Dit werkstuk werd gemaakt door Roel Sipkema
DIEREN IN DE NOORDZEE
Inleiding:
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik veel van de zee houd. Gelukkig wonen we er dichtbij. Ik ga vaak naar het strand om te vissen en dieren te bekijken. Ik heb al veel verschillende dieren gevangen. Ook vind ik soms bijzondere dingen op het strand, die met zeedieren te malen hebben. Daarom maak ik er nu een werkstuk over.
Hoofdstukken:
- Weekdieren
- Wormen
- Holtedieren
- Kreeftachtigen
- Stekelhuidigen
- Vissen
- Zeezoogdieren
De Noordzee
De Noordzee is een deel van de Atlantische Oceaan. Omdat het water tussen twee of drie landen ligt, wordt het een zee genoemd.
.
De Noordzee ligt tussen Nederland, Groot-Brittannië, Denemarken en Noorwegen.
Het is een ondiepe zee, waar veel dieren leven: veel vissen, maar ook andere dieren.
Daarover gaat dit werkstuk.
Hoofdstuk 1: Weekdieren.
Weekdieren zijn beesten zonder skelet. Dat is bijvoorbeeld de slak. De meest voorkomende slak in de Noordzee is de Wulk.
Wulkeitjes vind je vaak op het strand.
Wulk
Wulkeitjes
Een slak die ook veel voorkomt is de Tepelhoorn. Dat is een klein vleesetend slakje.
De inktvis is ook een weekdier. De Zeekat is de enige inktvissoort in de Noordzee. De Zeekat heeft een grote harde plaat in zijn rug. Deze plaat vind je vaak langs de zee en heet schuim of sepia.
Kanaries en parkieten vinden het lekker om te eten en hun snavel aan scherp te houden.
Zeekat
Schelpdieren zij ook weekdieren.
De Strandschelp komt het meest voor.
Het is een twee-kleppige schelp.
De meeste schelen die je vindt zijn van
de Strandschelp.
De Mossel is ook een schelpdier. Je ziet hem vaak vastgekleefd zitten aan palen in de zee en aan rotsen. Mensen (en dieren ook ) eten hem graag.
De Boormossel heet zo omdat hij gaten boort in hout. Dat kun je goed zien op het plaatje.
Mossel
Boormossel
De Oester is het grootste schelpdier in de Noordzee. Als je parels van een Oester wil krijgen moet je bij een levende Oester een zandkorrel inbrengen. Dat gebeurt ook wel eens vanzelf. De Oester gaat die dan bedekken met parelmoer tot er een parel ontstaat.
Oester
Hoofdstuk 2: Wormen.
Zeewormen of wadpieren zijn meestal zo groot als je middelvinger. Je ziet ze veel als je op het strand een kuil graaft (waar water in zit). Want dan komen ze uit de grond gekropen. Ze eten zand, zo lijkt het tenminste.
Ze halen het eten uit het zand, en duwen het zand er dan weer uit. Ze laten op het strand van die kleine sliertjes zand achter.
Zeepier
Er is ook een ander soort worm: de zeeduizendpoot, of zager.
Je zou denken dat hij op een duizendpoot lijkt maar hij ziet er uit als een worm met pootjes. Hij eet kleine bodemdieren.
Zager
Als je kleine hoopjes zand ziet dan is dat het werk van het Goudkammetje. Dat is een klein wormpje dat zich verschuilt in een héél dun buisje van aan elkaar
geplakte zandkorrels.
Het Goudkammetje kan zich wel tien meter diep ingraven.
Goudkammetje
De gevaarlijkste worm in de Noordzee is de Paalworm. Hij eet hout. Voor houten schepen is dat heel slecht nieuws, want de Paalworm kan door de onderkant van het schip eten en dan kan het schipbreuk lijden.
Hoofdstuk 3: Holtedieren.
Holtedieren hebben geen skelet.
Kwallen en anemonen zijn de enige holtedieren in de Noordzee.
Het kleinste kwalletje ter wereld is het zeedruifje.
Iedereen zegt dat het kwalleneitjes zijn, maar kwallen leggen geen eitjes.
]
Zeedruifje
De giftigste kwal in de Noordzee is de Kompaskwal. Die heet zo omdat hij op zijn lijf een tekening heeft die lijkt op een kompas.
Als je daardoor wordt gestoken heb je een maand irritatie en dat is niet fijn. Kompaskwallen worden geboren als mannetje en worden daarna een vrouwtje!
Kompaskwal
De Zeeanemoon is een klein zeediertje met heel veel tentakels. De
Paardenanemoon kan 5 cm. breed worden en 12 cm. lang. De Latijnse naam voor Paardenanemoon is Actina Equina. De anemoon kan 60 jaar oud worden. Hij kan een dag en een nacht zonder water, want dan kan hij zijn tentakels intrekken en zo blijft er een plasje water tussen zijn lijf en tentakels bewaard.
Paardenanemoon
Zeeanemonen hebben tentakels die prikken. Als een vis hem op wil eten prikken de tentakels zodat hij weg gaat.
