net alsof je goede ogen hebt. Je kunt ook gekleurde lenzen in je oog doen, dan lijkt het net of je een andere kleur ogen hebt, of hele gekke, bijvoorbeeld kattenogen (funlenzen).
Je hebt harde lenzen en zachte. De zachte voelen prettiger aan, maar de harde gaan langer mee, maar ze zijn ook duurder. Met harde lenzen kun je voorkomen dat je steeds slechter gaat zien.
Als je nooit meer een bril of lenzen wilt dragen kun je je ogen ook laten laseren. Dan wordt er een laagje van de hoornvlies met een laserstraal ‘afgepeld’. Een laserstraal is superprecies, en kan dus heel nauwkeurig een heel dun laagje eraf branden. Hierdoor verandert het de vorm van de lens, zodat ie weer helemaal goed is. De behandeling doet helemaal geen pijn en duurt maar een minuutje, maar is wel verschrikkelijk duur. Wel 2000 euro per oog, maar dan hoef je ook nooit meer een bril of lenzen. Als alles goed gaat, tenminste.
Soms helpt een bril niet…
Hoofdstuk 7 (kleuren)blind
Je hebt 2 soorten blind, kleurenblind en blind van dat je niks meer kunt zien.
Ik ga over alle 2 een beetje vertellen. Kleurenblind is dat je sommige kleuren niet kunt zien, dat komt doordat je sommige netvlieskegeltjes niet hebt als je wilt weten of je kleurenblind bent of niet. Dan heb ik hier een paar testjes waarmee je je ogen kunt testen. Welk getal is dit? (29)
En deze (15) . En dit? (42). De netvlieskegeltjes zitten in je netvlies (natuurlijk)
Het zijn allemaal staafjes en cellen die je helpen om de kleuren beter te zien.
Als je gewoon blind bent dan zie je echt niks meer. Er zijn 100en verschillende soorten problemen om blind te zijn. Of je hebt heel weinig kegeltjes in je oog of je hebt een ziekte in je ogen in elk geval er zijn er zat manieren om blind te zijn. Sommige mensen kunnen alleen als de zon vel schijnt de omtrek van iets zien. Blinde mensen hebben vaak een stok of blindgelijden hond. Met een stok horen ze of er iets aankomt. Maar een hond lijd hen overal naar toe.
Dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vragen ???
Mijn vragen
Vraag 1. Hoeveel wimpers heeft 1 oog? (200)
Vraag 2. Wat is bijziend? (dan je van verweg goed zien maar dichtbij niet)
Vraag 3. Waneer is de bril ong. uitgevonden? (1280)
Vraag 4. Hoe heet iemand die gestudeerd heeft om je ogen te controleren?(een opticien)
Vraag 5. Waar beschermt een skibril tegen?(zon en schittering van de sneeuw)
Vraag 6. Wat zijn de voordelen van harde lenzen?(Ze gaan langer mee en ze voorkomen dat je ogen achteruit gaan)
Vraag 7. Wat zit er in je netvlies, en waar is het voor? (staafjes en cellen om de kleuren te zien)
Ik had er een 9 voor gekregen