Spreekbeurt over China

China

Deze spreekbeurt over China werd gemaakt door Liu.

China is na Rusland en Canada het grootste land van de wereld. Het is net zo groot als West-Europa. China ligt in Azië. (Kaart).9 uur vliegen

De hoofdstad van China hete vroeger Peking en nu heet het Beijing .( bedjing)

Over 3 jaar wordt in China de olympische spelen gehouden.

Ze zijn nu al bezig om de hoofdstad te vernieuwen. Alle oude huisjes moeten verdwijnen.

In China spreken ze Chinees. Er zijn in China veel verschillende dialecten. Dialect is dat je de taal iets anders uitspreekt. Zoals bij ons bijvoorbeeld fries en Limburgs.

In China hebben ze geen letters maar tekens. Er zijn meer dan tienduizend tekens. Een teken betekend een woord. ( plaatje)

In China dragen de baby’s geen luiers zoals bij ons in Nederland. Ze hebben een broek met een gat er in.

En daar kunnen ze doorheen plassen of poepen

in China kennen ze geen luier daar hebben dat nog nooit gezien.(broek)

Chinese kinderen gaan vanaf hun tweede jaar tot 7 jaar naar de kleuterschool. Tot aan hun 17e jaar gaan ze naar de lagere school. Daarna begint hun beroepsopleiding.

De chinezen eten heel veel rijst. Vaak 3 keer per dag. Met groente, vlees of vis. Ze eten geen brood en drinken geen melk.

Ze eten niet met mes en vork maar met 2 stokjes.(stokjes)

Ze verbouwen deze rijst zelf op rijstvelden .

Die rijstvelden moeten heel erg nat zijn. (foto)

In China doen ze veel aan sport. In parken zie je ’s morgens vroeg vaak oude en jonge mensen aan gymnastiek doen. Dit heet Tai Chi. Elke beweging heeft een bepaalde betekenis en een eigen naam. Kinderen doen dit ook op school en oudere mensen doen het op hun werk. ( plaatje) In China fietsen de mensen heel veel .China is echt een fietsland. ( foto)

De reuze panda is de meest bedreigde dierensoort. Dat komt omdat er niet zoveel jongen worden geboren.

Een ander probleem is het voedsel wat ze eten. Ze eten bamboe dit is een plant. Deze plant leeft ongeveer 50 tot 60 jaar.

Hij sterft daarna snel af en het duurt een hele tijd voordat er nieuwe bamboe planten zijn. In de tussentijd heeft de panda niks te eten.

Vroeger Kwamen ze in heel China voor,maar nu zijn er nog zo’n duizend reuzenpanda’s over. De reuzenpanda hoort tot de familie van de wasberen. Hij kan anderhalve meter groot worden De panda’s kunnen 120 tot 150 kilo worden. ( plaatje)

De Chinese muur is het grootste bouwwerk ter wereld . Het is 2450 kilometer lang, 16 meter hoog en 5 tot 8 meter breed.

Het is gebouwd om China te beschermen tegen vijanden. De muur loopt over bergen en diepe dalen.

Het Chinese nieuwjaar begin eind januari, begin februari.

Het is het belangrijkste feest voor de Chinezen. Meestal heeft iedereen een aantal dagen vrij,net zoals bij ons met Kerstmis en oud en nieuw.

Er wonen meer dan 1 miljard Chinezen in China. Omdat dit er zoveel zijn mogen de ouders in China maar 1 kind hebben.

In China zijn de jongens belangrijker. Als de jongens trouwen dan komen de meisjes bij de man wonen en zij kunnen dan weer voor de ouders zorgen.

Daarom worden meisjes nogal eens afgestaan.

Soms word het kind afgestaan omdat de ouders te arm zijn dan kunnen de vader en moeder niet voor het kind zorgen, net als bij mij gebeurt is. Vaak word het meisje afgestaan voor adoptie deze kinderen gaan dan naar ouders die wel voor ze kunnen zorgen.