Wij gaan onze spreekbeurt houden over:
De euro
- Het ontstaan van de euro.
- De landen die meedoen.
- De landen die niet meedoen.
- De belangrijke momenten op weg naar de euro.
- Hoe de munten eruit zien.
- Welke biljetten zijn er.
- De gevolgen van de euro.
- Welke landen komen erbij.
€
Van Nick en Thomas.
Het ontstaan van de Euro.
Na de tweede wereld oorlog besloten de landen die hierbij betrokken waren elkaar te helpen met het herstellen van de steden, bedrijven en de economie. Dit ging moeilijk omdat elk land een andere munt heeft. Dus besloten deze landen politiek en economisch samen te gaan werken. Dit zou de kans op oorlogen verminderen en de mensen kunnen het hierdoor beter krijgen en rijker worden. Deze groep landen werd de EEG (Europese Economische Gemeenschap) genoemd. Nu noemt men dit de EU (Europese Unie). Eén muntsoort voor de Europese unie maken was hiervan een onderdeel. Dat dit niet gelijk lukte weten jullie het gebeurde pas op 01-01-02. Alles was al weer opgebouwd maar het is wel handig als je bijvoorbeeld op vakantie gaat naar een ander land want dan hoef je niet steeds geld te wisselen. Het geld niet voor heel Europa bijv. voor Zwitserland en Engeland want die hebben nog geen euro.
De landen die meedoen.
De landen die meedoen kan je heel makkelijk onthouden aan een ezelsbruggetje die gaat zo:
D = Duitsland
I = Ierland
N =Nederland
G =Griekenland
F =Finland
L =Luxemburg
O =Oostenrijk
F =Frankrijk
B=België
I= Italië
P=Portugal
S=Spanje
Wel rare woorden maar wel makkelijk om de landen te onthouden Griekenland word soms wel
eens vergeten. Dat komt doordat ze heel laat besloten om de Euro in te voeren.
De landen die niet meedoen.
Zweden, Noorwegen, Denemarken en Groot-Brittannië dat zijn de vier landen die nu niet meedoen en later heel misschien wel mee gaan doen. In Denemarken is zelfs gestemd over deelname aan de euro. De premier van Denemarken wou het zelf wel maar het volk heeft gekozen om niet mee te doen. Wij weten nog steeds niet zeker of ze de Euro ooit zullen nemen.
De belangrijke momenten op weg naar de Euro.
Om het omwisselen van de Euro te leiden en om de waarde van de Euro in de gaten te houden is de Europese Centrale Bank opgericht. De Nederlander Wim Duisenberg is hier de baas en het kantoor staat in Duitsland in Frankfurt. In mei 1998 is de waarde van de Euro in Brussel bepaald. Een van de belangrijkste momenten om de euro in te voeren was de omschakeling van de aandelenbeurs van gulden naar de Euro. Dit gebeurde op 1 januari 1999. Alle aandelen leken ineens veel goedkoper, maar dit was niet zo. Ook in januari 1999 kan je de bank vragen Euro’s over te maken naar bijvoorbeeld je spaarrekening. Per 1 januari 2002 werden al het briefpapier en munten van ieder land die meedoen omgewisseld voor de Euro. Per 1 juli 2002 is de gulden niet meer geldig als betaalmiddel
Hoe zien de munten eruit.
De munten zijn aan één kant allemaal het zelfde. Dat noemen we de gemeenschappelijke kant. Hierop staan alle landen van de EU. Maar op de andere kant heeft elk land wat anders. Dat noemen we de nationale kant er zijn acht euro munten:
- 1 eurocent
- 2 eurocent De euro heeft ook een eigen teken €
- 5 eurocent
- 10 eurocent
- 20 eurocent
- 50 eurocent
- 1 euro
- 2 euro
De biljetten die er zijn:
De biljetten zijn in elk land die de euro heeft het zelfde. Ze hebben allemaal verschillende groottes en de biljetten hebben allemaal verschillende watermerken en afbeeldingen.
-5 -20 -100 -500
-10 -50 -200
De gevolgen van de Euro
De waarde van de euro is 2,20371gulden(2,20). Als gevolg hiervan leek het net of je een stuk armer werd omdat bv. F110, spaargeld opeens 50 euro werd omdat alles gedeeld werd door 2,20371. Ook was het net of je minder zakgeld kreeg.
Prijzen van goederen zijn nu makkelijker te verglijken bv. een kop koffie in Nederland kost 0,80 eurocent en in België 1,25 euro Ook kun je veel makkelijker betalen als je naar het buitenland gaat! Je hoeft niet meer voor alle landen apart geld te wisselen. Voor de handel over de grenzen is dit een stuk makkelijker. Denk maar aan de vrachtwagenchauffeur die anders misschien wel met Duitse Marken, Franse Francs en Italiaanse Lires op zak moest lopen. Ook voor vakantiegangers is dit beter. Dit is goedkoper omdat je niet meer naar de bank hoeft om te wisselen. Voor alle mensen moest nieuw geld worden gemaakt. Dat zijn heel wat munten en biljetten. Ook moesten alle boodschappenkarretjes,automaten,schoolboeken,kassa’s en alle prijskaartjes aangepast worden aan het euro teken.Een dieptepunt waren de aanslagen op 11 september op het World Trade Center en op het Pentagon dit was één van de redenen dat het nu slechter gaat met economie en in het begin met de Euro. Veel mensen zijn ontevreden. Dit komt omdat de consument merkt dat alles duurder geworden is. Veel mensen rekenen nog steeds van de euro naar de gulden en vinden dan dat veel boodschappen duurder geworden zijn.
Met de koers van de Euro gaat het de laatste tijd weer beter en de Euro is momenteel meer waard dan de Amerikaanse dollar.
Welke landen komen erbij?
Dit zijn:
- Estland
- Cyprus
- Hongarije 2004
- Bulgarije 2004
- Turkije 2008
- Litouwen
- Letland
- Polen
- Slowakije
- Slovenië
- Malta
- Roemenië
- Tsjechië
- Engeland