Hoe is het begonnen:
Ongeveer 40 jaar geleden was er in Amerika een meneer die voor dokter leerde.
Hij maakte veel grapjes met de zieke mensen en dat was eigenlijk heel anders dan de andere dokters deden. Maar iedereen ontdekte dat een zieke mevrouw, meneer of kind sneller beter werd, als die wat meer plezier had. En niet alleen het gevoel had een zieke te zijn. Maar dat de dokter de patiënt niet langer zag als meneer gebroken been of mevrouw blinde darm, maar als een gewoon mens met een ziekte.
Toen kwam er in 1985 een clown uit een circus vaak in een ziekenhuis in New York. Omdat zijn broer daar lag. Hij ging allerlei grapjes maken, vooral bij de kinderen.
Toen vroeg de baas van het ziekenhuis of hij niet wilde komen werken als clown in het ziekenhuis. En zo was er de eerste cliniclown ontstaan en hij heet: Michael Christensen.
In 1992 zijn de cliniclowns in nederland begonnen.
De bedoeling van de cliniclowns:
De cliniclowns proberen te zorgen dat kinderen die het moeilijk hebben omdat ze erg ziek zijn, even aan leuke dingen mogen denken. En even niet te hoeven denken aan wat ze hebben. Omdat ze bijvoorbeeld vast in hun bed liggen omdat ze aan allerlei slangetjes vastzitten, kunnen ze niet lekker gaan spelen. Dan is het fijn als er een clown komt en je aan het lachen maakt. De cliniclowns proberen aan alle kinderen aandacht te geven. Ook als er meer kinderen op 1 kamer liggen. Ook vaders en moeders of broertjes of zusjes mogen meegenieten als ze op dat moment op visite zijn. De cliniclowns willen dat het zieke kind de baas is als de clowns er zijn.
De cliniclowns:
Er zijn op dit moment 56 cliniclowns in heel nederland dat zijn er niet zo heel veel als je bedenkt hoeveel ziekenhuizen er in ons land zijn. Om een cliniclown te worden moeten ze wel eerst een speciale school / opleiding volgen om clown te kunnen worden. Ook zijn ze vaak verpleger / verpleegster geweest of ze hebben al eerder met kinderen gewerkt. Bijvoorbeeld, ze zijn juf of meester geweest of een begeleider in een kindertehuis of dagverblijf.
Ze hebben geleerd om bij ieder kind aparte grapjes te maken die bij het kind past. Niet iedereen houdt van de zelfde grapjes. Bij heel ernstig zieke kinderen maken ze weer hele andere grapjes dan bijvoorbeeld bij een kind met een gebroken been.
Cliniclowns werken niet in een theater.
Waar werken de cliniclowns:
In het begin dat er in Nederland cliniclowns waren, werkten ze alleen bij kinderen die heel erg ziek waren en waarvan de meesten niet meer beter konden worden. Nu werken ze bij alle kinderen die in een ziekenhuis liggen, maakt niet uit wat je hebt of hoelang je er moet liggen.
Alle kinderen willen toch graag lachen?
Ze werken nu al in 100 ziekenhuizen in Nederland.
Ook komen de cliniclowns bij andere instellingen waar kinderen zijn om beter te worden of aan te sterken.
Ze gaan soms ook naar instellingen voor verstandelijk / lichamelijk gehandicapten.
Ze zijn nu ook aan het uitproberen hoe het is om bij ernstig zieke kinderen te komen die thuis zijn. Ook voor hun is het erg belangrijk af en toe even te vergeten hoe ziek ze zijn. Dat uitproberen heet een “proefproject”, en ze proberen uit welke manier het beste is om bij kinderen thuis op bezoek te komen.
Het is niet toegestaan om naar een ziekenhuis te gaan om de cliniclowns te bewonderen, ook nemen ze geen geld aan voor de stichting. Ze nemen alleen iets van de kinderen aan die ziek zijn, bijvoorbeeld een tekening of knutselwerkje.
Rode neuzen:
De cliniclowns zijn ook vaak te herkennen aan de rode ronde clowns neus. Die is bekend geworden omdat ongeveer 10 jaar geleden heel veel mensen rode neuzen gingen verkopen, om geld te verzamelen voor de cliniclowns. Dat heeft veel geld opgeleverd.
