Spreekbeurt over de Mexicaanse griep

Mexicaanse griep

Sinds maart 2009 hoor je er van alles over in het nieuws: de Mexicaanse griep. Dat is een nieuw soort griepvirus dat nu heerst. Het is ontstaan in Mexico en verspreidt zich van mens op mens. Hoeveel mensen er wereldwijd precies met de griep besmet zijn is niet bekend. Er zijn medicijnen tegen de griep en je kan er van genezen. Ook kun je er tegen ingeënt worden.

In Nederland zijn genoeg medicijnen tegen de Mexicaanse griep. Mensen die met de griep besmet zijn kunnen dus meteen behandeld worden. Ook kun je ingeënt worden met een vaccin, waardoor je niet meer besmet kan raken met de Mexicaanse griep. Daarvan heeft Nederland er al 34 miljoen besteld. Met het inenten zijn ze inmiddels begonnen. Mensen die veel risico lopen kunnen nu al een prik krijgen, zoals baby’s en zwangere vrouwen.Over de hele wereld houden deskundigen de griep goed in de gaten, omdat ze niet willen dat het virus zich verder verspreidt. Maar wat is die griep nu eigenlijk en hoe gevaarlijk is het? De griep lijkt heel veel op een gewone griep. Je moet hoesten, hebt koorts en je hele lichaam doet zeer. Het is het beste gewoon in bed uit te zieken tot dat je weer helemaal beter bent. Zo heb je ook de minste kans om iemand anders te besmetten. Meestal is het niet nodig om medicijnen te krijgen omdat de Mexicaanse griep voor gezonde mensen meestal niet erger is dan een gewone griep. Als je toch heel erg ziek wordt dan moet je natuurlijk altijd contact opnemen met je huisarts. Ze hebben het liefste dat de Mexicaanse griep patiënten niet naar de dokterspraktijk toekomen want dan kunnen ze daar weer andere mensen besmetten. Voor mensen die verzwakt zijn door een andere ziekte, baby’s en ouderen kan de Mexicaanse griep wel gevaarlijk zijn.

Net als bij de gewone griep, krijgen heel veel mensen deze griep in het najaar. Het zijn vooral volwassenen, maar ook kinderen hebben de griep. De meesten zijn inmiddels alweer beter. In Nederland zijn meer dan tien mensen aan de Mexicaanse griep overleden. Maar volgens deskundigen hoef je je geen grote zorgen te maken omdat de kans dat je aan de griep overlijdt heel klein is.

In Nederland wordt inmiddels veel gedaan om snelle verspreiding van het virus te voorkomen. Op verschillende scholen in Nederland worden maatregelen genomen tegen de griep en is er les over geweest.

Niet iedereen is voor het inenten tegen de Mexicaanse griep. Er zijn veel mensen die vinden dat de risico’s van de inenting niet goed onderzocht zijn omdat er nog zo weinig over bekend is. Volgens de deskundigen zijn er weinig risico’s en kun je beter de risico’s van de inenting hebben dan de Mexicaanse griep zelf.

ik hoop dat jullie nu meer weten over de Mexicaanse griep en dat we het hier op school niet krijgen.

Zijn er nog vragen?