Spreekbeurt over de Verenigde Staten van Amerika

Noord Amerika

Verenigde Staten

Groep 8

Hoofdstukindeling

  1. Algemeen
  2. Topografie
  3. Regering
  4. Geschiedenis

Inleiding

Ik houd mijn werkstuk over de Verenigde Staten. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik meer te weten wil komen over de VS. In mijn werkstuk heb ik over veel dingen geschreven; Industrie, New York, Barack Obama, Geschiedenis; Koude Oorlog en noem maar op.
De VS is een land in Noord-Amerika, het is een groot land met veel inwoners.

Algemeen

Gegevens
Bevolking: 313,2 miljoen (juli 2011)
Bevolkingsgroei: 0,9 % (2002)
Munteenheid: US Dollar
Oppervlakte: 9.158.960 km²
Hoogste punt: Mount Mc Kinley, Alaska (6194 m)
Laagste punt: Death Valley, Californië (86 m onder zeeniveau)
Hoofdstad: Washington DC
Staten: 50
Grootste steden: New York
Los Angeles
Chicago

Amerikaans leven

Amerikanen zijn gek op groot en veel, sommige Amerikaanse wolkenkrabbers zijn meer dan 350 m hoog. Net als de Amerikaanse winkelcentra, die zijn super groot, auto’s die twee keer zo groot zijn als de normale Europese auto’s. Omdat de VS zo groot is zijn Amerikanen gewend aan grote afstanden, als ze bijv. een goede baan duizend km verderop vinden verhuizen ze gewoon daarnaartoe. Daarom wonen ze ook ver van hun familie, dan bezoeken ze elkaar alleen met feestdagen, bijv. kerstmis, dan eten ze meestal gevulde kalkoen. Er zijn vast wel een paar Amerikaanse gerechten en drankjes waar je wel van houdt bijv. : hamburgers, milkshakes, cola, sinas of popcorn, Amerikanen eten dit tussendoor als ze bijv. televisie kijken. Daarom zie je in de VS een hoop dikke mensen. Ze kijken vaak televisie, daarom maken studio’s in VS duizenden programma’s, veel van die programma’s kan je ook op de Nederlandse televisie kijken.

Eten

Veel mensen denken dat er in de VS alleen maar hamburgers en hotdogs gegeten worden, maar dat is niet altijd zo.
Bij het ontbijt wordt er vruchtensap gedronken, cornflakes, eieren met spek en pancakes ( dat zijn kleine, dikke pannenkoeken met stroop) gegeten.
De lunch is weinig, een sandwich, een hamburger of een hotdog, en heel soms een stuk kwarktaart.
Het diner waar ze ongeveer een uur mee bezig zijn, eten ze meestal rund- of kippenvlees, dan worden er super grote stukken vlees gegeten. Als je in de VS in het restaurant niet alles op kan eten dan kan je vragen om een doggy bag (dat is een plastic zak waarin je de overgebleven etensresten in kan stoppen voor de hond. Mensen die naar de VS verhuizen hebben hun gerechten meegebracht, daarom kan je in het hele land een Italiaanse pizzeria, een Chinees, Grieks, of Frans restaurant vinden. De Amerikanen vinden koffie ook heel lekker, daarom kan je in elke stad het koffiehuis ‘Starbucks’ vinden, in Nederland en België heb je ook van die koffiehuizen.

Sport

Amerikanen zijn dol op sporten, de populairste sporten zijn (in de VS): basketbal, honkbal en American Football, dat is een soort rugby. De grote wedstrijden worden door miljoenen supporters bekeken. Autoraces zijn ook populair, en worden veel van deze wedstrijden gehouden, er komen ook veel mensen naar kijken.

Geloof

In de VS is er geen officiële geloof, de mensen bepalen zelf waarin ze willen geloven, en of ze ergens in willen geloven. Toch is bijna meer dan 50% van de bevolking Christelijk, het aantal Joden en Moslims in ongeveer gelijk.

