Spreekbeurt over de atoombom op Nagasaki en Hiroshima

Hiroshima

Spreekbeurt Atoombom op Nagasaki en Hiroshima

Beste allemaal,

Mijn spreekbeurt gaat over de atoombom van Nagasaki. In de tweede wereldoorlog (1940-1945) was er ook oorlog in Japan. In 1945 gaven de Duitsers zich over maar de Japanners nog niet. Op 6 augustus 1945 gooiden de Amerikanen de atoombom Little Boy uit een vliegtuig op Hiroshima en op 9 augustus 1945 de tweede atoombom op Nagasaki. Het vliegtuig waarmee de bom werd gegooid heette Enola Gray. Op 15 augustus 1945 gaven de Japanners zich over.

Wat is een atoombom?

Een atoombom is geen gewone bom maar een bom waarbij een radio-actieve stof zoals Plutonium tot ontploffing wordt gebracht. Een radio actieve stof is heel gevaarlijk omdat er bij ontploffing heel veel schade is aan mensen en dieren en natuur.

Door de atoombom in Hiroshima en Nagasaki stierven er wel honderdduizend mensen en ook nog wel honderdvijftigduizend mensen aan de gevolgen van de atoombom zoals brandwonden en stralingsziekte.

Ook kwamen er in de jaren na de atoombom veel gevallen van kanker en miskramen voor.

Elk jaar wordt in Japan een herdenking gehouden op 9 augustus in Hiroshima en in Nagasaki om de slachtoffers van deze atoombom te herdenken. Ook is er na de tweede wereldoorlog in 1955 begonnen met het aanleggen van een park. in Nagasaki : Het Park van de Vrede. In dat park staat Het Standbeeld voor de Vrede.

De bom op Nagasaki heeft heel veel levens verwoest maar niet alleen levens, ook aan de natuur is heel veel schade. De bom zorgde ervoor dat alle mensen die tot een kilometer bij de bom waren dood waren. Ook kwamen er door de bom hele harde winden voor tot wel 1000 kilometer per uur.

Gelukkig zijn er ook nog overlevenden van de ramp. Meer dan tweehonderdduizend mensen. De mensen die nog in leven zijn na de atoomaanvallen in Nagasaki en Hiroshima worden “Hibakusha” genoemd.

Ook nu zijn er veel mensen ziek geworden na de ontploffing van de kerncentrale in Fukushima. Hierbij kwamen ook readio-actieve stoffen vrij.

Veel mensen vinden ook dat je moet stoppen met het bouwen van kerncentrales en in Duitsland zijn er al een paar kerncentrales gesloten. In Nederland hebben we twee kerncentrales maar die zijn nog niet gesloten.