Spreekbeurt over busreizen

Busreizen

Ik houd mijn spreekbeurt over busreizen

Waarom zou je met de bus gaan?

De bus is een soort grote auto waar je met veel mensen tegelijk in vervoerd kunt worden. Dit is dus handig omdat je dan niet met meerdere auto’s achter elkaar aan hoeft te rijden. Ook is het natuurlijk heel gezellig als je samen op reis gaat omdat er dan maar 1 persoon, de chauffeur, op de weg hoeft te letten en rest lekker kan lezen, kletsen of andere dingen doen.

Wanneer ga je met de bus?

De stadsbus die brengt je in een stad op plaatsen waar je anders heen moet lopen of met een taxi heen moet als je zelf geen auto of zo hebt.

De streekbus die rijdt op plaatsen waar meestal geen goede treinverbinding is. Zo kun je toch van de ene plaats naar de andere plaats gebracht worden.

De buurtbus is een soort kleine stadsbus die gebruikt wordt op routes waar niet zo veel reizigers zijn.

De belbus is een soort taxibus die komt als je hem belt. Deze bus rijdt dus niet op vaste tijden maar alleen als je hem eerst belt.

De schoolbus wordt vaak gebruikt voor het vervoer van kinderen naar de schoolzwemlessen of bij schoolreisjes.

De touringcar wordt gebruikt als je een dagje uit of op vakantie gaat. Bijvoorbeeld om een stad te bekijken of om weekje naar de bergen te gaan.

De Schipholbus is een speciale bus die mensen van en naar het vleigveld Schiphol brengt.

De spelersbus is een bus die gebruikt wordt door een voetbalclub om te voetballers naar de uitwedstrijden te brengen. Meestal is deze bus helemaal in de kleuren van de club beschilderd.

Hoe ga je met de bus?

De bussen van het openbaar vervoer rijden volgens een dienstregeling en je kunt met zo’n bus mee door bij de halte te wachten tot de bus komt. Als je dan je hand opsteekt als de bus er aan komt dan stopt de bus om je mee te nemen. Je moet met je OV-chip kaart betalen voor het gedeelte dat je meewilt rijden.

Andere soorten bussen rijden meestal op afspraak waarbij je dan thuis wordt opgehaald of waarvoor je naar een verzamelpunt moet komen.

Soms gebeuren er vreselijke ongelukken met autobussen zoals in maart 2012 toen er in een Zwitserse tunnel een ongeluk met een bus vol schoolkinderen uit Belgie en Nederland gebeurde, dat was vreselijk.

Dit was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?