Toerisme

In de VS hebben bezoekers veel te doen. Mensen gaan naar de VS om op de zandstranden te liggen, zwemmen in de kustwateren van Florida, of om te skiën in de Rocky Mountains. En om grote steden te bezoeken, om te winkelen in bijv. New York of Los Angeles.
Industrie en onderwijs
Naar school gaan in de VS is gratis, particuliere scholen die moeten wel betaald worden. School begint daar om 8 uur ‘s ochtend en duurt tot 3 uur ’s middags. De kinderen beginnen meestal vanaf 5 jaar op de kleuterschool, elke herfst schuiven ze een klas op. De basisschool bestaat uit de eerste zes klassen, kinderen blijven hier tot dat ze ongeveer 12 jaar zijn.
De middelbare wordt meestal verdeeld in ‘junior high school’ dat zijn de klassen 7 t/m 9 en ‘senior high school’ klas 10 t/m 12. Na het eindexamen gaat meer dan de helft van de leerlingen verder studeren aan de Universiteit of de hogeschool.

Armoede en discriminatie

Sommige migranten (mensen die naar een land verhuizen) hebben veel succes, ze beginnen als afwashulpje of krantenjongen en met een beetje geluk worden ze uiteindelijk miljonair. Voor hen kwam de ‘’Amerikaanse droom’’ uit, maar niet iedereen heeft die geluk, ook in de VS hebben mensen pech in hun leven, ze kunnen bijv. geen baan vinden of zijn ziek en kunnen niet werken.
De regering helpt deze mensen wel maar niet veel, ze moeten voor zichzelf zorgen en hebben het niet gemakkelijk. De droom dat alle mensen gelijk zijn is niet helemaal uitgekomen, sommige blanke Amerikanen vinden dat het land van hen is, omdat het door de Europeanen gesticht is. Daarmee discrimineerden zij mensen in dat land met een ander huidskleur.

Topografie

Klimaat

De VS heeft een gematigd klimaat, het is er nooit erg koud of warm, net als in Nederland. In de VS zijn veel verschillende landschappen, in het midden is een groot gebied laagland: de prairies, in het oosten en westen liggen gebergten, in het oosten de Appalachen en in het westen de Rocky Mountains. In het noordoosten liggen De Grote Meren, en in het zuidwesten woestijnen. Het weer in de VS kan snel veranderen.
De Mississippi
De naam Mississippi komt uit India en betekent: ‘Grote Wateren’, de Mississippi begint met een paar kleine stroompjes uit het noorden van Minnesota (staat), de Mississippi stroomt naar het zuiden en heeft veel rijrivieren. De Mississippi is voor ongeveer 10 staten een deel van de grens, de Mississippi eindigt in de golf van Mexico, daar zet hij de spullen af die hij meegevoerd heeft, die spullen vormen veel delta.

Alaska en Hawaï

Sinds 1959 zijn Alaska en Hawaï Amerikaanse staten, ze liggen apart van de VS en hebben een ander klimaat en landschap. Alaska ligt in het noordwesten van Noord- Amerika en heeft indrukwekkende gletsjers en fjorden, Alaska heeft een zeeklimaat. Hawaï is een groep van vulkanische eilanden in de grote oceaan. Op Hawaï zijn er twee actieve vulkanen dat zijn: Mauna Kea en Mauna Loa, Hawaï heeft een tropisch klimaat.

