Werkstuk over Chocolade

Chocolade

Werkstuk over Chocolade

Chocolade

Ik houd mijn werkstuk over chocolade omdat ik het lekker vind, en ik wil er wel meer van weten.

Dit zijn de hoofdstukken:

  1. De geschiedenis
  2. Hoe wordt het gemaakt?
  3. De soorten chocola
  4. Waaraan moet chocola voldoen?

Geschiedenis van Chocolade

De eerste kennismaking van de westerse wereld met cacao was in 1521 toen Herman Cortez in Mexico aankwam. Hij werd door binnengehaald als een grote held door de Azteken. Ze boden grote hoeveelheden cacaobonen aan die zij als gebruikten om te betalen. In het begin wilde de Spaanse Cortez geen cacaobonen, maar nam toch het recept voor een cacaodrank mee naar Spanje. De Azteken noemden het drankje chocolat. Het recept van de chocolat werd daar meer dan 100 jaar geheim gehouden. Pas in 1825 legde de Nederlander van Houten de basis voor het maken van cacaopoeder, cacaoboter en chocolade. Van Houten ontdekte een manier om de cacaoboter uit de cacaobonen te persen. Ook ontdekte hij het alkaliseren, een manier om de zuren in de cacao minder zuur te maken, waardoor de smaak en kleur van cacaopoeder beter werden.

Hoe wordt Chocolade gemaakt

Chocola is bij een temperatuur boven 45°C vloeibaar spul. Dat komt omdat de cacaoboter is gesmolten. Als het vloeibaar is kan chocola in vormen worden gegoten of gespoten.
In de fabriek wordt er in een grote ketel bij de cacaomassa extra cacaoboter en suiker gedaan. Zo krijg je pure chocolade. Als je er witte melkpoeder bij doet krijg je melkchocola. Witte chocolade wordt gemaakt met cacaoboter, suiker, vanille en melkpoeder. Alle ingrediënten worden gekneed en met de wals fijngemalen. Zo fijn dat je de korreltjes niet meer kunt zien. Daarna wordt deze brij nog een keer geroerd en warm gemaakt. Nu smaakt de chocolade pas echt lekker. De vloeibare chocolade wordt in grote opslagtanks bewaard. De vloeibare chocolade wordt in een machine lang geschommeld en gewreven. Zo wordt de smaak van de chocola lekkerder.

Na het schommelen en wrijven gaat de chocolade in temperketels. Hier wordt de chocolade tijdens het roeren gekoeld, maar het blijft wel vloeibaar. Chocolade die voor repen is, wordt hierna in gietmachines gedaan. Daarna wordt de massa in de vormen gegoten.

Daarna komt de dribbelbaan. Op de baan gaan de vormen hard op en neer, zodat de luchtbelletjes in de chocolademassa weggaan en de massa goed in zijn vorm zakt. Dan komt het koelen van de chocolade. Tijdens deze fase wordt de chocolade hard en krimpt het een beetje. Dan worden ze uit de vorm getikt en verpakt. Daarna komt de chocolade in de winkels te liggen en kunnen wij ze eten.

Wat voor soorten chocolade zijn er?

Er zijn 3 verschillende soorten chocola melk, puur en wit deze worden vaak gemengd met iets anders zoals noten. Bij melkchocolade wordt extra suiker toegevoegd voor een lekkere smaak. Om pure chocola te krijgen wordt er bij het cacaopoeder extra veel suiker en chocoladeboter toegevoegd. Witte chocola heeft geen cacaopoeder in zich. Het wordt gemaakt met cacaoboter, melk, vanille-extracten en suiker. In veel dingen zit chocola zoals hagelslag, bonbons, en chocolade-ijs.

Waaraan moet chocolade voldoen?

In Nederland wordt de samenstelling van chocola streng gecontroleerd. Elke chocolasoort heeft eigen eisen waaraan het moet voldoen. In pure chocolade moet minstens 35% cacaobestanddelen zijn, en daarvan moet minimaal 18% cacaoboter zijn. In melkchocolade moet minimaal 25% cacaobestanddelen zijn, waarvan minimaal 14% melkbestanddelen. En in witte chocolade minstens 20%, waarvan minimaal 14% melkbestanddelen.