Het onderwerp van mijn spreekbeurt is:
van graan tot brood…..
Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik erg benieuwd was hoe brood gemaakt wordt.
Ik eet het elke dag, soms bruin, soms wit, soms broodjes…..
Niet alleen in Nederland wordt veel brood gegeten, ook in andere landen.
Niet alleen brood wordt van graan gemaakt, maar ook bier.
Ik ga beginnen met het graan.
Brood wordt van graankorrels gemaakt.
Graankorrels zijn de zaden van planten. De steel van de plant, halm genoemd, wordt gebruikt als stro. Voor de paarden, konijnen, en vele andere dieren.
Dus alleen de korrels worden gebruikt voor het maken van brood.
voordoen met het graan ….met mijn handen het graan fijnwrijven, zodat de korrels eraf gaan.
——————————————————————————-
Er zijn veel verschillende soorten graan.
tarwe
tarwe wordt heel veel gebruikt om brood van te maken.In Nederland is het de belangrijkste graansoort, omdat het hier goed groeit.
rogge
van rogge wordt bruin brood gemaakt.
gerst
gerst wordt niet door mensen gegeten, maar door vee, zoals paarden en koeien en varkens.
en gerst wordt gebruikt om bier te maken.
haver
paarden zijn er dol op. het zit ook in muesli en havermoutpap
gierst
dit lust het vee ook.
mais
mais….ikzelf vind het leuk om tussen de hoge planten verstoppertje te spelen. Mais wordt in veel gerechten gebruikt, en je kan een gekookte maiskolf ook eten met een beetje zout erover.
rijst
komt niet in Nederland voor.Rijst heeft veel warmte, water en licht nodig.
—————————————————————————–
dwarsdoorsnede van een tarwekorrel. tekening op bord!
vertellen over de woorden die je erbij hebt gezet.
om elke tarwekorrel zit een vliesje. Dat is een dun velletje. Ze worden zemelen genoemd.Je kunt ze er goed afpellen met je nagels.
Aan het uiteinde van iedere zemel zit een baard. Dat is een borstelig uitstekseltje. Onder de zemel ziet de kiem en de meelkern.
Als je een korrel zaait, dan groeit eruit de kiem een nieuw plantje.
In de kiem zitten belangrijke voedingsstoffen voor de mens, zoals vitamines, vetten, eiwitten.
In de meelkern zitten meer voedingsstoffen voor het nieuwe plantje.
In Nederland groeit tarwe heel goed omdat de zomers koel zijn en de winters niet te koud.
We kennen wintertarwe en zomertarwe.
Wintertarwe wordt in de herfst gezaaid. Voor de winter komt zie je dan al kleine groene plantjes…Die plantjes groeien pas weer verder in het voorjaar. In de zomermaanden zijn de korrels goed.
Zomertarwe wordt in het voorjaar gezaaid, en dezelfde zomer nog geoogst!
—————————————————————————-
Het zaaien….verzorgen…..en oogsten
Voordat de boer de zaden in de groen gaat doen, moet de grond eerst worden omgeploegd. Dat gebeurt met een tractor en een ploeg. Zo wordt de groen lekker luchtig, het regenwater kan er snel inzakken.
Na het ploegen wordt de grond mooi gelijk gemaakt. Dat doet de boer met een eg.
Dan wordt achter de tractor een rijenzaaimachine vastgemaakt. Die strooit de zaden in rechte rijen in de grond. Na het zaaien gooit de boer mest op het land. Daar groeien de plantjes goed van, want na ongeveer drie weken komen de eerste plantjes al tevoorschijn.
Als de plantjes uitgegroeid zijn, dan gaat de boer dorsen. Hiervoor gebruikt hij een combine. Dat is een machine die maait en dorst tegelijk. Maaien is de plantjes van de groen los maken en dorsen is de rijpe korrels uit de aren slaan. plaatje laten zien van een combine
——————————————————————————-
het bakken van brood
Het meeste brood dat wij eten is van tarwekorrels gemaakt.
Bakkers gebruiken graag tarwe omdat er veel gluten inzitten. Gluten zijn eiwitten, en die zorgen ervoor dat het deeg elastisch wordt. Daardoor kan het deeg beter rijzen. Sommige mensen zijn allergisch voor gluten. Voor hen is er brood zonder gluten.
De graankorrels worden na de oogst door de molenaar of in een grote meelfabriek tot meel gemalen.
De molenaar maalt de graankorrels met hulp van de wind fijn tussen twee zware ronddraaiende molenstenen.
In de meelfabriek gebruiken ze machines, dat zijn stalen walsen met ribbels. Hoe minder je van de graankorrels gebruikt, hoe lichter het meel. Het lichtste is wit meel/bloem. Daar zitten dus de minste voedingsstoffen in.
Om brood te bakken heb je nodig:meel….zout….water……gist.
Dit alles moet goed gekneed worden.Daar zijn machines voor.
Daarna maakt een andere machine bollen van het deeg. Die bollen gaan in de bollenkast. Het is daar lekker warm, en het deeg kan gaan rijzen.Na de bolllenkast komt het deeg in een machine die het brood een mooie vorm geeft.De bakker legt het deeg daarna in de bakvorm. De vormen gaan nog even de rijskast in en daarna wordt het brood gebakken.
————————————————————————–
Verschillende soorten brood
In Nederland kennen we wel 7 soorten brood.
1. witbrood.
Witbrood wordt gebakken van tarwebloem. Dit is het middelste gedeelte van de tarwekorrel.
2. bruinbrood
Bruinbrood wordt gebakken van tarwemeel.
Dit meel heeft meer vitamines dan bloem, omdat er meer van de korrel is gebruikt.
3. volkorenbrood
Volkorenbrood wordt gebakken van volkorenmeel.
De hele tarwekorrel wordt gebruikt. Dit brood heeft nog meer vitamines dan bruinbrood.
4. buitenlands brood
Door de buitenlanders die in Nederland zijn komen wonen en door onze vakantiereizen kennen we veel buitenlands brood, croissants,
stokbrood uit Frankrijk………de platte Turkse broden uit Turkije……. ciabatta uit Italië…….shoarmabrood
5. kleinbrood
Zo noemen we de kleine luxe broodjes tot 100 gram. foto
6. feestbrood
Dit brood wordt gebakken bij speciale gelegenheden zoals kerst….kerstbrood, pasen…paasbrood
7. meergranenbrood
Meergranenbrood is gebakken van meerder soorten brood.
Ik heb voor jullie stukjes buitenlands brood meegenomen, natuurlijk in Nederland gebakken.
Proeven maar………………………………………………