Cavia

Spreekbeurt over de Cavia

Hoi, ik houd mijn spreekbeurt over de cavia. Ik heb voor de cavia gekozen omdat ik er zelf ook eentje heb. Kijk , hier is hij, zijn naam is Snuitje. Cavia’s zijn hele leuke huisdieren en ik vind het heel leuk om iets over ze te vertellen.  Ik ga jullie vertellen waar cavia’s vandaan komen, over hun geboorte, hoe ze eruit zien, over de verzorging, hun eten en hun hok.

Waar komen cavia’s vandaan?

Cavia’s komen uit Zuid-Amerika, waar ze al heel lang geleden voorkwamen. De mensen hielden de cavia’s als huisdier maar sommige mensen gebruikten ze ook als voedsel door ze op te eten. Ongeveer 300 jaar geleden kwamen er al cavia’s naar Nederland. Nederlandse zeemannen namen ze voor hun kinderen mee. Cavia’s zijn knaagdieren. Dat zie je aan hun tandjes. Die zijn lang en scherp, het lijken wel beiteltjes. Veel mensen noemen een cavia een marmot, maar dat is niet goed. Marmotten zijn hele andere knaagdieren.

Lijkt hij op een big?

Een andere naam voor cavia’s is “Guinees biggetje”. Rare naam, hoor. Cavia’s lijken helemaal niet op varkens. Ja, ze knorren soms wel een beetje en ze kunnen ook piepen. Ze piepen als ze schrikken, maar ook als je met een zak voer ritselt. Dan piepen ze van blijdschap.

Groepsdieren

Cavia’s zijn echte groepsdieren. In het wild leven ze met een hele familie bij elkaar. In huis horen ze daarom ook niet alleen in een hok. In hun eentje gaan ze zich heel snel vervelen en worden ze erg ongelukkig. Vrouwtjes gaan meestal het beste samen, mannetjes willen nog wel eens met elkaar gaan vechten. En als je een mannetje en een vrouwtje bij elkaar zet, zal het hok snel vol zijn met jonge cavia’s.

De geboorte van de cavia’s

Een moedercavia is ongeveer 10 weken in verwachting. Er worden tussen de 2 en 4 jonge caviaatjes geboren. Ze hebben bij de geboorte al een vacht. Hun oogjes zijn vanaf de geboorte open en ze hebben al tandjes. Ook kunnen ze meteen al rondlopen, dat duurt bij mensenbaby’s wel een jaar! De eerste dagen drinken ze melk bij hun moeder, daarna proberen ze al uit het bakje mee te eten. In het begin zijn ze een beetje schuw, ze moeten eerst aan je wennen. Maar al gauw willen zij best op je arm blijven zitten en zij laten zich dan graag lekker knuffelen.

Hoe zien cavia’s eruit?

Een cavia heeft een kort en breed lijf en heeft geen staart. Ze hebben aan hun achterpoten drie nagels en aan hun voorpoten vier. Een volwassen cavia is tussen de 22 en 35 centimeter en weegt tussen 500 en 1000 gram. Er zijn heel veel verschillende rassen. Bij al die rassen is vooral de vacht verschillend. We hebben hier drie foto’s van.

De verzorging van de cavia’s

Binnen in zijn hokje kan een cavia niet zoveel graven, daarom moeten zijn nageltjes af en toe geknipt worden. Daarvoor hebben we een speciaal schaartje. Cavia’s vinden het lekker om zacht geborsteld te worden. Soms doen we ze in bad in een badje met warm water. Dat vinden ze erg lekker.

Wat eten cavia’s

’s Ochtends krijgen ze een bakje gemengd voer. Daar doe ik ook vitamine-druppels bij. Ook krijgen ze iedere dag een flinke pluk hooi. ’s Avonds krijgen ze groenvoer. Dit kan bijvoorbeeld andijvie zijn of sla of peentjes. Je moet de groente en het fruit goed afspoelen. Vaak krijgen ze tussendoor nog een stukje vers fruit of een knabbelbrokje voor hun tanden. Een cavia moet namelijk veel knagen. Anders groeien zijn tanden steeds maar door en kan hij op het laatst niet meer eten en zou hij dood gaan.

Waarin wonen cavia’s?

Cavia’s wonen in een hok. Het hok mag niet te klein zijn. In het hok zit een ruif voor hooi en voor de groente. Hierdoor blijft het eten schoon. Aan het hok hangt een fles met water. Op de bodem van het hok heb ik een dikke laag zaagsel gelegd. Twee keer per week maak ik het hok helemaal goed schoon, zo gaat het niet stinken.  Snuitje woont binnen op mijn slaapkamer maar in de zomer gaat hij af en toe naar buiten in een ren op het gras.

Dit is het einde van mijn spreekbeurt over de cavia. Ik hoop dat jullie het een leuke spreekbeurt vonden en er iets van geleerd hebben.