Spreekbeurt over Capoeira

capoeira

Hallo allemaal ik doe mijn spreekbeurt over capoeira, ik houd ’m over capoeira omdat ik het een leuke sport vind en er veel over te vertellen is.
De indeling:

  • de geschiedenis van capoeira
  • wat is capoeira?
  • Brazilië
  • de kleding
  • koorden
  • Instrumenten
  • vragen

de geschiedenis van capoeira

Capoeira is een Braziliaanse combinatie van muziek, acrobatiek, dans en gevecht. In een kring van mensen wordt er muziek gemaakt en gezongen. Zo’n kring van mensen word een roda genoemd. Capoeira is bedacht door slaven uit Brazilië. Slaven mochten niet aan vechtsporten doen en probeerde er dus een soort dans van te maken. Tot 1932 werd capoeira verboden, er lag een zware straf op!!! Roda’s werden toen meestal gehouden op plekken waar de mensen snel konden ontsnappen. Sinds dien mag je gewoon capoeira beoefenen.

Wat is capoeira?

Capoeira is dus een mengeling van dans, muziek, acrobatiek en vechten.
Je staat in een kring van mensen om twee personen heen.
Die zijn de ginga aan het doen dat is de basistechniek.
Daar tussen door doen ze andere technieken zoals acrobatiek dingen en schoppen ontwijkingen noem maar op!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ze maken bijvoorbeeld een ratslag of een handstand.
Als er geen muziek draait moeten ze een rondje lopen tot het volgende nummer begint. Dat ziet er zo uit.

Brazilië

Omdat capoeira uit Brazilië komt vertel ik ook wat over Brazilië komt vertel ik ook wat over Brazilië om te beginnen is Brazilië 200X groter dan Nederland. Het ligt in Zuid-Amerika en er is veel regen woud er leven daar dieren zoals de luiaard en giftige kikkers jaguars noem maar op.
De rivier de amazone stroomt voor een groot deel door Brazilië. Brasilia is de hoofdstad van Brazilië. Maar dat was hij niet altijd. Van 1763 tot 1960 was Rio de hoofdstad van Brazilië, maar in 1960 werd Brasilia uitgeroepen tot de nieuwe hoofdstad van Brazilië. Brazilië is ook een van de grootste ijzererts handelaars.

De kleding

Met capoeira heb je een elastische broek aan de broek is elastisch zodat je je er makkelijk in kan bewegen. Je hebt ook een capoeira shirt aan. Het is eigenlijk een gewoon shirt alleen staan er capoeira dingen op. Dat zie je hier. Als je wil mag je gympen dragen alleen is verstandiger om het op blote voeten te doen. Want je moet de examens ook op blote voeten doen.

Koorden

Met capoeira draag je koorden. Bij elke vereniging draag je andere koorden bij mijn vereniging is het dit bandensysteem: Je begint met het witte koord daarna een halve gele daarna een gele daarna een halve oranje daarna een oranje daarna oranje grijs daarna grijs dan blauw dan blauw groen dan groen paars en daarna paars en dan zwart en als laatste rood!!!! Het duurt erg lang voordat je die hebt behaald want per jaar word er examen gedaan dus als je de rode wil behalen dan moet je 13 jaar op capoeira zitten!!!!! Dat is erg lang

Instrumenten

Je hebt veel instrumenten bijvoorbeeld de Berimbau, Pandeiro en de Atabaque er zijn er nog wel wat meer maart deze drie zijn het populairst.
De Berimbau: De berimbau is het belangrijkste instrument in capoeira. Het is zo belangrijk dat geen één ander instrument harder mag klinken dan de berimbau. De berimbau bepaalt het ritme van de muziek en dus ook het ritme van het gevecht.
De Pandeiro: de pandeiro is hier beter bekent als de tamboerijn het is een soort van smalle houten cirkel met een laag dierenvel op de bovenkant het is heel hard en er zitten ook nog haren van de dieren op.
De Atabaque: de Atabaque is een hele grote trommel met zit met touw er een wirwar van gekruiste draden omheen dat zie je ook op mijn poster.
Terwijl je muziek maakt zing je ook Portugese liedjes.