Spreekbeurt over Carnaval

Carnaval

Mijn Spreekbeurt gaat over Carnaval

Carnaval bestond al voor de jaartelling, er zijn berichten dat het al in 2600 voor Christus al een soort van optochtfeest zoals Carnaval werd gevierd.
Carnaval is niet alleen een feest in Nederland, ook in veel andere landen wordt Carnaval uitgebreid gevierd. Toen Franco (Spaanse Dictator) aan de macht was in Spanje werd het Carnaval daar zelfs verboden. In Cadiz, een Spaanse stad wordt het carnaval nu juist uitgebreid gevierd met optochten en zangwedstrijden tussen mannenkoren.
Van oorsprong was het carnaval een heidens feest en de Katholieken waren er niet blij mee. Nu is dat heel anders en wordt er door Katholieken ook lekker carnaval gevierd.
In Nederland wordt het carnaval voornamelijk gevierd wordt in de provincies Limburg en Noord-Brabant.

Wanneer begint het carnaval?

Het begint eigenlijk een beetje op elf november om elf minuten over elf..dan wordt de Prins Carnaval gekozen en de raad van elf (elf is het gekkengetal)

Er wordt soms dan ook al begonnen met het werk aan de grotere wagens die speciaal voor het carnaval gemaakt worden. In elke optocht doen er heel veel wagens mee die door heel veel vrijwilligers gemaakt worden. Deze wagens heten praalwagens, in grote steden doen er soms wel honderd van zulke praalwagens mee.

De zevende zondag voor Paaszondag is carnavalszondag. De avond voor aswoensdag is het Carnaval afgelopen en dan komen de veertig dagen van vasten tot Pasen.

Tilburg Kruikestad en Den Bosch Oeteldonk

Tijdens het carnaval hebben ook veel plaatsen andere namen, zo heten Tilburg, en Den Bosch dan Kruikestad en Oeteldonk.
In Maastricht wordt de sleutel van de stad gegeven aan Prins carnaval op zaterdagavond, op zondagavond vertrekt de optocht om 11.11 vanaf het Vrijthof. Op maandag is er een speciale kinderoptocht die ook op het Vrijthof begint om 14.11.

 

Het carnaval nu

Tegenwoordig heeft het carnaval vieren in Nederland eigenlijk niets meer met geloof te maken maar gewoon met feest vieren met de hele familie. Je gaat je lekker verkleden en trekt een leuk pak aan. Ook wordt er veel muziek gemaakt. Deze muziek wordt vaak gespeeld door kleine bandjes die ook wel Dweilorkesten genoemd worden. Deze maken muziek die iedereen gemakkelijk mee kan zingen en waar lekker op gedanst kan worden. Ook wordt er soms wel veel bier gedronken, tijdens het bierdrinken zeggen de mensen Alaaf!

Een paar hele beroemde steden waar carnaval gevierd worden zijn: Rio de Janeiro in Zuid-Amerika en Cadiz in Spanje.

Zomercarnaval in Rotterdam

In Nederland wordt in de zomer in Rotterdam het zomercarnaval gevierd, hier wordt een ander soort carnaval gevierd, dit zomer carnaval heeft meer te maken met het carnaval van de Caribische eilanden.

Dit was mijn spreekbeurt over Carnaval, zijn er nog vragen?