De Zeedahlia is de mooiste en de grootste Zeeanemoon in de Noordzee. Hij is meestal rood met wit of alleen rood. Je vindt ze op rotsen en ze eten vis en schaaldiertjes.
Zeedahlia
Hoofdstuk 4: Kreeftachtigen.
Kreeftachtigen zijn beesten met scharen en een schild zoals de krab, de kreeft, de garnaal en de heremietkreeft. De krab die het meeste voorkomt in de Noordzee is de Gewone Zwemkrab. Hij heet zo omdat hij voor een krab erg goed kan zwemmen. Bij een krab kun je zien of het een mannetje of een vrouwtje is. Want het mannetje heeft een lang achter lijf en het vrouwtje een rond achterlijf.
Ze eten dode vissen en garnalen.
G Gewone Zwemkrab
Andere soorten krabben die veel voorkomen zijn de Strandkrab, de Fluwelen Zwemkrab en de Noordzeekrab. Dit is de grootste soort in de Noordzee. Hij kan wel 30 cm breed worden. De kreeft is wat groter dan de krab en heeft ook grotere scharen. De grootste kreeft die ooit gevangen is was 85 cm. Kreeften eten vis. Die vis vangen ze met gemak: ze gaan in een grot zitten en wachten tot er een vis langs zwemt, en dan grijpen ze de vis met hun krachtige scharen en dan eten ze hem op.
noorse kreeft
De pissebed is het kleinste kreeftachtige dier dat er bestaat. De enige pissebed die van water houd is de Havenpissebed. Dit beestje is groen. Hij komt voor op rotsachtige stranden langs de Atlantische en de Noordzee kusten en in het water, want hij ademt met kieuwen. De Havenpissebed is 8 mm lang en 3 mm breed.
De garnaal is een klein beestje van 7 cm lang. Ze houden van rotsen en van zand. Want ze verstoppen zich in het zand. De garnaal eet plankton. het zijn ongevaarlijke dieren en dienen als voedsel voor
mensen.
garnaal
De Heremietkreeft is een kreeftje met een heel zacht achterlijf. Maar om die te beschermen heeft hij een leeg slakkenhuisje op zijn rug. Hij wordt 10 cm lang. Hij eet plankton die vangen ze met een slijmnet dat uit hun mond komt. Je vindt ze veel in de Noordzee.
heremietkreeft
Hoofdstuk 5: Stekelhuidigen
Stekelhuidigen zijn dieren met een ruwe of stekelige huid zoals de zeeëgel en de zeester.
Er zijn 3 soorten zeeëgels die in de Noordzee leven, dat zijn:
- de Zeeklit
- de Zeeappel
- en de eetbare zeeappel
Zeeëgels beschermen zich met hun stekels ( die meestal giftig zijn .) Zeeëgels eten wier. Ze kunnen zich met hun ook ingraven ( dat doen ze ter bescherming. ) Je vind ze vaak in ondiepe stukken zee.
e Zeeappel
Zeesterren zijn ook stekelhuidigen. Dit zijn zeesterren die in de Noordzee leven: – de Gewone zeester
– de Kamster
De Gewone zeester
Ze eten allebei weekdieren, wormen en slakken. Mosselen eten ze door met hun sterke armen de Mossel open te maken. Dan komt hun maag naar buiten en eten ze het mosseldiertje op met hun maag. Mensen zeggen dat zeesterren geen ogen hebben maar dat is niet waar. Zeesterren hebben op iedere punt van hun armen 1 oog.
Ze kunnen tussen de 5 – 10 cm lang worden.
Hoofdstuk 6: Vissen
In de Noordzee leven ongeveer 200 vissoorten. Vissen hebben een skelet, dat heet de graat. Veel vissen hebben een schutkleur. Ze zijn daardoor beschermd tegen vijanden. Maar niet tegen de mens. Die vist met grote netten en een sonar aan boord om de vis te zoeken. Daarmee sturen ze geluidsgolven in het water die terugkaatsen tegen een school vissen. Zo weten ze waar de vis zit. Ik zal nu iets gaan vertellen over de belangrijkste soorten.
1. De vissen die boven in het water leven: de Haring, de Zeebaars, de Makreel en de Geep. Deze vissen leven allemaal in groepen. Ze worden veel gegeten door de mens en beesten.
Zeebaars
2. Vissen die leven op de zeebodem: de Kabeljauw en de Schelvis (van 1 tot 1½ meter lang) zwemmen in scholen over de bodem, op zoek naar voedsel. Het zijn roofvissen.
Kabeljauw
Platvissen liggen het meest van de tijd op de zanderige zeebodem. Als platvissen uit hun ei komen lijken ze nog op gewone vissen. Maar als ze groeien schuift een van zijn ogen naar de andere kant en gaan ze op hun zij zwemmen. Door hun goede schutkleur zie je ze bijna niet. Ze graven zich ook graag in. Platvissen zijn: Schol, Tong, Schar, en Tarbot.