Het Wilde Westen

Las Vegas, in Nevada (staat), heeft veel casino’s waar je kunt gokken, je kunt de felle lichten van Las Vegas, in de woestijnen zien.
De Westkust
De staten Washington en Oregon, hebben een koel en nat klimaat, er zijn veel meren en bossen in dit gebied.
Californië strekt zich uit tot de grens van Mexico, Californië heeft een warm klimaat.
In Los Angeles wonen meer dan 3,5 miljoen mensen, Hollywood is het centrum van de filmindustrie. Het oudst nationaal park in de VS is Yellowstone, het ligt in de bergstaten: Idaho, Montana en Wyoming, het park is beroemd door de grizzlyberen, natuurlijke bronnen en geisers. De staten: Utah, Nevada en Arizona, in Utah zijn er rotsen die door het weer zijn afgesleten, en nu vreemde vormen hebben, en diepe ravijnen. De Grand Canyon is er een van, het ligt in Arizona, en is het diepste ravijn ter wereld, de lengte is 443 km lang en 1,5 km diep.
New York Chinatown
Rond 1950 kwamen er veel Chinezen naar de VS, ze werkten in Californië op goudvelden of ze hielpen mee met het aanleggen van snelwegen die dwars door het land liepen. Toen er geen werk meer was op de goudvelden en de wegen aangelegd waren, gingen veel Chinezen naar de rijkere steden in het oosten, en vonden er werk, in de industrie of begonnen eigen zaakjes bijv. wasserijen. Ze bleven dicht bij elkaar wonen en waren zo beschermd tegen racisme. Zo ontstond Chinatown.

Columbus park in Chinatown is een ontmoetingsplek waar de Chinezen schaak, mah jong, dammen, vechtsport of taichi doen/spelen of naar de Chinese opera luisteren. Chinatown in Manhattan heeft veel markten, restaurants en eetkraampjes, die gerechten uit verschillende regio’s van China hebben.
New York Little Italy
Veel Italianen trokken naar New York om werk te zoeken, de meeste van hen kwamen uit kleine dorpjes en hadden geen opleiding, maar ze wilden wel hard werken. Veel van hun deden zware lichamelijke werk of in fabrieken in de bouw. Ook hun gingen dicht bij elkaar wonen in een deel van Manhattan: Little Italy: klein Italië.

New York Ground Zero
Op 11 september 2001 vlogen er twee vliegtuigen in de Twin Towers, van het World Trade Center in New York. Bij de aanslagen kwamen er duizenden mensen om, en veel reddingswerkers. Op de dag dat de twee vliegtuigen in de twee torens vlogen, werden er nog twee vliegtuigen gekaapt, een vloog naar het Pentagon in Washington DC, het vierde vliegtuig stortte in een veld neer.

