Spreekbeurt over de Neus

Neus

De neus

Deze spreekbeurt werd gemaakt door Kim.

De neus algemeen

Ruiken doe je met je neus, dat is wel bekend. Maar hoe ruikt je neus? Dat is een grote vraag!

Boven in je neus zit je reukorgaan, ook wel je reukepitheel genoemd. Op dat reukorgaan zit een laag slijm (geen snot) met daar onder je zintuigcellen. Als de lucht door de neus ingeademd wordt moet die lucht eerst helemaal door al dat slijm heen en komt dan pas bij die zintuigcellen waar de stofjes uit de lucht tegen die cellen plakken. Daarna wordt bekeken wat voor een geur het is en zenden de zenuwen die met de cellen verbonden zijn dat naar je hersenen. Die reageren op die geur

Is het je wel eens opgevallen dat je neus zich kan aanpassen? Als je bijvoorbeeld een kamer binnen loopt met geurende bloemen ruik je dat meteen, maar al na een paar minuutjes ruik je dat niet meer, omdat je neus aan die geur is gewend.

Je neus kan wel miljoenen dingen ruiken maar er zijn maar duizenden geuren op de aarde.

Wist je dat je neus een heleboel herinneringen heeft, je herkent de geur direct als je hem al eens eerder hebt geroken!

Neus tussenschot

Het neustussenschot (septum nasalis) is belangrijk voor steun aan de neus. Als je schot scheef staat kan het gebeuren dat je blijvende verstoppingen of moeilijkere ademhalingen krijgt. Daarom wordt vaak het neustussenschot door een KNO-arts rechtgezet als je klachten hebt. Dit gebeurt meestal tijdens een operatie onder narcose. Boksers denken dat het makkelijker is om het tussenschot weg te laten halen, omdat het een probleem is bij boksen. Maar dit is niet zo. Sterker nog: als je het tussenschot verwijderd zal de neus inzakken, je ademhaling is dan moeilijker en ook met sporten gaat het moeilijker.

Wist je datjes…

Wist je dat…..

Je reukorgaan supergevoelig is! Het is zelfs 10.000 keer gevoeliger als je smaakzintuig. Dat is natuurlijk wel leuk als er iets lekkers te ruiken is, maar er bestaan natuurlijk ook vieze geuren en dan is het wel wat minder.

Wist je dat…..

Bij het eten en drinken de neus en de mond, dus het reuk- en de smaakorgaan vaak samen werken. Als je een verstopte neus hebt, dan smaakt het eten veel minder, omdat de reuk is uitgeschakeld.

Wist je dat…..

Baby’s de geuren van hun moeders herkennen. Dat is heel belangrijk, want het is het eerste contact van een baby met de buitenwereld. Zo weet de baby gelijk wie zijn moeder is.

Wist je dat…..

Dat bij dieren ook zo het geval is. Jonge dieren herkennen hun moeder ook aan hun geur.

Dit was mijn spreekbeurt.

Zijn er nog vragen?