Spreekbeurt over Chips

Chips

Dit werkstuk is gemaakt door Rick Storm

De aardappel

De geschiedenis van chips begint met de aardappel. De Inca’s in Zuid-Amerika aten 2000 jaar geleden al aardappelen. En nadat Amerika ze hadden ontdekt, kon ook de rest van de wereld ze eten.

Aardappelen werden al gauw erg populair en op allerlei manieren bereid. Gekookt, gebakken, gefrituurd, gepureerd en vanaf 1853 ook heel dun gesneden en als chips gegeten

Chips

Hoe chips echt is ontstaan weten we niet helemaal zeker, maar volgens een verhaal was in 1853 een man aan het eten in een restaurant. En hij vond zijn frietjes niet dun genoeg en stuurde zijn bord terug naar de keuken. De kok sneed dunnere frietjes, maar ze waren nog steeds niet dun genoeg. Zo ging dat een paar keer door totdat de kok er genoeg van had en expres een aardappel in hele dunne plakjes sneed, die hij daarna bakte in olie.

Hij dacht de meneer daarmee te pesten, maar de man vond het juist lekker! Zo is de chips waarschijnlijk uitgevonden.

Engeland

In 1920 hoorde de Engelsman Frank Smith voor het eerst van het bestaan van chips. Hij vond het wel een goed idee, en samen met zijn vrouw ging hij chips maken in zijn garage in Londen.
De chips verkocht hij in puntzakken op straat. Hij ontdekte ook dat mensen het lekker vonden om zout over de chips te strooien. Dus verkocht hij ook zout, in een apart zakje.

Nederland

In 1958 had niemand in Nederland nog van chips gehoord. In dat jaar kwam een groep aardappelboeren bij elkaar om iets te verzinnen waardoor ze meer aardappelen konden verkopen. Ze hadden net gehoord dat chips in Engeland een enorm succes waren, dus ging een van hen daar eens een kijkje nemen. Hij ontmoette daar Frank Smith en leerde van hem hoe je het beste chips kon maken.

Eenmaal terug in Nederland, gingen de aardappelboeren chips bakken.

‘s Ochtends werden de chips gebakken en ingepakt, ‘s middags werden ze van de fabriek in vrachtwagens naar de winkels gereden.

Als de vrachtwagens leeg waren, gingen ze weer helemaal terug naar de fabriek voor een nieuwe lading. Vanaf dat moment wist iedereen in Nederland wat chips waren.

Hoe wordt chips nou eigenlijk gemaakt?

1. Ingrediënten

Chips worden gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals aardappelen, plantaardige olie en smaakstoffen. Voor 1 kilo chips zijn ongeveer 4 kilo aardappelen nodig. Hiervoor worden speciale aardappelen gebruikt zodat de chips mooi goudgeel worden

2. Bezorging

De aardappelen worden met een vrachtwagen naar de fabriek gebracht. De bakolie komt in tankwagens en de smaakstoffen in grote papieren zakken.

3. Opslag

De meeste aardappelen worden meteen gebruikt. Zo niet, dan worden ze bewaard in speciale aardappelschuren. In Europa wordt jaarlijks van 2 miljard kilo aardappelen chips gemaakt.

4. Wassen

Als de aardappelen de fabriek ingaan, worden ze eerst goed gewassen.

5. Schillen

Als ze gewassen zijn, worden ze geschild. Dit gebeurd in een grote draaiende trommel. In de binnenkant van deze trommel zit een soort schuurpapier, dat de schil van de aardappelen schuurt. Daarna komen ze op een lopende band terecht en worden ze gecontroleerd. Als ze te klein of te groen zijn, worden ze niet gebruikt.

6. Snijden

Dan worden de aardappelen in hele dunne plakjes gesneden.

De messen in de snijmachine worden elk uur vervangen om ervoor te zorgen dat ze scherp blijven. Voor het snijden van bijvoorbeeld SuperChips worden speciale messen gebruikt. Die zorgen voor de mooie ribbeltjes en de extra dikke plakjes.

7. Nog een keer wassen

Dan worden de aardappelschijfjes nog een keer gewassen om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken als ze gebakken worden.

8. Bakken

Via een lopende band gaan de schijfjes naar een grote oven. Daar worden ze gebakken in olie, en dan gaan ze zo kort mogelijk in de oven op185 graden.

9. Controle

Daarna wordt alle chips gecontroleerd.Er wordt gekeken of ze de goede kleur en dikte hebben, en of ze wel groot genoeg zijn.

Chips die niet goed zijn worden niet gebruikt.

10. Smaak

Dan gaan de chips door een grote trommel waar ze bestrooid worden met een beetje zout of andere smaken. Voor de smaakstoffen worden echte kruiden gebruikt. De smaakstof van paprika chips komt van echte paprika.

11. Verpakken

Dan moet de chips nog in de zakken. Vanaf de lopende band vallen de chips eerst in bakjes. Zo worden de chips verdeeld in gelijke porties.

12. Verder…..

Als de zakken in de winkel liggen, kun je ze kopen en opeten!

CHIPS

CHIPS

CHIPS

CHIPS