Regering

Barack Obama
Barack Obama is de 45e president van de VS, hij is ook de eerste zwarte president. Hij is geboren in Hawaï, 1961, zijn moeder komt uit Amerika en zijn vader uit Kenia. Ton hij 2 was gingen zijn ouders scheiden, zijn vader ging terug naar Afrika, en zijn moeder ging naar Indonesië, hij ging met zijn moeder mee. Daar ging hij naar school, een paar jaar later ging hij terug naar de VS, daar ging hij bij zijn opa en oma wonen. Hij komt erachter dat er discriminatie is tussen zwarte en blanke mensen, hij wou advocaat worden, hij haalde goede cijfers op de Universiteit. Hij probeerde de arme Amerikanen te helpen. Hij hield van politiek, in 1996 werd hij senator, dat is iemand die lid is van de senaat, een soort Eerste kamer van de VS.
Verkiezingen
Op 4 november 2008 werd Obama gekozen door de Amerikaanse mensen en werd de nieuwe president, op 20 januari 2009, ging hij met zijn gezin in het Witte Huis wonen. De laatste verkiezingen die werden gehouden gingen tussen Barack Obama en Mitt Romney, bij die verkiezingen won hij ook.
Amerika is verdeeld in 50 staten, het lijkt op provincies als in Nederland, maar de VS hebben er veel meer. In alle 50 staten gaan mensen stemmen, zo laten ze zien wie zij vinden dat president moet worden, en er word ook gekeken in welke staat wie gewonnen heeft. De staten zijn niet allemaal hetzelfde, in sommige wonen veel en in de andere weinig mensen, daarom is het belangrijk dat je wint in de staten die groot zijn. In Nederland zijn er veel politieke partijen. Het CDA, de PvdA, de PVV enzovoort. In Amerika zijn er altijd maar twee partijen, de Republikeinen en de Democraten, Mitt Romney was presidentskandidaat voor de Republikeinen, dat betekent dat de Republikeinen denken dat hij de meeste kans heeft om president te worden. Barack Obama was voor de Democraten presidentskandidaat. Wie de verkiezingen wint, mag in het Witte Huis wonen. Dat is de plek waar de president werkt en woont, het huis ligt in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC, deze stad is een speciale stad, want het is vernoemd naar de eerste president van de VS, dat was George Washington.
Veel mensen vonden het bijzonder dat hij de eerste zwarte president (Barack Obama) was, want in de VS mochten zwarte mensen lang niet eens stemmen. Dat kwam omdat er veel discriminatie was in de VS. Toen de Europeanen in Amerika gingen wonen hadden ze veel land, ze hadden mensen nodig die er gingen werken. Ze gingen mensen uit Afrika halen, en gebruikten hen als slaven, ze moesten hard werken. Ze hadden geen recht of vrijheid. In 1865 werd de slavernij in de VS afgeschaft.
Veel blanken waren niet bij me de afschaffing. In 1887 bedachten ze wetten om de zwarten en blanken te scheiden. Als je zwart was mocht je niet naar hetzelfde toilet, zwarte en witte kinderen mochten niet naar dezelfde school, ze moesten achterin de bus zitten, en ga zo maar door. Na de WOII gingen ze protesteren, ze gingen acties voeren maar zonder geweld. Ze waren boos dat ze hun zitplekken in de bus moesten weggeven aan de blanken. In 1964 kwamen er wetten waar discriminatie niet meer kon. Maar nog steeds mochten ze niet stemmen pas een jaar later mochten zij ook stemmen.

Geschiedenis

In 1492 werd Amerika ontdekt door Christoffel Columbus (komt uit Spanje). Hij was niet de eerste die het land gezien heeft, rond het jaar 1000 hadden Vikingen het land al gezien. Er kwamen veel Spanjaarden naar het land, de Spanjaarden wilden er niet blijven wonen, ze hoopten goud te vinden. In 1565 hadden ze de eerste kolonie opgericht, dat heette: St. Augustine in Florida. In 1619 ontstond de eerste vestigingskolonie, dat is een soort bijeenkomstplaats, vrouwen kwamen toen ook al naar Amerika.

In het begin waren de verschillen tussen veel koloniën erg groot, in het noorden van Amerika was er een gebied met veel handelaars, en in het zuiden met juist veel slavernij. Veel ‘zwarte’ mensen morsen op plantages werken, ze werden uit Afrika gehaald om te werken. In de 17e eeuw waren er al veel kolonisten in Amerika. De oorspronkelijke inwoners, (dat zijn mensen die daar vandaan komen), de Indianen, stierven uit door ziektes die de Spanjaarden meebrachten, de Spanjaarden noemden de Indianen ‘wilden’.
‘Koude Oorlog’
Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een oorlog tussen de VS en Rusland, deze oorlog werd ook wel de Koude Oorlog genoemd. De Russen hebben een voorsprong met Ruimtevaart op de Amerikanen.

Schema

Verenigde Staten

Algemeen                           Topografie                                        Regering
Toerisme                             Staten                                                Het Witte Huis
Discriminatie                      New York (Manhattan, 9/11)        Barack Obama
Landbouw                          Mississippi                                         Democraten
Armoede                            Klimaat                                               Republikeinen
Amerikaans leven             Het Wilde Westen (Las Vegas)
Het geloof                          Alaska en Hawaï
Chinatown
Little Italy

Geschiedenis
Koude Oorlog
Ruimtevaart (Neil Armstrong)
Columbus
Discriminatie (slavernij)