Cliniclowns uitnodigen:
Een cliniclown uitnodigen kan niet. Ze werken alleen bij zieke kinderen en willen daar hun tijd aan besteden. Als mensen graag iets willen weten over de cliniclowns dan kan dat via (zoals ik doe) een spreekbeurt, kijken op internet of een “ambassadeur”uitnodigen. Dat is iemand die je kunt vragen om te komen en gaat dan van alles vertellen. Ook probeert een “ambassadeur”geld in te zamelen voor de cliniclowns.
Mensen mogen wel allerlei actie’s organiseren om geld in te zamelen. Maar ook dan komt er geen cliniclown. Als mensen iets willen organiseren kunnen ze kontakt opnemen met de stichting de cliniclowns. Er zijn dan wel allerlei afspraken en regels waar mensen zich aan moeten houden. Ze mogen bijvoorbeeld wel een gewone clown uitnodigen, maar moeten ze er bij zeggen dat dat niet een echte cliniclown is. En willen ze een foto in de krant dan moeten ze er bij laten zetten dat het geen echte cliniclown is.
Cliniclowns vierden feest:
De cliniclowns vierden afgelopen november feest omdat ze 11 jaar werden. Dat betekent dat ze nu elf jaar werken in Nederland. Op 4 november begon een minister samen met kinderen in een ziekenhuis in Den Haag om een grote taart aan te snijden. Er waren in het hele land aktiviteiten georganiseerd om dit feest te vieren en om natuurlijk veel geld in te zamelen.
Ook gingen er bij 11 hele zieke kinderen die thuis zijn, als verrassing clowns op visite. Met natuurlijk een kadootje. Een strandtas die ook een strandhanddoek is.
Er was een speciale aflevering bij Z@ppelin. Bij heel veel winkels hingen posters. Op vuilniswagens hingen grote posters. Er waren allerlei aktiviteiten op verschillende basisscholen in Nederland. Drie scholen uit Nederland wonnen een prijs, een dag naar de Efteling. Hier was ook een school uit Amersfoort bij: de Windroos.
Er zijn ook veel bekende Nederlanders die meewerken voor de Cliniclowns om bij grote actie’s te helpen. Bijvoorbeeld Karin uit Big Brother, de voetballers Frank en Ronald de Boer zijn actief voor de Cliniclowns.
Er zijn ook spullen te koop waarvan altijd een beetje van het geld wat je ervoor betaald naar de cliniclowns gaat. Bij Blokker kon je 3 soorten bekers kopen, ergens anders kaarten, er zijn ook speciale munten gemaakt.
Je kunt ook bijvoorbeeld samen als school een actie opzetten om geld in te zamelen voor de cliniclowns.
Er zijn heel veel manieren, bijvoorbeeld lege flessen inzamelen, sponsorloop, koekjes bakken en verkopen,lege inktpatronen van de printers verzamelen, bij de avond 4 daagse geen snoep of bloemen vragen bij de intocht maar geld voor de cliniclowns. Zo zijn er nog heel veel dingen te bedenken.
Heel veel informatie staat ook op www.cliniclowns.nl
Ook is er op de site een leuke pagina voor kinderen en je kunt ook kaarten versturen via internet.
Waarom de spreekbeurt over cliniclowns:
Ik heb mijn spreekbeurt over de cliniclowns gedaan omdat ik ze zelf ook 2 keer gezien heb en dat vond ik heel erg leuk. Maar de eerste keer konden ze niet bij mij binnen komen, want ik had misshien een besmettelijke ziekte en het zou niet zo leuk zijn als de cliniclowns dat ook zouden krijgen. Dus gingen ze grappen maken achter het glas van de deur. Ze zaten de hele tijd met een doek grappen te maken.
Zijn er nog vragen?
Beker verloten bij de vraag:
Wie was de eerste cliniclown?
Kleurplaten uit delen
Gemaakt door: Irene van Steenis
Datum: 19 februari 2004
Groep: groep 6
Leeftijd: 6 jaar