Spreekbeurt over de oude Inka stad Machu Picchu

Machu Picchu

Spreekbeurt over de oude Inka stad Machu Picchu

Mijn spreekbeurt gaat over de oude inka stad Machu Picchu.

In het Andes gebergte in Peru werd in 1911 de oude Inka stad Machu Picchu ontdekt. De stad werd ontdekt door de Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham. Hij maakte een tocht door het Andes gebergte en vond tijdens zijn tocht overblijfselen van de oude Inka cultuur. Hij noemde zijn ontdekking Machu Picchu wat in de oude indianen taal “Oude Top” betekent. De stad was al eerder ontdekt door de Duitser Augusto Berns in het jaar 1867 maar deze heeft de stad alleen maar geplunderd en er niet voor gezorgd dat de stad bekend werd.

Geschiedenis

Machu Picchu is waarschijnlijk vanaf het jaar 1440 gebouwd door de oude Inka’s. Men denk dat de stad een buitenverblijf was voor de oude Inka koningen. Men ontdekte dat de stad op een geheime plaats was gebouwd om verborgen te blijven voor de Conquistadores, de Spaanse veroveraars. Later werd er door archeologen meer onderzoek gedaan. Daarbij bleken onder allerlei planten de tempel en het paleis verstopt te zijn. Deze waren helemaal door planten overwoekerd.
In de buurt van de tempel en het paleis vond men nog 3 goed bewaard gebleven tempels waaronder een met een offertafel en een kelder die Bingham het “mausoleum der Koningen” noemde. In de buurt zijn 142 skeletten gevonden, de meeste waren van vrouwen en meisjes die waarschijnlijk speciaal waren uitgezocht in die cultuur. Ook zijn er bij de tempel honderden terrassen gevonden waarop gewassen werden verbouwd zoals aardappelen en mais. In het lager gelegen Urubamba dal haalden de bewoners waarschijnlijk de vruchtbare grond die nodig was om de gewassen te verbouwen.
Er is uitgerekend dat de bergakkers waarschijnlijk genoeg voedsel opbrachten voor 10.000 mensen.
Machu Picchu staat sind 1983 op de Unesco werelderfgoed lijst. Daardoor is de stad heel beroemd geworden en komen er grote hoeveelheden toeristen op af. Iedereen wil de overblijfselen van de oude Inka stad bewonderen.

Machu Picchu bezoeken

Als je bij de Machu Picchu wilt komen moet je eerst met het vliegtuig van de hoofdstad Lima naar Cuzco en verder met de trein naar Machu Piccho. Natuurlijk zul je eerst naar Peru toe moeten maar daar kun je vanaf Schiphol rechtstreeks heen vliegen.

Plaatjes bij deze spreekbeurt moet je zelf even via Google afbeeldingen opzoeken er zijn er heel veel.

Dit was mijn spreekbeurt over Machu Picchu.