Werkstuk Aardrijkskunde Colombia: dweilen met de kraan open
Hoofdvraag: Waarom blijven boeren in Colombia ondanks de tegenwerking die ze krijgen toch cocaplanten verbouwen?
Gemaakt door Floris Kempen & Maarten Goedmakers
Klas A3B
Inhoudsopgave
Titelpagina Pagina 1
Inhoudsopgave Pagina 2
Deelvragen Algemeen Pagina 3 & 4
Deelvragen Nationaal Pagina 4 & 5
Deelvragen Internationaal Pagina 6 & 7
Bronnenregister Pagina 7
Algemene vragen:
Welke producten worden uit de cocaplant gemaakt?
De bladeren van de cocaplant worden al duizenden jaren door de bewoners van het anders gebruikt. Het zou goed zijn voor de stoelgang en het kan worden gebruikt tegen hoogteziekte, vermoeidheid en stress. In Europa wordt het gebruik van coca pas in de zestiende eeuw in Europa geïntroduceerd. De Spaanse veroveraars namen de gedrogeerde bladeren van de cocaplant mee uit landen als Peru, Colombia en Bolivia. In de tweede helft van de 19e eeuw lukte het Albert Niemann het werkzame bestanddeel uit de cocaplant te halen.
De cocaïne werd vervolgens over de hele wereld verkocht. Coca-Cola is de bekendste cocaïne houdende product dat op de markt werd gezet. In 1886 werd het drankje geïntroduceerd als een waardevolle hersen tonic en medicijnen tegen duizelingen en algehele malaise.
Een flesje Coca-Cola bevatte 60 milligram cocaïne, ongeveer de helft wat een gemiddelde verslaafde op een avond wegsnuift. Nog steeds bevat de drank een extract van de cocaplant, maar sinds 1903 zit er geen cocaïne meer in.
Waarom is het niet juist dat de cocaplant alleen maar een negatief imago heeft?
De cocaplant heeft alleen maar een negatief imago omdat je er alleen maar slechte dingen over hoort omdat: Als je denkt aan de cocaplant denk je aan cocaïne en drugs, iedereen denkt dat cocaïne slecht is. Maar de cocaplant word ook voor goede dingen gebruikt duizenden jaren geleden al als een soort medicijn en het is ook bewezen dat het genezende krachten heeft. Maar de cocaplant heeft ook hele slechte dingen veroorzaakt. De oorlog in Colombia is een van de oorzaken de regering heeft oorlog met Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombiaen (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) zij betalen alle wapens van drugsgeld. Een andere oorzaak van de coca plant is miljoenen verslaafden over de hele wereld en dat er heel veel andere planten en dieren dood gaan door het besproei.
Waarom krijgen de coca boeren bescherming en van wie?
De cocaboeren krijgen bescherming van FARC maar de FARC beschermen de cocaboeren niet omdat zij het zelf willen maar voor geld. De FARC beschermen ook hun eigen coca boeren omdat met drugsgeld de oorlog voor een groot deel word gefinancierd. Bron 1: ‘Onze gewapende strijd tegen de Colombiaanse onderdrukkers, zowel politiek als militair, is niet zonder kosten. We financieren ons materiaal door het kidnappen van buitenlanders, die hier niets te zoeken hebben, en door het verlenen van bescherming aan de cocaboeren’.
Nationale vragen:
Welke natuurlijke omstandigheden maken het verbouwen van de cocaplant mogelijk?
Het tropisch regenwoud maakt alles mogelijk de bescherming voor de boeren, zelf dat ze niet gezien worden vanuit de lucht en dat ze moeilijk bereikbaar zijn omdat ze midden in het regenwoud zitten. En dat de cocaplanten onder bomen over struiken kunnen gezet worden zodat ze niet gezien worden door de satellieten. En het tropisch regenwoud heeft de beste omstandigheden voor de plant zelf omdat hij daar het beste zal groeien door het klimaat en de voedzame grond.
Welke economische verklaringen zijn er voor de verbouwing van de cocaplant?
Er komen steeds meer cocaboeren bij omdat de koffie prijzen dramatisch gedaald zijn. Sinds de zomer van 1999 is de prijs van koffie bijna onophoudelijk gedaald. Voor 1ton koffie word nu nog maar 448 terwijl er 2 jaar geleden nog gewoon 1300 voor werd betaalt.
Welke politieke verklaringen zijn er voor de verbouwing van de cocaplant?
Colombia heeft oorlog met de FARC en daarvoor heeft FARC veel geld nodig om alles te kunnen financieren. FARC heeft daarom sommige boeren gedwongen om cocaplanten te verbouwen.
Op welke manier beïnvloedt de verbouw van coca de samenleving?
Drugsteelt levert op korte termijn veel geld en voordelen op. De teelt van coca, papavers of cannabis schept arbeidsplaatsen in afgelegen plattelands gebieden.
Ook in drugslaboratoria en hun toeleverbedrijven kunnen ongeschoolde werknemers aan de slag. En ook in smokkel en distributienetwerken bieden veel banen. Het drugsgeld sijpelt door in de legale economie zodat die ook beter gaat draaien.