Schol
3. Kraakbeenvissen: dit zijn roggen en haaien. In de Noordzee leven de Stekelrog, de Hondshaai en
de Doornhaai. Deze dieren leggen eieren, deze zitten in eikapsels. Die kun je op het strand vinden.
rogei
De Doornhaai wordt ongeveer 1 meter lang en 10 kg. zwaar, net als de Hondshaai. Ze leven in groepen, en eten allerlei soorten vis.
De Stekelrog is een platte vis met een lange, dunne staart. Het wijfje wordt 1,25 m. lang en het mannetje 70 cm. Ze eten vissen, kreeften en weekdieren.
stekelrog
Hoofdstuk 7: Zeezoogdieren
Zeezoogdieren zijn dieren die in de zee leven maar Zeezoogdieren ademen met longen, en niet met kieuwen zoals vissen. Ze hebben warm bloed en ze krijgen levende jongen die bij hun moeder drinken. Daarom heten het ook zoogdieren Sommige Zeezoogdieren zien er wel net zo uit als vissen. Inde Noordzee leven 3 soorten zoogdieren walvissen, dolfijnen en zeehonden.
Er leven 2 soorten walvissen in de Noordzee:
1. de Bruinvis
Dit is de kleinste en meest voorkomende walvisachtige voor de Nederlandse kust. De Bruinvis is een tandwalvis, dat betekent dat hij een gebit heeft. Ze eten allerlei soorten vis zoals haring, wijting, inktvis en kabeljauw. Ze zoeken hun voedsel met behulp van echolocatie.
bruinvis
Dat zijn geluidsgolven die de Bruinvis uitzendt. Als die tegen een vis aankomen kaatsen ze terug en weet de Bruinvis waar de vis is ( net zoiets als sonar. ) Ze hebben een goed gehoor en kunnen niet goed tegen lawaai in het water. Ze leven in kleine groepjes, worden max.
2 m. lang, 90 kg en ongeveer 15 jaar oud. Deze zomervakantie heb ik een Bruinvis gezien aan de Wassenaarseslag, eerst in de zee en toen dood op het strand.
2. de Dwergvinvis
De Dwergvinvis is een kleine baleinwalvis. Baleinen zijn dunne scherpe stroken die baleinwalvissen hebben in plaats van tanden.
Baleinen
Hiermee filtert hij zijn voedsel ( vooral plankton en krill ) uit het water.
Maar ze eten ook kleine visjes. Ze leven vaak alleen maar ook in groepjes van 2 tot 3 stuks. Ze zijn erg nieuwsgierig en zwemmen vaak naar booten toe. Ze worden tussen de 8 en 10 m lang en worden wel 60 jaar oud.
Dwergvinvis
Er zwemmen ook dolfijnen in de Noordzee zoals de Witsnuitdolfijn. Dit is de op één na grootste dolfijnensoort in de Noordzee, ze worden 2½ m lang.
Wetenschappers zeggen dat er ongeveer 7000 exemplaren in de Noordzee rond zwemmen. Ze leven in groepjes van 2 tot 20 dieren. Ze staan bekend om de manier waarop ze hun voedsel vangen. Door echolocatie, door met hun staart op het water te slaan, door boven het water uit te springen en door in kleine groepjes samen te werken drijven ze de vis bij elkaar.
Nog een soort is de Tuimelaar.
Dit is de grootste dolfijnensoort die in de Noordzee leeft. Ze worden 3 tot 4 m lang. De Tuimelaar is het makkelijkst te trainen van dolfijnsoorten. Tuimelaars eten alle vissoorten in de Noordzee. Hij eet 6 tot 8 kilo vis per dag !! Als ze samen zijn gaan ze ook samen op
jacht. Ze zijn heel actief en springen vaak boven water uit en zwemmen met boten mee.
tuimelaar
Het laatste zeezoogdier waar ik het over ga hebben is de zeehond.
Er zijn 2 soorten:
- de Gewone zeehond
- de kegelrob of Grijze zeehond
De enige verschillen zijn de kleur en de vorm van hun kop. Ze eten garnalen en vis. Die vinden ze met behulp van hun snorharen, daarmee voelen ze trillingen in het water. Daardoor kunnen ze zelfs in vies en troebel water vis vangen. Ze rusten graag uit op zandbanken. Ik heb er een heleboel gezien op Schiermonnikoog. Logisch, want ze komen veel voor in de Waddenzee.
Gewone zeehond
Slotwoord.
Ik vond het heel leuk om hier mijn werkstuk over te houden. Ik wist al veel van dieren in de Noordzee af, maar ik heb zelf ook nog wat geleerd. Als je hier zelf een werkstuk over wil maken, kun je veel op Internet vinden. Vooral mooie plaatjes.
Boekenlijst
– De complete gids voor Planten en dieren van de kust
Schrijver: Michael Lohmann
Uitgeverij: Zuidnederlandse uitgeverij N.V. België
– De kleine strandgids
Schrijvers: Willem Iven en Annie Meussen
Uitgeverij: Ploegsma