Hoe bestrijdt men het verbouwen van de cocaplant?
Het verbouwen van cocaplanten word vooral bestreden met besproeiingen.
Maar zo gemakkelijk is dat niet eerst moeten ze met satelliet uitzoeken waar de cocaplanten zijn. En dan moeten ze het gaan besproeien met een klein snel vliegtuigje vol met chemicaliën die de cocaplanten snel dood maken en het maken van de cocaïne moeilijk maakt. Het vliegtuig word ook nog beschermd door 2 helikopters met commando troepen erin. Die snel moeten kunnen ingrijpen als ze worden beschoten.
Waar is de grootste concentratie cocaplanten en waarom?
De grootste concentratie cocaplanten is in Colombia omdat daar de staat bijna geen controle heeft op sommige gebieden omdat de FARC daar overheerst. Het is daar zo erg dat als je daar komt als buitenlander, een rijk iemand of als ambtenaar(politie militair) dat je meteen dood gemaakt word of ontvoerd. Maar in Colombia is er ook veel beschutting voor de planten en de boeren zelf door het regenwoud en daarom is er ook een goed klimaat voor de planten.
Internationale vragen:
Door welke international economische ontwikkeling blijft de cocateelt belangrijk?
Omdat de cocateelt heel veel geld oplevert en het heeft genezende krachten bezit.
En heel veel mensen over de hele wereld verdienen hun geld ermee door het te telen, door het te smokkelen of door het te dealen.
Waarom bemoeien de VS en Nederland zich met het tegengaan van het verbouwen van de cocaplant?
Omdat ze geen cocaïne meer op de markt willen omdat verslaving een veel te groot probleem is in dit land dat mensen hun geld en hun leven verspillen aan het gebruiken van cocaïne.
En ze willen Colombia helpen weer een controle te krijgen op de gebieden waar FARC de leiding heeft. Want als ze geen cocaïne kunnen verbouwen hebben ze geen inkomsten meer en dan kunnen ze alle duren wapens en anderen dingen meer kopen.
Waardoor word de cocaïne het meest vervoerd?
De smokkel wordt op twee manieren uitgevoerd. In de eerste plaats wordt de cocaïne rechtstreeks met (container)schepen naar de havens in Europa vervoerd. De cocaïne bevindt zich in containers die in de haven worden geladen op eigen of andere schepen. De tweede manier van smokkel van cocaïne gaat via (kleine) vliegtuigjes naar de Bahama’s om vervolgens in kleinere hoeveelheden per bootje of per vliegtuig naar de USA te worden vervoerd. Tussenstops voor de vliegtuigen worden ook gemaakt in Suriname en de Nederlandse Antillen. Vandaar wordt de cocaïne in grote hoeveelheden (100 kilo of meer) ofwel in containers per boot naar de Nederlandse havens gesmokkeld. Omdat de diverse opsporingsinstanties in Europa tegenwoordig schepen uit Colombia strenger controleren, maken de Colombiaanse kartels steeds vaker gebruik van ingewikkelde routes via andere landen of van schepen onder andere vlag om de cocaïne naar Spanje of Nederland te brengen. De Rotterdamse haven (en Schiphol) is voor de kartels een belangrijke haven voor de aanvoer van cocaïne naar Europa. Spanje wordt tegenwoordig steeds vaker benut als aanvoergebied voor cocaïne. Marbella is uitgegroeid tot een internationale ontmoetingsplaats voor internationale drugshandelaren.
Waarom blijven de boeren in Colombia ondanks de tegenwerking die ze krijgen toch cocaplanten verbouwen?
De cocaboeren blijven de cocaplanten verbouwen om dat het zo goed verdient Zo kost een kilo cocaïne 30.000 tot 34.000 Euro. Een gebruiker betaalt 50 tot 55 euro per gram. Ook omdat koffie kosten zo dramatisch waren gedaald dat 1 ton koffie 900 euro goedkoper was. Maar sommige boeren worden ook gedwongen om cocaplanten te verbouwen. In de zuidelijke provincie Putumayo, waar de FARC tot kort alleen heerser was, staat de illegale cocaplanten gewoon in het zicht langs de weg. Sommige boeren hebben hun land moeten opgeven omdat FARC daar cocaplanten wou verbouwen.
Bronnenregister
Bronnen uit de atlaskaarten:
168 C Bodemgebruik
168 E Uitvoerproducten
169 E Groei BNP 1965-1996
169 F Inkomensongelijkheid per inwoner
169 G Verandering inkomensongelijkheid per inwoner
Bronnen uit het lesboek:
Paragraaf 12, tekst bladzijdes 68-71
Paragraaf 12, bronnen 1 t/m 19
Bronnen Internet:
Wikipedia: – Farc
- Colombia
- Cocaplant
- Cocaïne
Werkstuk gemaakt door Maarten Goedmakers en Floris Kempen.
Wij vragen u hierbij, om dit werkstuk niet te gebruiken of niet letterlijk over te nemen als u op het Sint Vitus College zit in Bussum zit, vanwege Fraude gevallen alvast Bedankt.